Cum era viaţa într-un harem. Femeile, păzite de bărbaţi castraţi şi exploatate de sultan

În cei 600 de ani de Imperiu Otoman, femeile aflate în haremul sultanului au jucat un rol pe cât de misterios, pe atât de interesant. Femei şi fete de vârste diferite – începând chiar de la 7 ani – erau ţinute în locuri secrete, în care erau educate, controlate şi adesea abuzate de sultan şi de aleşii acestuia.

Erau sclave sau supuşi? Oferite ca nişte daruri de preţ elitei politice a vremii respective sau ca pradă de război, femeile sultanului reprezentau puterea, bogăţia şi, nu în ultimul rând, virilitatea Califatului. Întocmai ca în O mie şi una de nopţi, viaţa de zi cu zi într-un harem otoman se desfăşura într-un paradis secret, plin de răsfăţuri fără seamăn şi delectări greu de imaginat, dar şi de reguli stricte şi roluri bine trasate şi îndeplinite de femeile sultanului.

Cuvântul odalisque, atribuit celor mai multe femei din harem – provine din turcescul odalik, care înseamană cameristă şi redă o bună parte din activităţile de zi cu zi ale acestora. Însă nu toate! Pe lângă faptul că odalisque, cunoscute şi sub denumirea ikbals, aveau grijă ca totul în jurul lor să arate minunat, ele aveau şi multe alte calităţi ca amante ale sultanului – se asigurau că erau întotdeauna aranjate, dar şi talentate în muzică, dansând şi cântând cât era ziua de lungă. Acestea erau aprobate de mama sultanului şi de prima lui soţie şi era considerată o mare onoare pentru un vizitator de sex masculin al haremului să primească o odalisque în dar.

Cele aflate sub odalisque în ierarhie erau numite gedik şi nu aveau ca îndatorire principală să satisfacă nevoile carnale ale sultanului decât dacă acesta decidea aşa ceva. În ciuda zvonurilor care au tot circulat cu privire la femeile dintr-un harem, ei bine, nu toate erau sclave. Printre ele se numărau şi soţiile sultanului, care trăiau în apropierea tuturor concubinelor acestuia şi care, cel puţin la nivel teoretic, erau libere, dându-şi acordul să devină una dintre nevestele acestuia.

O altă preconcepţie cu privire la femeile din harem e că toate trebuiau să se culce cu sultanul. Nici vorbă de aşa ceva! Toate primeau o educaţie de bază şi multe dintre ele erau crescute şi educate cu scopul de-a fi măritate ulterior cu membrii importanţi ai curţii sau cu oameni politici otomani importanţi. Aşadar nu erau toate destinate sultanului şi satisfacerii plăcerilor acestuia.

Păzite de eunuci

Provenit din arăbescul „haram”, care înseamnă „sacru” sau „interzis”, haremul era locul secret în care niciun alt bărbat, în afara sultanului, n-avea acces. Drept urmare, femeile sultanului trebuiau păzite de cineva care avea puterea unui bărbat, dar nu şi instinctele şi dorinţele lui sexuale. Astfel, au fost aleşi eunucii, acei bărbaţi castraţi care aveau rolul de-a le păzi şi proteja pe membrele haremului.

Eunucii făceau legătura – atât la nivel fizic, cât şi simbolic – dintre lumea bărbaţilor şi cea a femeilor şi erau consideraţi genul hibrid, care făcea parte din ambele lumi. Dar cine erau, mai exact, aceşti eunuci? În principiu, erau sclavi care fuseseră capturaţi în timpul războaielor sau achiziţionaţi pe teritoriul unor state precum Etiopia sau Sudan şi folosiţi apoi în scop personal de oameni influenţi.

Eunucii puteau fi de două feluri – albi sau negri, iar aspectul lor şi rolul pe care-l jucau era cât se putea de diferit. Eunucii negri, denumiţi Sandali, aveau organele genitale complet înlăturate, motiv pentru care erau la mare căutare în haremuri. Celor albi, în schimb, le era permis să-şi păstreze o parte din penis sau testicule, fiindu-le, drept urmare, atribuite doar o parte din îndatoririle specifice haremului, pentru a nu se risca folosirea a ceea ce le mai rămăsese din organele lor reproductive.

sursa: www.clickpentrufemei.ro

Doi bărbați reținuți pentru pungășii comise în centrul Capitalei

Doi bărbați de 24 și 48 de ani din Chișinău și Criuleni au fost arestați pentru 30 de zile, fiind suspectați de comiterea unei pungășii în sectorul Centru al Capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Aceștia, aflându-se în incinta unui local, au profitat de neatenția unui bărbat și i-au sustras din buzunar portmoneul cu acte de identitate și bani, telefonul mobil și alte bunuri personale, suma totală a prejudiciului fiind de 22.000 de lei.

