Criză acută de medici de familie în Republica Moldova. Raioanele în care se înregistrează cele mai mari probleme

În instituțiile medicale din Republica Moldova se atestă un deficit de aproximativ 200 de medici de familie. Numărul acestora ar putea însă crește după pensionarea unor specialiști, potrivit Ministerului Sănătății. Managerii centrelor regionale de sănătate spun că se confruntă cu o serie de probleme, iar investițiile în domeniu necesită timp.

În acest an, sistemul de sănătate pregătește doar 16 medici de familie, din totalul necesar de aproximativ 200, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, la o emisiune de la Vocea Basarabiei, potrivit radiomoldova.md.

Ea a subliniat că majoritatea medicilor de familie care activează, în special, în zonele rurale ale Republicii Moldova sunt pensionari.

„Noi avem în medie 5,9 medici de familie la 100 de mii de populație. În Europa, avem aproape opt medici de familie. Da, este o diferență. Fălești, Rezina, Vulcănești și încă vreo 7-8 raioane au 2,8 medici de familie la 100 de mii de locuitori, iată aici este situația drastică în care noi trebuie să ne concentrăm atenția și dorim să propunem Guvernului să cazăm cumva acești medici de familie în centrul raional. Există niște cifre a unui studiu care a calculat și a spus că: doar la creșterea cu un singur medic de familie la 100 de mii de locuitori, fără să aplici alte politici de sănătate, scade mortalitatea populației generale cu trei procente”, a declarat ministra Sănătății.

Ala Nemerenco a mai spus că lipsa medicilor de familie se atestă în peste zece raioane ale țării, precum Fălești, Rezina, Vulcănești, unde trebuie concentrate toate eforturile pentru a spori numărul acestora și a oferi facilități sociale lucrătorilor din domeniu.

La Centrul Medicilor de Familie din Rezina, care deservește 22 de sate din raion, este nevoie de trei medici de familie, a declarat pentru Radio Moldova șefa Centrului, Silvia Popov.

„Noi deservim 22 de sate, dintre care 11 au 500 de locuitori și mai puțin. De la an la an, populația scade și un medic ca să aibă un salariu, pentru că există și o normă 1500-2000, măcar 1800 de locuitori la un medic și dacă în sate sunt 300 de locuitori, câte sate trebuie să aibă un medic. Și medicii, chiar dacă vor veni, trebuie să deservească câte șase sate ca să primească un salariu. Noi ne străduim, avem niște mașini, învechite cu părere de rău, și zilnic transportăm medicii din sate. Ceea ce ține de proiectele inițiate, noi am câștigat mai multe proiecte și am făcut reparație aici în centru, am construit două clădiri, anul acesta am câștigat un colonoscop, dar infrastructura nu ține de noi. Aici sunt necesare reforme și reforme în medicină, aici este mult de muncă”, a menționat Silvia Popov.

Precizăm că, în Republica Moldova activează aproximativ 1600 de medici de familie.

Caz tragic la Ciocana! Un copil de 8 ani s-ar fi sinucis prin împușcare

Aseară, în jurul orei 22:30, polițiștii de la Ciocana au fost sesizați de părinții unui copil despre faptul că fiul lor de 8 ani s-ar fi sinucis prin împușcare.

La fața locului, oamenii legii au stabilit preliminar că părinții minorului ar fi ieșit afară, iar băiatul a rămas singur acasă.

Când s-au reîntors, părinții au depistat cadavrul băiatului și imediat au alertat poliția.

Corpul neînsuflețit al copilului a fost examinat de către medicul legist. La fața locului a fost solicitată și Secția specializată a Centrului tehnico-criminalistic și Expertize judiciare pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

În urma verificărilor s-a constatat că pistolul de model Baikal 442 era deținut legal de tatălui minorului şi era păstrat în safeu, iar băiatul ar fi găsit cheia și a avut acces la armă.

Polițiștii au iniţiat o anchetă.

 Maia Sandu îi invită pe toți cetățenii să sărbătorească împreună Ziua Europei, pe 9 Mai

Președintele Maia Sandu a venit cu un îndemn către toți cetățenii în care îi invită să sărbătorească împreună Ziua Europei.

Pe 9 mai 1950 s-a pus piatra de temelie pentru pacea și unitatea de care se bucură țările din Uniunea Europeană de 7 decenii. Pe 9 mai sărbătorim și în Moldova Ziua Europei – sărbătorim năzuința noastră de a face parte din familia europeană și drumul nostru către o viață în bunăstare, siguranță și bună înțelegere pentru toți moldovenii.

Vă invităm pe toți, alături de familie și prieteni, să celebrăm împreună Ziua Europei în Piața Marii Adunări Naționale la un eveniment organizat de Guvernul Republicii Moldova în colaborare cu delegația Uniunii Europene. Vom discuta despre lucrurile cu care se mândrește Moldova, veți avea ocazia să vorbiți cu cabinetul de miniștri, să vizitați alături de copii Casa Guvernului, să aflați despre proiectele prin care construim Moldova Europeană și să vă bucurați de concertul din seara de 9 mai.Europa ești Tu! Moldova Europeană suntem Noi!”, scrie președintele într-o postare.

Gazul s-ar putea ieftini cu 8% sau mai mult. Moldovagaz va expedia o solicitare ANRE

Tarifele la gazele naturale ar putea fi reduse, în Moldova. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat pe 25 aprilie în cadrul unei emisiuni de pe N4 că pe 26 aprilie compania va trimite o solicitare în acest sens către Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE). Potrivit lui Vadim Ceban, Moldovagaz va cere o reducere a tarif cu circa 8% (aproximativ 1,15 lei) sau mai mult, scrie NM.md.

„Vineri ne vom adresa ANRE cu solicitarea de a reduce tariful la gaz pentru consumatorii casnici și industriali. (…) Mâine vom anunța mărimea tarifului solicitat. (…) Pot spune cu siguranță că tariful va scădea cu aproximativ 8% (circa 1,15 lei) sau mai mult”, a spus Vadim Ceban.Amintim că, ultima dată, tariful a fost modificat pe 23 februarie. Atunci, prețul la gaz pentru consumatorii casnici a fost redus de la 18,07 lei (inclusiv cu TVA) la 14,47 lei per metru cub, cu TVA inclus.

Fosta ministră a Austriei, care a dansat cu Putin, s-a stabilit într-un sat din Rusia
Articolul anterior
Nou ,,trend” în materie de nunți? Ce au făcut doi miri, imediat după ce au spus ,,da”
Articolul următor