Creștinii ortodocși au intrat în săptămâna patimilor! Ce nu au voie creștinii în aceste zile

Postul Paștelui se încheie cu Săptămâna Patimilor, numită în popor și Săptămâna Mare, care precede marea sărbătoare a Învierii lui Iisus Hristos. În această săptămână, gospodinele fac curățenie generală în case, vopsesc ouă, coc cozonaci și pregătesc bucate pentru masa de Paște.

Din seara Duminicii Floriilor și până în Vinerea Patimilor, în biserici se săvârșește slujba Deniilor, rânduieli care evidențiază momentele tragice ale jertfei lui Iisus.

Lunea Mare

În Lunea Mare femeile încep curățenia de Paște. Se scoate totul afară, se aerisește casa ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiește și se spală totul. O zicală din popor spune: „Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”

Marțea Mare

În Marțea Mare se aspiră, se dă cu mătura, se spală geamuri și se fac treburile grele pe lângă casă.

Miercurea Mare

Aceasta este ultima zi în gospodinele mai au dreptul să facă treburile casnice. Se spune că, începând cu Miercurea Mare, bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute soțiile.

Joia Mare

Joia Mare este ultima zi în care se pomenesc morții. În această zi femeile merg la biserică, unde dau de pomană colaci de post, vin, miere și fructe. În după-amiaza Joii Mari se coace pasca, cozonacul, biscuiții și pâinea.

Vinerea Mare

În Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor se ține post negru. Nu se face treabă sau mâncare în această zi. Seara  se merge la biserică pentru a participa la slujba Prohodului și trecerea pe sub Sfântul Aer.

Sâmbăta Mare

În Sâmbăta Mare se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paște, se vopsesc ouăle și se scot hainele noi pentru Înviere.

Spre seară, se pregătește un coș cu diverse bucate, iar în jurul orei 00:00 toți credincioșii merg la biserică pentru a participa la Slujba de Înviere, la sfârșitul căreia se vor sfinți bucatele din coș, pasca și ouăle roșii.

Sistemului „e-Bilet” în transportul rutier din R Moldova: Lansarea a fost amânată 

Lansarea sistemului „e-Bilet” în transportul rutier din Republica Moldova, programată inițial pentru sfârșitul lunii ianuarie 2025, a fost amânată până la finalul lunii decembrie a acestui an. Ion Bocancea, directorul adjunct al Agenției Naționale Transport Auto (ANTA), a explicat în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova că decizia a fost luată pentru a permite testarea adecvată a sistemului înainte de implementarea oficială, scrie tvrmoldova.md.

„Sistemul e în fază de avizare a hotărârii de guvern pentru exploatarea lui. Banii sunt preconizați din bugetul statului. Sistemul este planificat în etape pe trei ani de zile. Scopul este fiscalizarea tuturor biletelor și contribuției la stat”, a explicat Ion Bocancea.

Sistemul „e-Bilet” va permite cumpărarea biletelor online, o schimbare față de practica actuală, în care biletele sunt achiziționate fizic la ghișeele din gările auto. Implementarea sistemului va aduce beneficii atât pentru pasageri, cât și pentru operatorii de transport, prin creșterea eficienței și confortul plăților, precum și prin optimizarea gestionării rutelor de transport.

„Pe partea de transportatori, Agenția Națională Transport Auto oferă o platformă online, aplicație mobilă, care are cabinetul personal cu acces la toată informația operatorului transport, în timp real își poate vedea unde se află autobuzele, câte de bilete sunt vândute în timp de o zi, de o lună. 

Bonul fiscal e echivalentul la bilet care se elibera în autobuz format de hârtie, îndată când este procurat”.În acest context, Bocancea a precizat că ANTA intenționează să utilizeze datele generate de sistem pentru a dezvolta noi programe de transport și a îmbunătăți rețeaua existentă în zonele unde se atestă dificultăți sau lipsuri în accesul la transport public.

În același timp, directorul adjunct al Agenției Naționale Transport Auto a dat asigurări că implementarea sistemului „e-Bilet” nu va influența prețul biletelor de călătorie.

