Cum s-a ascuns un profesor american de armata rusă din Herson timp de opt luni

Timothy Morales a crescut în Marea Britanie, apoi s-a mutat în SUA, unde a predat literatura engleză și a deschis o școală de limbi străine în Herson cu puțin timp înainte de invazia rusă a Ucrainei. În primele zile ale războiului, Morales, în vârstă de 56 de ani, a încercat să părăsească orașul, dar după ce a văzut tancuri rusești, a abandonat această idee, transmite nytimes.com.

Timothy Morales, 56, an American teacher, managed to send his 10-year-old daughter to safety, but was trapped in occupied Kherson, Ukraine, during Russia’s occupation.

Nu a îndrăznit să treacă prin punctele de control ale rușilor, căci îi era teamă că nu i-ar putea fi luat pașaportul. Drept urmare, și-a trimis fiica de 10 ani, împreună cu fosta sa soție, cetățeană a Ucrainei, într-un loc sigur, în timp ce el însuși a rămas la Herson.

Știind că autoritățile ruse și mass-media au prezentat Statele Unite și aliații săi drept oponenții lor în război, Morales a decis că ar putea fi arestat pur și simplu pentru că este american.

În următoarele luni, profesorul a locuit în apartamentul său, aproape că nu a părăsit casa. Mâncarea i-a fost adusă de rudele fostei sale soții. A îndrăznit să iasă afară din curte abia după două luni, dar a făcut-o rar și doar la cel mai apropiat magazin unde lucra o adolescentă în care avea încredere.

Viața retrasă a profesorului a continuat până în toamnă, când armata rusă a venit în curtea casei sale. Morales a reușit să se ascundă de ei în apartamentul său, dar în scurt timp au sosit ofițerii FSB și nu a avut de ales decât să le deschidă ușa.

Morales a spus că a reușit să-i convingă pe oficialii de securitate că era irlandez și că îl cheamă Timothy Joseph. În aceasta, în special, a fost ajutat de un vecin în vârstă care a confirmat această informație. Ulterior, el le-a spus reporterilor că a reușit să iasă din această situație doar pentru că ofițerii FSB „s-au dovedit a nu fi cei mai deștepți oameni din lume”.

Ceea ce s-a întâmplat l-a speriat foarte tare pe profesor. „Dacă înainte eram doar precaut, apoi am devenit paranoic”, a spus el. Dându-și seama că FSB-ul se poate întoarce în orice moment, s-a mutat în apartamentul fostei sale soții. Nu s-a întors acasă până când orașul a fost eliberat de armata ucraineană.

În noua locație, și-a petrecut cea mai mare parte a timpului urmărind filme pe care a reușit să le descarce pe laptop înainte de începerea războiului. Ulterior a reușit să-și reia lecțiile de engleză online. Nu putea fi plătit pentru asta, dar, potrivit lui, cursurile l-au ajutat să-și păstreze sănătatea mintală.

Morales a devenit din nou îngrijorat că ar putea fi descoperit atunci când un angajat al guvernului de ocupație s-a mutat într-o casă vecină, dar cu timpul această teamă a dispărut. Potrivit The New York Times, la un moment dat a devenit evident pentru locuitorii din Herson că armata rusă se destramă: disciplina slăbise, armata a început să pară mai dezordonată, au început să se deplaseze prin oraș cu mașini furate.

În octombrie, Morales a observat că armata rusă a început să scoată mașinile furate din Herson. Acest lucru, spune el, i-a dat speranță. Cu o săptămână înainte de eliberarea orașului, a trăit fără internet, pentru că curentul electric era întrerupt în oraș, dar pe 11 noiembrie a văzut o mașină mergând pe stradă cu un steagul ucrainean legat de antenă. „Atunci mi-am dat seama că rușii plecaseră”, a spus el.

În aceeași zi, Morales a mers în piața principală din Herson, unde s-a alăturat sărbătorii, întâmpinându-i pe soldații ucraineni care au intrat în oraș fără luptă. „Au fost momente de disperare, dar știam că această zi va veni”, a spus Morales reporterilor câteva zile mai târziu, plimbându-se prin aceeași piață cu panglici albastre și galbene legate de jachetă.

The New York Times scrie că acum că Ucraina a eliberat orașul, Morales plănuiește să părăsească Hersonul. „Am nevoie de puțină distanță între mine și ceea ce s-a întâmplat aici”, a explicat el.

sursa

Nouă deputați au anunțat crearea grupului parlamentar „Victoria”

Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și lider al partidului „Renaștere”, a anunțat, astăzi, înființarea grupului parlamentar „Victoria-Победа”. În conformitate cu regulamentul Parlamentului, acest grup a fost constituit pentru a promova viziuni și obiective comune între deputații independenți și neafiliați, care nu sunt membri ai altor partide politice, scrie unimedia.info.

Grupul parlamentar „Victoria-Победа” este format din 9 deputați, printre care se numără Marina Tauber, Reghina Apostolova, Irina Lozovan, Vadim Fotescu, Denis Ulanov, Petru Jardan, Alexandr Suhodolskii, Alexandr Nesterovschii și liderul său, Vasile Bolea.

Grupul „Victoria-Победа” se angajează să aducă în prim-plan preocupările și nevoile cetățenilor, abordând diverse probleme sociale, economice și politice în cadrul legislativului. Prin unirea eforturilor acestor 9 deputați, grupul „Victoria-Победа” își propune să devină un actor influent în procesul decizional al Parlamentului Republicii Moldova și vor pleda pentru reforme și o guvernare mai transparentă și responsabilă.

