Cum se explică prețul de până la 30 lei pentru 1 kg de roșii, la sfârșitul lunii iulie?

Anul acesta, prețurile la legume şi fructe, în Moldova, sunt mai mari ca oricând. În plină vară, comercianţii cer pentru marfă, de câteva ori mai mult, faţă de anii trecuți.

separator

Costurile la unele produse sunt în medie cu 4 lei mai mari, decât la fructele exotice.

La sfârșit de iulie, roșiile se vând cu până la 30 de lei kilogramul. Usturoiul- cu 35 lei/kg, și alte legume, precum vinetele, cartofii, varza, ardeii sunt scumpe.

Și fructele bat la buzunare. Un kg de struguri costă între 30 şi 40 de lei, preţul piersicilor ajunge până la 15 lei kilogramul, al merelor – 10 lei, iar al prunelor variază între 5 şi 10 lei kilogramul, potrivit trm.md.

Comercianţii spun că preţurile sunt ridicate din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a ploilor abundente din luna iunie, care au distrus culturile.

Totodată, în Moldova, țara cu sol roditor, tot mai puțini oameni aleg să se ocupe cu agricultura și cultivarea legumelor și a fructelor. ,,Venitul este unul infim în raport cu munca depusă, pentru că nu este rentabil oamenii renunță la această activitate și caută de muncă în afara țării. De asemenea, Moldova a pierdut multă forță de muncă în ultimii ani. Fermierii se plâng că există o mare criză de muncitori și nu mai au pe cine să angajeze pentru efectuarea lucrărilor agricole. Dacă în anii trecuți, mai multe gospodării din satele din raionul Anenii Noi, erau doldora de sere și câmpuri cu roșii, anul acesta mulți dintre micii producători cresc ardei, vinete, fiind mai ușor de cultivat, iar unii au renunțat definitiv la munca agricolă. În general, există riscul că în următorii ani, moldovenii vor ajunge să consume doar legume de import, deoarece în țară nu va mai avea cine să le cultive. Or, trebuie găsite pârghii, inclusiv prin implicarea mecanismelor statului, ca acest sector al economiei să mai respire”, ne explică un fermier din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi.

Doi bărbați reținuți pentru pungășii comise în centrul Capitalei

Doi bărbați de 24 și 48 de ani din Chișinău și Criuleni au fost arestați pentru 30 de zile, fiind suspectați de comiterea unei pungășii în sectorul Centru al Capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Aceștia, aflându-se în incinta unui local, au profitat de neatenția unui bărbat și i-au sustras din buzunar portmoneul cu acte de identitate și bani, telefonul mobil și alte bunuri personale, suma totală a prejudiciului fiind de 22.000 de lei.

În urma acțiunilor de investigație și urmărire penală efectuate de către ofițerii Inspectoratului de poliție Centru, la scurt timp indivizii au fost identificați și reținuți.

Bărbații sunt cercetați penal pentru pungășie, iar dacă vor fi găsiți vinovați, riscǎ închisoare de până la 4 ani.

Rusia acuză Moldova de o colaborare cu NATO

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a acuzat miercuri NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea armatei ucrainene şi că încearcă să îşi aducă infrastructura militară mai aproape de Rusia, relatează Reuters citat de evz.ro.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului, a făcut această acuzaţie în cadrul briefingului de presă săptămânal, în timpul căruia a declarat că majoritatea populaţiei din Republica Moldova nu doreşte să adere la alianţa militară.

Ea s-a referit la transferurile extinse de arme către Moldova în ultimele luni şi la opiniile pro-occidentale ale Maiei Sandu, preşedintele Moldovei.

Atac „inuman” de Crăciun

Rusia a lansat zeci de rachete și drone asupra rețelei energetice a Ucrainei în dimineața zilei de Crăciun.

Alarmele au sunat încă de la ora 5:30 dimineața, după ce Rusia a lansat rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră.

„Putin a ales în mod deliberat Crăciunul pentru a ataca. Ce ar putea fi mai inuman? Mai mult de 70 de rachete, inclusiv rachete balistice, și mai mult de o sută de drone de atac. Ținta este sistemul nostru energetic,” a spus Zelenski.

„Dimineața de Crăciun a arătat din nou că nimic nu este sacru pentru țara agresor”, a declarat Svitlana Onșciuk, șefa regiunii Ivano-Frankivsk.

Ea a spus că o parte a regiunii a rămas fără electricitate „într-un moment în care sărbătorim una dintre cele mai mari sărbători religioase — Crăciunul luminos.”

Crăciun pe rit nou

Acesta a fost al 13-lea atac de amploare asupra sistemului energetic al Ucrainei din acest an, cel mai recent din campania Rusiei care vizează rețeaua electrică în timpul iernii.

Documentarea celor 140 de mii de oameni care și-au vândut votul la alegeri abia începe

Peste 80 de dosare penale au fost pornite pe fapte de corupere electorală, a precizat pentru Teleradio-Moldova, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, transmite IPN.

„În ultima perioadă, avem o accelerare la procesul de documentare și, dacă o să analizăm comunicatele Procuraturii, zilnic sunt expediate în instanța de judecată diferite dosare la capitolul respectiv”, a menționat Viorel Cernăuțeanu.Cât ține de coruperea pasivă, adică primirea de bani pentru a susține un anumit candidat, circa 140 de mii de oameni vor fi documentați prin prisma Codului Contravențional, amenda prevăzută fiind de până la 37 de mii de lei.„Cei 140 de mii de cetățeni care s-au lăsat corupți și influențați în acest proces abia acum am finalizat procedura de descifrare detaliată, absolut toate datele, și cred că în cel mai scurt timp vom purcede la examinarea și documentare acestor persoane. Dar nu înseamnă că toți ei vor fi sancționați. Mulți colaborează”, a menționat Cernăuțeanu.

Potrivit șefului IGP e nevoie de o îmbunătățire continuă a legislației pentru a ușura munca oamenilor legii.„Infractorii organizației criminale Șor au schimbat doar în ultimul an cel puțin 5, 6 forme de finanțare pe teritoriul republicii, anume de asta trebuie modificate normele legale, pentru a crea pârghii legale de documentare pentru ca instituțiile de drept să poată curma aceste fenomene”, a notat șeful IGP.

Precizarea Serviciului 112 din Republica Moldova, după cazul tinerei sechestrate din Caracal
Articolul anterior
Tragedie la Ialoveni. Un biker a murit, iar pasagera sa este în stare gravă
Articolul următor