Șase cazuri de corupere a polițiștilor de patrulare, în doar 24 de ore

Șase șoferi au încercat ieri, 22 ianuarie, să-i corupă pe agenții de patrulare ai INSP, după ce au fost trași pe dreapta pentru încălcarea Regulamentului Circulației Rutiere, scrie pulsmedia.md.

Două cazuri au fost înregistrate în municipiul Chișinău. În sectorul Ciocana, la intersecția străzii Meșterul Manole cu strada Ștefan Vodă, șoferul unui Volkswagen, un individ de 41 de ani a propus echipajului MAI 9973 500 de lei ca să nu-l documenteze. Un alt caz a avut loc în jurul orei 19:44, pe strada Chișinăului, din orașul Cricova, mun.Chișinău, după ce un individ în vârstă de 21 de ani, la volanul unui BMW, a încercat să-i mituiască cu 200 de lei pe membrii echipajului MAI 9987, după ce l-au tras pe dreapta pentru încălcarea RCR.

Și în raionul Orhei au fost înregistrate două cazuri în care șoferii cu păcate au încercat să scape de oamenii legii oferindu-le mită. Astfel, în jurul orei 11:15, pe traseul R6, șoferul unui automobil de marca Kia Sorento, în vârstă de 507 de ani, a oferit agenților de patrulare ai echipajului MAI 8854 bani în sumă de 500 de lei pentru ca să nu-i întocmească un proces-verbal.

Tot în municipiul Orhei, pe traseul R6, în jurul orie 13:29, șoferul unui Volkswagen, a încercat să scape de agenții de patrulare ai echipajului MAI 8808 oferindu-le mită.

Alte două cazuri de tentativă de corupere a agenților de patrulare au fost înregistrate în municipiul Bălți și orașul Cimișlia. La Bălți, în jurul orei 12:15, pe strada Ștefan cel Mare un șofer în vârstă de 24 de ani, la volanul unui automobil de marca Audi, a încercat să ofere 500 de lei mită agenților de patrulare ai echipajului MAI 9929, ca să nu-l sancționeze pentru încălcare RCR.Cel de-al șasele caz a fost înregistrat în jurul orei 13:15, pe strada Ștefan cel Mare din orașul Cimișlia, unde șoferul unui camion de marca DAF, un bărbat de 50 de ani, a propus bani în sumă de 800 de lei echipajului INSP MAI 8860 ca să nu fie documentat contravențional.

În toate cele șase cazuri, șoferii au fost denunțați de către agenții de patrulare organelor abilitate.

O avocată de la noi a înhățat amendă de 80.000 de lei și interdicția de a profesa pentru trafic de influență

La 22 ianuarie 2025, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a pronunțat sentința de condamnare a unei avocate, găsită vinovată de comiterea traficului de influență (art. 326 alin.(2) lit. c) din Codul penal). Instanța a dispus pedeapsa cu amendă în mărime de 4000 unități convenționale, echivalentul a 80 000 de lei, cu privarea de dreptul de a activa în calitate de avocat pe un termen de 5 ani și repararea prejudiciului victimei, în mărime de peste 35 000 de lei.

Conform materialelor cauzei, avocata ar fi pretins suma de 11 000 de euro, dintre care a primit efectiv, în mai multe tranșe, suma de 6 900 de euro. Aceasta susținea că are influență asupra ofițerului de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Centru, conducătorul organului de urmărire penală al IP Centru, a procurorului ce aveau în gestiune o cauză penală în privința denunțătorului pentru infracțiunea de falsificare a probelor în cadrul unui proces civil, dar și față de experții din cadrul Centrului Național de Expertize Judiciare. În schimbul banilor, avocata promitea că poate influența soluționarea favorabilă a cauzei penale respective. 

Urmărirea penală a durat doar trei luni, iar judecarea cauzei aproape 10 ani, cauza penală fiind redistribuită de 5 ori către alți judecători din varii motive. Inculpata a pledat nevinovată pe parcursul procesului, însă instanța a apreciat probatoriul administrat și a stabilit vinovăția acesteia.

Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Centru în termen de 15 zile.

„Velohora”, ediția 2024! Câți participanți a adunat
Articolul anterior
Intoxicația la un restaurant din Capitală continuă cu noi victime
Articolul următor
Close menu