Criză gravă de profesori în Moldova: ,,Avem peste 2.300 de cadre didactice lipsă”

În continuare, există criză de cadre în învățământul din Republica Moldova, mai ales la sate.

Top 5 drepturi ale Profesorilor. Cadrele didactice NU pot fi perturbate la  ora de nicio autoritate

O spune ministrul Educației, Anatolie Topală, potrivit căruia mai sunt profesori care predau mai multe discipline decât cele pentru care au fost inițial pregătiți, din cauza lipsei de personal. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Freedom”, transmite realitatea.md.

„Sunt probleme cu insuficiența cadrelor didactice, în special, în mediul rural. Conform datelor oferite de organele locale de specialitate, avem peste 2.300 de cadre didactice lipsă.  Sunt situații în care unii profesori s-au recalificat în timp și predau câteva discipline, nu neapărat una din disciplinele în care a fost format inițial, în cadrul universității. Totul depinde de care este calitatea procesului educațional desfășurat de acest profesor. Puteam să fiu profesor de matematică și în timp, să fiu pregătit pentru a preda corespunzător fizica”, a spus Topală.

Cu toate acestea, ministrul a subliniat că salariile profesorilor au crescut în ultimii ani, iar eforturile vor continua pentru a le crește în continuare.

„Salariul unui profesor începător este peste 7.600 de lei, iar unui profesor cu grad superior și cu vechime de peste 20 de ani este peste 11.100 de lei. În continuare, vom depune eforturi pentru creșterea salarială a profesorilor, pentru că doar prin profesori, putem aduce educație mai bună pentru elevi”, a declarat ministrul.

Anatolie Topală a subliniat că este necesar să se acorde o atenție deosebită pregătirii resurselor umane în educație și că acesta este un obiectiv important pentru următoarea perioadă.

Mândrie pentru țara noastră! O moldoveancă joacă într-o nouă producție internațională

Cătălina Cazacu este o tânără actriță din Republica Moldova care și-a făcut studiile în actorie la East 15 Acting School.

Tânăra moldoveancă a obținut un nou rol într-o nouă producție internațională.

„Sunt cu adevărat recunoscătoare realizând că acesta este al treilea proiect internațional al meu, o altă experiență în care joc în fața unei camere, învăț să fiu cineva „nou” într-un mod natural, neforțat și lucrez alături de oameni uimitori”, a menționat Cătălina Cazacu, pe Facebook.

De asemenea, în toamna anului trecut, Cătălina Cazacu a apărut într-un episod din serialul Casualty, produs de BBC One.

Actrița Cătălina Cazacu s-a filmat într-o nouă producție internațională

gallery images

Arderea anvelopelor în noaptea de Paști este interzisă. Cât constituie amenda?

Agenția de Mediu anunță cetățenii să evite aprinderea rugurilor în Noaptea de Înviere, în special în cazul arderii anvelopelor, pentru a proteja sănătatea oamenilor și mediul înconjurător.

Autoritățile menționează că, în procesul arderii anvelopelor, în atmosferă sunt emanate zeci de substanțe chimice periculoase, cancerigene, iar în funcție de caracteristica și direcția vântului, aceste substanțe pot fi dispersate la distanțe mai mari de 160 de kilometri.

În acest context, Agenția de Mediu anunță că arderea anvelopelor este interzisă. Conform legii, poluarea aerului atmosferic cu emisii de poluanți ce au cauzat prejudicii, dacă această acțiune nu constituie infracțiune, se sancționează cu o amendă de până la 1.800 de lei aplicată persoanei fizice și cu amendă de până la 15.000 de lei aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de până la un an.

Totodată, autoritățile anunță că începând cu 23 martie 2023 a intrat în vigoare Regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate.

Conform Regulamentului, cetățenii care dețin anvelope uzate sunt obligați să nu le arunce la întâmplare sau să le ardă, ci să le returneze operatorilor economici autorizați pentru colectarea acestor tipuri de deșeuri, care au obligația de a le prelua gratuit de la cetățeni.

Lista agenților economici autorizați pentru colectarea și tratarea deșeurilor de anvelope:

  • SRL „Ecoelastic Lux” (autorizat pentru colectare și tratare) – (+373) 079581858, (+373) 060255552;
  • „Moldrec Group” SRL (autorizat pentru colectare) – (+373) 79708821;
  • „Ispan Lux” SRL (autorizat pentru colectare și tratare) – 029424018;
  • „Palin Construct” (autorizat pentru colectare și tratare) – (+373) 60892019;
  • SRL „Eco Recycling” (autorizat pentru colectare și tratare) – (+373) 79772055.

Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit ieri, 3 mai, cu Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove. Discuția a avut loc în contextul Sfintelor Sărbători de Paști și s-a referit la bucuria Învierii și reunirea familiilor în această perioadă, dar și la importanța unității, a bunei înțelegeri și a grijii față de aproapele nostru.

Șefa statului l-a îndemnat pe Înaltpreasfinţia Sa să contribuie la menținerea Păcii din țara noastră și din toată lumea. Creştinismul este o religie a Păcii, a Toleranţei şi a Iubirii aproapelui.

Au refuzat chimioterapia, tratând leucemia fiicei lor cu acupunctură și vitamina C. Părinții au fost condamnați pentru omor, după ce adolescenta a murit la 17 ani
Articolul anterior
Povestea unei cerșetoare din Capitală, care iese cu copilul în stradă, pentru a-și face bani de chirie: ”Am fost violată la 12 ani, iar rudele s-au dezis de mine”
Articolul următor