Cum vor activa în continuare școlile din Capitală, în contextul creșterii numărului de cazuri Covid-19

Instituțiile de învățământ general din Capitală vor continua să activeze conform modelelor (I-VII) selectate la începutul anului școlar 2020 – 2021.

Precizările au fost făcute de viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, ca urmare a discuțiilor apărute în spațiul public, privind eventualitatea revenirii la studiul la distanță, inclusiv online, în contextul menținerii unui nivel sporit de îmbolnăviri prin COVID.

„Noi pledăm pentru menținerea desfășurării procesului educațional după modelul ales de managerii școlari, la începutul anului de studii. Conform instrucţiunilor, pentru a evita apariția focarelor de infecții prin coronavirus, precum şi pentru siguranţa copiilor, vor merge în autoizolare doar clasele/ grupele, unde au fost atestate cazuri de COVID. Dacă numărul de îmbolnăviri printre cadrele didactice sau copii/elevi este mare și nu este posibilă organizarea procesului educațional în sala de clasă, se trece la Modelul VI (învățarea la distanță, inclusiv online). În prezent, îşi desfăşoară activitatea la distanţă doar 2 şcoli din cele 150″, a precizat Angela Cutasevici.

În acest sens, Primăria municipiului Chișinău îndeamnă cetățenii să sprijine eforturile autorităților, prin respectarea măsurilor de siguranță pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19, pentru a evita revenirea la învățarea la distanță, în contextul evoluției situației pandemice.

În municipiul Chișinău activează 150 de instituții de învățământ primar și secundar. 

Totodată, peste 70% din numărul total al elevilor în școli, sunt prezenți zilnic în sălile de clasă.

Conform datelor monitorizării situației îmbolnăvirilor prin COVID-19, în cadrul instituțiilor de învățământ din municipiul Chișinău, desfășurată recent de reprezentanții DGETS, s-a constatat că sursa dominantă de contaminare a copiilor/elevilor este familia, iar contactul cu persoane străine sau colegii de clasă – sursa secundară.

Potrivit datelor prezentate la data de 2 decembrie 2020, din totalul de 92.772 de elevi din municipiul Chișinău, au fost confirmați pozitiv 180 de copiii (0,19%). 

Totodată, 2.555 de elevi sunt în autoizolare sau carantină. 

Drept urmare, în prezent 2.703 elevi din 169 de clase studiază online. 

De asemenea, au fost confirmate pozitiv 149 de cadre didactice și 28 de angajați auxiliari.

Ungaria îl avertizează pe Vladimir Putin că ar putea să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei

Ungaria ar putea să se alăture sancțiunilor decise de Occident împotriva Rusiei dacă liderul de la Kremlin Vladimir Putin nu va da curs unei încheieri pașnice a războiului din Ucraina, a declarat ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, potrivit ziarului britanic The Thelegraph.

Într-o intervenție la Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI), un centru de reflecție cu sediul la Londra, șeful diplomației ungare a dat de înțeles că premierul Viktor Orban își va ghida poziția față de războiul ruso-ucrainean în funcție de deciziile președintelui american Donald Trump.

Potrivit lui Szijjarto, Guvernul Orban ar putea decide să se alăture sancțiunilor împotriva regimului de la Moscova dacă liderul republican de la Casa Albă va decide în cele din urmă să-și pună în aplicare amenințarea de a lovi întregul sector petrolier rusesc.

Donald Trump a amenințat că va impune sancțiuni împotriva întregului sector petrolier rusesc dacă Vladimir Putin va obstrucționa negocierile de pace.

„Decizia noastră din viitor va fi determinată de circumstanțele din viitor”, a spus Peter Szijjarto.