”Astăzi anunțăm despre crearea grupului parlamentar ”Victoria- Победа”. În conformitate cu regulamentul Parlamentului, în vederea promovării unor viziuni și obiective comune, deputații independenți, cât și cei neafiliați, care nu fac parte din alte partide, pot constitui grupuri parlamentare din cel puțin 5 deputați.

Suntem 9 deputați care au sebsemnat și creat acest grup parlamentare.

Este vorba despre Marina Tauber, Reghina Apostolova, Irina Lozovan, Vadim Fotescu, Denis Ulanov, Petru Jardan, Alexandr Suhodolskii, Alexandr Nesterovschii și eu, Vasile Bolea”, a menționat deputatul Vasile Bolea.

Scandal în sportul moldovenesc! CNOS ar fi limitat numărul de antrenori pentru sportivii care vor reprezenta țara la Jocurile Olimpice de la Paris

Scandal în sportul moldovenesc după ce Compitetul Național Olimpic Sportiv ar fi anunțat că va permite câte un singur antrenor pentru doi luptători ai R. Moldova care vor reprezenta țara la Jocurile Olimpice de la Paris. Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS) dezminte acuzațiile precum că ar fi lansat inițiativa prin care, va fi un singur antrenor pentru doi luptători ai Republicii Moldova care vor reprezenta țara la Jocurile Olimpice de la Paris. Contactați de UNIMEDIA, reprezentanții comitetului au declarat că formula privind numărul de antrenori pentru fiecare probă a fost prezentată de comitetul organizatoric al Jocurilor Olimpice de la Paris. Totodată, președintele CNOS, Nicolae Juravschi, a refuzat să comenteze acuzațiile lui Ivan Gheorghiu, ex-secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării (MEC), calificându-le drept aberații, scrie unimedia.info.

colaj foto: noi.md

CNOS dezminte acuzațiile că ar veni din partea sa inițiativa privind numărul de antrenori pentru luptătorii care vor reprezenta Moldova la JO de la Paris și afirmă că formula privind numărul de antrenori pentru fiecare probă a fost creată de comitetul organizatoric al JO.

„Există o formulă clară, care limitează numărul de antrenori pentru fiecare probă. Formula a fost creată de comitetul organizatoric al JO de la PARIS, nu este adevărat că la Paris va merge un singur antrenor la 2 luptători”, a declarat, pentru UNIMEDIA, Eugen Draganov, persoana responsabilă de relațiile cu mass media a Comitetului Național Olimpic și Sportiv.

„Nicolae Juravschi nu dorește să răspundă la declarațiile și aberațiile lui Ivan Gheorghiu. În plus, lotul final pentru JO încă nu a fost definitivat. Numărul de antrenori depinde și de numărul total al delegației, cu cât mai mulți sportivi sunt calificați, cu atât mai mulți antrenori vor fi”, a mai precizat, pentru UNIMEDIA, Eugen Draganov.

Scandalul ar fi apărut după ce Compitetul Național Olimpic Sportiv ar fi anunțat că va fi un singur antrenor pentru doi luptători ai R. Moldova care vor reprezenta țara la Jocurile Olimpice de la Paris. Anunțul a fost făcut de Ivan Gheorghiu, ex-secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării (MEC), pe pagina sa de Facebook. În context, luptătoarea Anastasia Nichita, calificată la JO, a comentat: „Mă așteptam la diferite metode de dezorientare înainte de Jocurile Olimpice, dar chiar într-atât…”.

Parisul va găzdui Jocurile Olimpice după o pauză de 100 de ani. În acest an, la JO vor participa cel puțin 13 sportivi din R. Moldova, care s-au calificat deja. Cu acest prilej, Comitetul Național Olimpic și Sportiv a organizat o conferință de presă, în cadrul căreia au fost prezentați primii sportivi calificați la evenimentul care se va desfășura în Franța, începând cu 26 iulie.

Natalia Gordienko a strălucit pe covorul roșu de la Cannes: „M-am simțit o adevărată prințesă”

Natalia Gordienko a făcut senzație la Festivalul de film de la Cannes. Cu o apariție îndrăzneață și plină de stil, cântăreața a captat privirile tuturor pe covorul roșu într-o rochie roșie elegantă, ornamentată cu pene, scrie SHOK.md.

colaj foto: shok.md

Evenimentul, cunoscut pentru eleganța și prestigiul său, a găzduit o mulțime de celebrități și personalități importante din industria filmului. Natalia Gordienko a reușit să se evidențieze prin alegerea sa vestimentară elegantă.

Rochia roșie a artistei a fost o combinație perfectă de eleganță și senzualitate. Ornamentată cu pene, aceasta a adăugat un element de lux apariției sale.

„Momente de pe covorul roșu. Cu siguranță unul dintre cele mai memorabile momente din viața mea. M-am simți o adevărată prințesă”, a scris Natalia Gordienko.

Natalia Gordienko a confirmat încă o dată talentele sale multiple, reușind să fie în centrul atenției și să impresioneze într-un alt domeniu decât cel muzical.

Natalia Gordienko este o artistă din Republica Moldova născută la 11 decembrie 1987. Artist Onorat al Moldovei care a reprezentat Moldova la concursul Eurovision-2006 și Eurovision-2021. Natalia are un băiat pe nume Christian.

Zeci de masini, ridicate de inspectorii de patrulare. Polițiștii au făcut razii în sectorul Buiucani
Articolul anterior
Lidia Buble, condamnată la închisoare și muncă în folosul comunității
Articolul următor