Cum va fi organizat Paştele Blajinilor în mai multe raioane din Moldova

Fără mâncare şi băutură, am venit, i-am pomenit pe cei răposaţi şi ne-am dus. Aşa va fi organizat Paştele Blajinilor în localităţile din Ialoveni, spune preşedintele raionului.

Decizia a fost luată de Comisia Teritorială de Sănătate Publică. În unele sate, Paştele Blajinilor va fi marcat două zile, iar în altele – trei zile, transmite Publika.md.

Oamenii îşi vor pomeni răposaţii pe rând, astfel încât să fie evitată aglomerarea, a spus Mihail Silistraru, preşedintele raionului. 

Totodată, pe teritoriul cimitirelor localnicii vor fi obligaţi să poarte măşti şi nu vor avea voie să aducă mâncare şi băutură.

„Oamenii se pot duce în cimitire duminică şi luni. Excepţie fac localităţile Ialoveni, Costeşti, Rezeni, care-s mari. Acolo trei zile, sâmbătă, duminică şi luni, ca să nu se adune multă lume. 

Preoţii o să le spună, mahalaua asta vin duminică, mahalaua asta vin luni, fără mâncare, fără băutură, am venit, am pomenit şi ne-am dus”, a menționat Mihail Silistraru, preşedintele raionului Ialoveni.

Vor putea să-şi pomenească răposaţii de Paştele Blajinilor şi oamenii din Edineţ. În cimitire vor avea voie doar un număr limitat de persoane, la fiecare mormânt nu se vor admite mai mult de opt oameni, care trebuie să fie rude de gradul întâi, iar purtarea măştii va fi obligatorie. 

Totodată, fiecărei persoane i se va măsura febra, iar cei cu simptome de răceală nu vor fi lăsaţi să treacă. Cu respectarea unor norme sanitare va fi organizat Paştele Blajinilor şi la Orhei. 

Preşedintele raionului, Dinu Ţurcanu, a spus la telefon că oamenii vor putea să-şi pomenească răposaţii trei zile: sâmbătă, duminică şi luni. 

În satele din Cahul localnicii nu vor putea merge la mormintele răposaţilor de Paştele Blajinilor. Preşedintele raionului, Marcel Cenuşă, a spus că, după lungi dezbateri, s-a decis interzicerea accesului în cimitire.

„Au fost mai multe discuţii, dar având în vedere că raionul a fost în cod roşu, de asta s-a luat această decizie. Avem sate care se află în cod galben, cod verde, dar cu părere de rău comisia a decis pentru toate localităţile din Cahul”, a spus Marcel Cenușa, preşedintele raionului Cahul.

La Teleneşti încă nu a fost luată o hotărâre în acest sens. Preşedintele raionului, Mariana Ombun, a declarat la telefon că aşteaptă o decizie de la Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică. 

În cazul în care, reprezentanţii CNESP nu se vor pronunţa, atunci autorităţile locale vor decide abia vineri dacă cimitirele vor fi sau nu deschise de Paştele Blajinilor.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Marina Cârnaț, ședință foto înainte de naștere, alături de soț și cei 7 copii ai cuplului
Articolul anterior
Cercetătorii canadieni investighează o nouă boală misterioasă a creierului: sunt peste 48 de cazuri
Articolul următor