Criză de educatori în Chişinău. Directorii spun că situaţia se înrăutăţeşte de la un an la altul

E criză de educatori în Chişinău. Directorii instituțiilor preșcolare spun că situaţia se înrăutăţeşte de la un an la altul. Pentru că nu are cine lucra, puţinii educatori sunt nevoiţi să muncească dublu. Autorităţile spun că în pofida numărului mare de locuri vacante, tinerii refuză să se angajeze din cauza salariului mic, informează tvrmoldova.md.

Criză de educatori în Chișinău! Iată îi ține pe tinerii specialiști departe  de grădinițe - ea.md

În prezent, grădiniţele din municipiul Chişinău trebuie să-şi compleze 10 la sută din locurile vacante pentru funcţia de educator.

Locuri vacante în grădinițele din Chișinău
EDUCATORI – 268
ASISTENŢI DE EDUCATOR – 70
LUCRĂTORI AUXILIARI – 297

O situaţie similară întâlnim la Grădinița nr.158 din sectorul Buiucani al municipiului Chişinău. Administraţia este în căutarea a şapte educatori. Tatiana Negrei activează în cadrul instituţiei de 13 de ani. Spune că, în prezent, în lipsă de personal, lucrează dublu faţă de alţi ani.

TATIANA NEGREI, educator: „Atunci când sunt doi educatori la grupă şi sarcinile sunt împărţite în doi, se reuşeşte să se realizeze totul şi părinţii văd reuşitele noastre cu alţi ochi şi noi suntem stimulate alt fel. Dar fiind singură la grupă, deja ne supunem şi activez aşa cum este.”

Specialiștii spun că tinerii nu se grăbesc să se angajeze din cauza salariului mic și a condițiilor de muncă dificile.

OXANA IAŢCU, metodist: „Ei vin cu pregătire din universitate, însă realitatea în muncă diferă. Aici, când se ciocnesc de activitatea care implică mult mai mult de cât lucrul cu copii şi plus cerinţe părinţilor care sunt destul de mari. Uneori dezamăgiţi, din păcate nu se reţin o perioadă atât de lungă.”

Pe lângă educatori, grădinițele mai au nevoie şi de ajutori de educatori, dar şi de personal auxiliar.

NATALIA ALEXEI, directorul Grădiniţei numărul 158: „Provocările sunt pentru că pe umerii educatorilor sunt prea multe responsabilităţi înafară de a îndeplini curiculum. La noi unitatea lipseşte funcţia de măturător, sau sunt cazuri când este lipsă de ajutor la grupă, atunci cadrele didactice sunt nevoite să îndeplineacă şi alte activităţi didactice. ”

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Educație spun că încearcă să atragă tinerii să lucreze în grădiniţe, oferindu-le diferite facilităţi.

ANDREI PAVALOI, şeful Direcţiei Generale Educație, Tineret și Sport din cadrul Primăriei municipiului Chișinău: „Primăria municipiului Chişinău a dublat practic suma pentru închirierea spaţiului locativ, de la o mie la două mii de lei, începând cu întâi octombrie. La fel noi încercăm să venim cu suport metodologic pentru tinerii angajaţi în sistem.”

Operațiune contracronometru de salvare a unui ucrainean în Munții Maramureșului. „Riscul de a nu supraviețui peste noapte este extrem de ridicat”

O echipă mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti de frontieră români urcă în Munţii Maramureşului la aproximativ 1.700 metri altitudine pentru recuperarea unui cetăţean ucrainean aflat în stare critică, a informat, duminică, directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Maramureş, Dan Benga, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, informaţiile au fost primite de la un alt ucrainean, recuperat de un echipaj al Poliţiei de Frontieră din comuna Poienile de sub Munte, care a semnalat situaţia prietenului său.

„Cetăţeanul ucrainean are 44 de ani, nu se mai poate deplasa şi e în hipotermie, fiind îmbrăcat cu o pereche de blugi, o geacă şi încălţat cu pantofi sport (…).

