Criza Covid-19. Banca Mondială: o recuperare completă ar putea să dureze chiar și 5 ani, mai ales în țările sărace

Cei care se așteaptă la o revenire rapidă din criza globală generată de noul coronavirus ar face bine să se pregătească de așteptare și de privațiuni, mai ales dacă trăiesc în țări sărace.

separator

Avertismentul a fost lansat, joi, de economista șefă a Băncii Mondiale, Carmen Reinhart, citată de Reuters, transmite antena3.ro.

Într-o intervenție de la distanță în cadrul unei conferințe desfășurate la Madrid, Reinhard a spus că va exista, probabil, o revenire rapidă, pe măsura ridicării restricțiilor sanitare, însă o recuperare completă ar putea să dureze chiar și 5 ani.

Potrivit acesteia, recesiunea provocată de pandemie va dura mai mult în anumite țări și va adânci inegalitățile, în condițiile în care săracii din țările bogate vor suferi mai mult decât restul populației iar țările care sunt, la rândul lor, sărace, vor fi mai grav afectate decât țările bogate.

Reinhard a adăugat că rata globală a sărăciei va crește pentru prima dată în ultimii 20 de ani, ca efect al pandemiei.

Conform unei estimări făcute de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), nota de plată pe termen lung a pandemiei de COVID-19 s-ar putea ridica la 7 trilioane de dolari.

La nivelul actual al populației globale, asta înseamnă o pierdere medie de aproximativ 900 de dolari pentru fiecare ființă umană, indiferent de locul unde trăiește.

Prognoza OCDE indică o contracție economică globală de 4,5% până la sfârşitul anului iar pentru 2021 estimările arată o creștere de 5%.

Torențial! La Moscova a plouat în câteva ore, cât pentru o lună
Articolul anterior
Accident grav la Ștefan Vodă. O tânără de 18 ani a murit pe patul de spital
Articolul următor
Alte articole interesante