Cum s-au ”aliniat” parlamentarii ruși ca să-l felicite pe Putin. Singurul deputat care a votat, din neatenție, împotriva recunoașterii independenței regiunilor ucrainene

Parlamentarii ruși s-au înghesuit marți pentru a-l felicita pe Vladimir Putin pentru că a recunoscut independența teritoriilor separatiste din estul Ucrainei, înainte de a ratifica această recunoaștere în unanimitate, dând dovadă de o loialitate totală față de stăpânul Kremlinului, potrivit AFP.

Duma de Stat/Foto: Agerpres

Concurând cu vervă patriotică, deputații și senatorii celor două Camere ale Parlamentului au apărat pe rând decizia președintelui rus, denunțată de Occident drept „încălcare a suveranității Ucrainei”.

Nici un ales nu s-a pronunțat împotriva acordurilor de cooperare propuse de Vladimir Putin, care oferă Moscovei temeiul legal pentru a stabili o prezență militară în „republicile populare” Donețk și Lugansk, aflate sub controlul separatiștilor pro-ruși din 2014.

Parlamentarii au considerat decizia Kremlinului drept o mare victorie, într-o secvență care amintește de anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeei în 2014.

„Îi mulțumim președintelui pentru curajul său, pentru misiunea sa plină de responsabilitate”, a declarat președintele Dumei, Viacheslav Volodin, în deschiderea ședinței Camerei inferioare.

Cu o seară înainte, Putin anunțase această recunoaștere după un lung discurs cu accente amenințătoare.

În special, el a subliniat că Ucraina a fost „în întregime creată de Rusia”, punând sub semnul întrebării dreptul ucrainenilor la propriul stat. El a ordonat apoi trimiterea soldaților ruși în aceste teritorii, cu misiunea oficială de „păstrare a păcii”.

„Moscova nu se teme de nicio sancțiune”

Pe măsură ce țările occidentale au anunțat noi sancțiuni împotriva Moscovei, parlamentarii au simțit că Rusia este pedepsită pe nedrept.

„Moscova nu se teme de nicio sancțiune”, i-a asigurat pe parlamentari adjunctul ministrului de externe Andrei Roudenko.

Și pe măsură ce rubla și indicii bursieri ruși au scăzut, Viaceslav Volodin le-a cerut rușilor „să creadă în moneda lor națională”.

Părea, pe scurt, că un singur deputat – din 400 în total din Duma – nu s-a pronunțat în favoarea acordurilor propuse de președintele rus. Dar anomalia a fost temporară: deputatul comunist Oleg Smoline a recunoscut după faptul că nu a apăsat suficient de repede butonul pentru a-și înregistra votul favorabil.

La sesiuni au luat parte unii dintre cei mai anti-occidentali vorbitori din țară, veterani care au stat în Parlament de ani sau chiar decenii, și chiar dacă aparțin unei opoziții care îl critică uneori pe Putin în privința politicii sale interne, ei nu-i pun la îndoială politica externă.

„NATO ne ia de gât”, a spus în special liderul comunist Ghenadi Ziuganov, de 77 de ani.

Printre cei care au vorbit s-a numărat și deputatul naționalist Andrei Lugovoi: Rusia „scuipă pe părerea Occidentului”, a declarat acesta.

Poliția britanică îl acuză pe Lugovoi că a provocat otrăvirea fostului agent rus Alexander Litvinenko la Londra în 2006, dar nu a reușit niciodată să obțină extrădarea acestuia.

Odată aprobate de camera inferioară, textele au fost transferate spre ratificare aleșilor camerei superioare, a căror președinte, Valentina Matvienko, părea să aibă lacrimi în ochi.

„Vă asigur că suntem pregătiți pentru sancțiunile occidentale”, a spus ea după vot.

Cu o zi înainte, ea fusese singura femeie care a participat la ședința extraordinară a consiliului de securitate de la Kremlin. În această sesiune transmisă de televiziune, cei mai înalți oficiali ai țării pledaseră și ei cu pasiune pentru recunoașterea regiunilor separatiste.

Putin stătea în fața lor, chemându-i pe rând să-și prezinte punctul de vedere.

Când i-a venit rândul, Matvienko, în vârstă de 72 de ani și născută în Ucraina, a dat de înțeles că membrii extremei drepte ucrainene vor prelua puterea în aceste teritorii din estul Ucrainei dacă Rusia nu și-ar recunoaște independența.

„Ce a făcut Rusia Ucrainei timp de treizeci de ani (pentru a merita asta)?” a concluzionat ea.

sursa: www.hotnews.ro

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Un medic din Fălești a intrat în salon și i-a spus unui bolnav că îl gâtuie. Bărbatul a depus o plângere la procuratură
Articolul anterior
UE aprobă în unanimitate un pachet de sancţiuni împotriva Rusiei
Articolul următor