Nu ştie exact unde e cel din munte, oferindu-ne nişte informatii destul de vagi şi din păcate nu se poate lua legătura cu ucraineanul din munte, acesta nemaiavând baterie la telefon.

Având în vedere situaţia delicată şi echipamentul sumar al ucraineanului din munte, precum şi temperaturile extrem de scăzute din munte, s-a decis plecarea unei echipe de salvatori montani, care va face joncţiunea cu o echipă a Poliţiei de Frontieră Poienile de sub Munte (…) pentru a încerca să îl găsim şi să îl salvăm. Riscul de a nu supravieţui rămânând la noapte pe munte e extrem de ridicat”, a spus Dan Benga.

Conform sursei citate, a fost solicitat şi elicopterul SMURD de la Punctul Operativ Aero (POA) Jibou, judeţul Sălaj, însă operaţiunea de căutare a fost sistată din cauza condiţiilor meteo dificile pe munte.

„A fost solicitat elicopterul de la POA Jibou, care a răspuns extrem de repede, decolând în sprijinul salvatorilor, dar, din păcate, ajunşi în zonă, datorită timpului extrem de nefavorabil, au trebuit să se retragă şi să anuleze misiune aero”, a precizat Dan Benga.

VIDEO//„Cred că e cel mai rapid Golden buzzer din istoria emisiunii”. O fată de 14 ani din România a făcut senzație la Britain’s Got Talent

Maya Giotea, elevă la Liceul „David Voniga” din Giroc, a avut un moment de excepție pe scena emisiunii Britain’s Got Talent, unde a lăsat juriul și publicul fără cuvinte cu o interpretare emoționantă a piesei „Listen” a lui Beyoncé, scrie presa arădeană.

Vocea sa puternică și maturitatea artistică i-au adus unul dintre cele mai rapide „Golden Buzzer”-e din istoria show-ului, oferit de juratul Bruno Tonioli, care nu a ezitat nicio clipă să o trimită direct în semifinale. Sala a izbucnit în aplauze, iar publicul s-a ridicat în picioare pentru a o ovaționa.

„A fost cea mai matură versiune a acestei melodii pe care am auzit-o de la cineva atât de tânăr”, a declarat emoționat Bruno Tonioli, vizibil impresionat de prestația Mayei.

Pentru Maya, nu este primul moment de strălucire. Anul trecut, a primit patru de „DA” la Românii au talent.

Ministrul Energiei, discuții la Baku privind parteneriatele energetice

Discuțiile s-au axat pe progresele realizate de Republica Moldova în domeniul diversificării aprovizionării cu gaze naturale, consolidării independenței energetice, dar și dezvoltării sectorului energetic, în contextul creșterii producției de energie regenerabilă și implementării măsurilor de eficiență energetică, cu suportul partenerilor de dezvoltare.

În cadrul întrevederii cu Comisarul European pentru Energie și Locuințe, Dan Jørgensen, oficialul a reiterat angajamentul ferm al Republicii Moldova de a integra sectorul energetic în Piața Unică Europeană și a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul constant, inclusiv pentru intervenția rapidă în vederea depășirii crizei energetice din această iarnă, provocată de Rusia. Ministrul a reiterat că intervenția promptă a partenerilor europeni a permis evitarea unei crize umanitare în stânga Nistrului.

„Apreciem susținerea continuă din partea Uniunii Europene și suntem încrezători că, împreună, vom reuși să excludem dependența față de un singur furnizor de energie, dar și să integrăm complet piețele locale de energie în piața europeană până în 2030, ceea ce va aduce Republicii Moldova un impuls simțitor pentru dezvoltarea economică”, a declarat Dorin Junghietu la întrevederea cu oficialul european.

sursa: tvrmoldova.md

Un bărbat a urcat pe banda rulantă pentru bagaje dintr-un aeroport, după ce își pierduse pantofii de 1000 de dolari
Articolul anterior
Filmul ”Carbon”, realizat în Moldova, va avea o proiecție mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian
Articolul următor
Close menu