Aproape 2 milioane de muncitori din cea mai mare economie a Europei vor primi un salariu mai mare, scrie CNN. Salariu minim în Germania ar putea ajunge la 1.920 de euro pe lună.
Cele trei partide politice germane care formează noul guvern german și care au ajuns miercuri la un acord de coaliție, cu social-democratul Olaf Scholz urmând să-i succeadă Angelei Merkel în funcția de cancelar, au convenit să ridice salariul minim la 12 euro pe oră, de la tariful actual de 9,60 euro pe oră. În prezent salariul minim național în Germania este de aproximativ 1.585 de euro pe lună. După mărire ar ajunge la aproximativ de 1.920 de euro pe lună. Salariul minim al Germaniei este deja printre cele mai mari din Uniunea Europeană.
Decizia care face parte din programul coaliției ar putea crește veniturile a aproape 2 milioane de oameni din Germania care câștigă salariul minim, adică aproximativ 5% dintre muncitori, potrivit lui Carsten Brzeski, economist la ING. El a spus că hotărârea este „în mod clar una semnificativă”.
Ar însemna o creștere de 25%, dar salariul minim era deja stabilit să crească în Germania la 10,45 euro pe oră din iulie 2022. Textul acordului de coaliție nu precizează de când va intra în vigoare creșterea unică mai mare, potrivit CNN.
Această mișcare ar trebui să „impulsioneze creșterea generală a salariilor” în economia germană, a comentat economistul UBS, Felix Huefner, avertizând în același timp că ar putea „contribui la presiuni salariale mai ample”.
Banca Centrală a Germaniei a criticat public decizia coaliției în această săptămână, numind-o „îngrijorătoare” pentru că va avea un efect secundar asupra salariilor pentru cei cu venituri mai mari.
Economiștii și politicienii din întreaga lume au urmărit îndeaproape creșterea salariilor ca o componentă cheie a inflației. Rata inflaţiei a atins, în octombrie, nivelul de 4,5% în Germania, cea mai ridicată cotă din ultimii 28 de ani, pe fondul majorării tarifelor la energie, care au crescut și costul alimentelor. Este vorba de cea mai accentuată creştere a inflaţiei din 1993 până în prezent.
Germania a introdus pentru prima dată un salariu minim național de 8,50 euro în 2015. Sprijinul pentru salariile minime în Europa a crescut. Comisia Europeană a declarat că a existat o scădere a procentului de muncitori cu contracte colective între 2000 și 2015, deosebit de puternică în Europa Centrală și de Est. Un nou proiect de lege al UE anunțat la începutul acestei luni își propune să mărească salariile minime.
„În timpul crizei anterioare, scăderea salariilor minime și desființarea contractelor colective a fost o recomandare dură prescrisă multor state membre”, a declarat Agnes Jongerius, membru în parlamentul european. „Acum, ne luptăm pentru a crește salariul minim legal și pentru a consolida negocierile colective în Europa”.
sursa