România vine în sprijinul Republicii Moldova pentru a depăși criza energetică generată de sistarea livrărilor de gaz rusesc către centrala de la Cuciurgan. Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja a făcut mai multe precizări într-un mesaj postat pe Facebook în seara de 1 ianuarie 2025, scrie zugo.md.
Potrivit Ministerului Energiei din România, au fost deja luate măsuri pentru a sprijini moldovenii. Nuclearelectrica a încheiat un contract pentru livrarea a 100 MW în bandă către Republica Moldova, iar discuțiile cu OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia vizează suplimentarea cu încă 100-200 MW. Capacitatea tehnică de export din România către Republica Moldova prin linia Vulcănești-Isaccea este de 315 MW, la care se adaugă 115 MW prin cele patru linii de 110 kV care traversează Prutul.
Oficialul român a mai menționat că în ceea ce ține de sectorul gazelor naturale, Republica Moldova dispune de cantități suficiente pentru consumul curent, susținute de stocurile comerciale și de urgență din România, care depășesc 70 de milioane Nm³. Interconectorul Iași-Ungheni asigură o capacitate de export de 6,1 milioane m³/zi, suficientă pentru a acoperi întreg consumul dintre Prut și Nistru, inclusiv în zilele reci de iarnă.
Ministrul Energiei a subliniat că România își respectă obligațiile față de propriul consum intern, iar sprijinul acordat Republicii Moldova se face pe baze comerciale, respectând legislația în vigoare, iar sprijinul pe care îl vor acorda va f numai în limita volumelor disponibil, „după acoperirea nevoilor noastre proprii”.
Sistarea livrărilor de gaz rusesc către centrala de la Cuciurgan a generat un deficit de aproximativ 600 MW de energie electrică pentru Republica Moldova, care se bazează pe o producție locală de 300 MW.