Cu frica-n sân și forțați de nevoia de a-și câștiga existența. Comercianții moldoveni continuă să meargă în Ucraina după marfă

Războiul din Ucraina a perturbat şi activitatea comercianților moldoveni, care importă marfă din această țară. Drept dovadă servesc mărturiile a trei moldoveni care muncesc la o piață din orașul Florești și care, pentru a-și întreține familiile, își riscă viețile şi merg în statul vecin după marfă.

Silvia Şura comercializează, la piața din Florești, marfă adusă din Ucraina de mai bine de 25 de ani. Femeia povestește cu lacrimi în ochi că, de când s-a început războiul, de fiecare dată merge în Ucraina cu frica în sân, transmite trm.md.

„Lucrul nostru este foarte greu, foarte. Noi putem să ne ducem, dar înapoi să nu venim, așa e situația”, spune femeia.

În același timp, oamenii spun că aducând marfă din țara vecină, îi pot ajuta şi pe ucrainenii cu care lucrau anterior, să supraviețuiască.

„Ținem legătură cu fetele de la piață de acolo, dar acum ne trimite câte un colet şi noi trimitem banii. Ele tot vor să supraviețuiască, să-și întrețină acolo familiile şi iată aşa lucrăm”.

„Mergem încolo deşi este război, riscăm, dar îi ajutăm şi pe prietenii noștri ucraineni, care îşi riscă viețile atunci când ies şi ne dau marfă”;

„Tare ne dorim ca să se termine odată războiul şi ne dorim foarte mult să mergem cum şi am mai mers la frații noștri în Ucraina, şi după marfă, să nu ne temem să trecem vama încolo, să nu ne fie frică să plecăm la odihnă, cum plecam toți anii la mare”.

Comisia Europeană a semnat la sfârșitul lunii iunie, la Lyon, în Franța, un acord cu Republica  Moldova şi Ucraina privind liberalizarea transportului de mărfuri cu Uniunea Europeană. 

Înțelegerea le va permite transportatorilor moldoveni să efectueze operațiuni de transport prin țările UE fără autorizații de transport rutier.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Nou val de infectări cu Omicron în Capitală, în special în rândul copiilor
Articolul anterior
Elevii din clasele primare vor putea folosi abonamentele gratuite şi pe durata vacanţei
Articolul următor