În urma acțiunilor de investigație și urmărire penală efectuate de către ofițerii Inspectoratului de poliție Centru, la scurt timp indivizii au fost identificați și reținuți.

Bărbații sunt cercetați penal pentru pungășie, iar dacă vor fi găsiți vinovați, riscǎ închisoare de până la 4 ani.

Rusia acuză Moldova de o colaborare cu NATO

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a acuzat miercuri NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea armatei ucrainene şi că încearcă să îşi aducă infrastructura militară mai aproape de Rusia, relatează Reuters citat de evz.ro.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului, a făcut această acuzaţie în cadrul briefingului de presă săptămânal, în timpul căruia a declarat că majoritatea populaţiei din Republica Moldova nu doreşte să adere la alianţa militară.

Ea s-a referit la transferurile extinse de arme către Moldova în ultimele luni şi la opiniile pro-occidentale ale Maiei Sandu, preşedintele Moldovei.

Atac „inuman” de Crăciun

Rusia a lansat zeci de rachete și drone asupra rețelei energetice a Ucrainei în dimineața zilei de Crăciun.

Alarmele au sunat încă de la ora 5:30 dimineața, după ce Rusia a lansat rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră.

„Putin a ales în mod deliberat Crăciunul pentru a ataca. Ce ar putea fi mai inuman? Mai mult de 70 de rachete, inclusiv rachete balistice, și mai mult de o sută de drone de atac. Ținta este sistemul nostru energetic,” a spus Zelenski.

„Dimineața de Crăciun a arătat din nou că nimic nu este sacru pentru țara agresor”, a declarat Svitlana Onșciuk, șefa regiunii Ivano-Frankivsk.

Ea a spus că o parte a regiunii a rămas fără electricitate „într-un moment în care sărbătorim una dintre cele mai mari sărbători religioase — Crăciunul luminos.”

Crăciun pe rit nou

Acesta a fost al 13-lea atac de amploare asupra sistemului energetic al Ucrainei din acest an, cel mai recent din campania Rusiei care vizează rețeaua electrică în timpul iernii.

Documentarea celor 140 de mii de oameni care și-au vândut votul la alegeri abia începe

Peste 80 de dosare penale au fost pornite pe fapte de corupere electorală, a precizat pentru Teleradio-Moldova, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, transmite IPN.

„În ultima perioadă, avem o accelerare la procesul de documentare și, dacă o să analizăm comunicatele Procuraturii, zilnic sunt expediate în instanța de judecată diferite dosare la capitolul respectiv”, a menționat Viorel Cernăuțeanu.Cât ține de coruperea pasivă, adică primirea de bani pentru a susține un anumit candidat, circa 140 de mii de oameni vor fi documentați prin prisma Codului Contravențional, amenda prevăzută fiind de până la 37 de mii de lei.„Cei 140 de mii de cetățeni care s-au lăsat corupți și influențați în acest proces abia acum am finalizat procedura de descifrare detaliată, absolut toate datele, și cred că în cel mai scurt timp vom purcede la examinarea și documentare acestor persoane. Dar nu înseamnă că toți ei vor fi sancționați. Mulți colaborează”, a menționat Cernăuțeanu.

Potrivit șefului IGP e nevoie de o îmbunătățire continuă a legislației pentru a ușura munca oamenilor legii.„Infractorii organizației criminale Șor au schimbat doar în ultimul an cel puțin 5, 6 forme de finanțare pe teritoriul republicii, anume de asta trebuie modificate normele legale, pentru a crea pârghii legale de documentare pentru ca instituțiile de drept să poată curma aceste fenomene”, a notat șeful IGP.

Unica.md, la Gala premiilor NOTORIUM
Articolul anterior
Cum se îndrăgostesc femeile?
Articolul următor