Întrebat dacă Ungaria ar sprijini sancțiunile aplicate de UE împotriva Rusiei ca parte a unei strategii de negociere a lui Trump, Szijjarto a răspuns că speră la pace între Rusia și Ucraina și la dispariția necesității de a înăspri sancțiunile. „Dacă acest scenariu pozitiv nu se materializează, atunci va trebui să discutăm”, a declarat el, în condițiile în care în trecut a calificat sancțiunile UE ca fiind „ridicole”.Citeşte întreaga ştire: Ungaria îl avertizează pe Vladimir Putin că ar putea să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei

Emmanuel Macron spune că Franța ar putea recunoaște statul palestinian în iunie, la o conferință a ONU

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că la o conferință ONU din iunie, găzduită de Franța și Arabia Saudită, mai multe țări ar putea finaliza o mișcare comună către recunoașterea unui stat palestinian, potrivit Le Figaro.

Franța intenționează să recunoască un stat palestinian în câteva luni și ar putea face această mișcare la o o conferință ONU la New York, în iunie, privind soluționarea conflictului dintre Israel și palestinieni, a declarat președintele Macron miercuri, 9 aprilie, scrie digi24.ro

„Trebuie să ne îndreptăm către recunoaștere și o vom face în lunile următoare”, a afirmat Macron, care a vizitat în această săptămână Egiptul, pentru televiziunea France 5.

„Scopul nostru este să prezidem această conferință cu Arabia Saudită în iunie, unde am putea finaliza această mișcare de recunoaștere reciprocă (a unui stat palestinian) de către mai multe părți”, a adăugat el.

Ce țări recunosc Palestina

În februarie 2024, şeful statului francez declara că „recunoaşterea unui stat palestinian nu este tabu pentru Franţa” şi aprecia că „datorăm acest lucru palestinienilor, ale căror aspiraţii au bătut prea mult timp pasul pe loc”, potrivit News.ro.

„Datorăm acest lucru israelienilor, care au trăit cel mai mare masacru antisemit din secolul nostru. O datorăm unei regiuni care aspiră să scape de promotorii haosului şi celor care seamănă revanşa”, declara atunci preşedintrle francez.

În total, 143 dintre cele 193 de ţări membre ale ONU recunosc Palestina.

În mai 2024, Spania, Irlanda şi Norvegia au oficializat acest demers, crescând la zece numărul statelor membre ale Uniunii Europene (UE) care recunosc Palestina.

Mai înainte, Bulgaria, Ciprul, Malta, Polonia, România, Suedia şi Ungaria au recunoscut Palestina.

Și alte ţări europene au recunoscut statul palestinian, majoritatea din Europa de Est – ca Ucraina şi Balarusul – sau din Balcani – ca Albania, Serbia şi Muntenegrul.

Ministrul francez de Externe de la acea vreme Stéphane Séjourné declara atunci că nu se îndeplineau condiţiile ca o recunoaştere a Palestinei „să aibă un impact real” asupra procesului unei soluţii cu doauă state, cu Israelul.

Ultima oră. Donald Trump crește tarifele pentru China la 125%

Președintele american Donald Trump a anunțat, într-un mesaj pe rețeaua socială Truth Social, că va crește tarifele vamale pentru China la 125 la sută și, în același timp, va amâna cu 90 de zile aplicarea lor în cazul statelor care nu au luat măsuri de retorsiune, potrivit CNN.

„Pe baza lipsei de respect pe care China a arătat-o față de piețele mondiale, prin prezenta ridic tariful impus Chinei de către Statele Unite ale Americii la 125%, cu efect imediat.

La un moment dat, sperăm în viitorul apropiat, China își va da seama că zilele în care jefuia SUA și alte țări nu mai sunt sustenabile sau acceptabile.

În schimb, și pe baza faptului că mai mult de 75 de țări au chemat reprezentanți ai Statelor Unite, inclusiv ai Departamentelor Comerțului, Trezoreriei și USTR, pentru a negocia o soluție la subiectele discutate referitoare la comerț, bariere comerciale, tarife, manipularea monedei, și tarifele nemonetare și că aceste țări, la sugestia mea fermă, nu s-au răzbunat în niciun fel, sub nicio formă, împotriva Statelor Unite, am autorizat o PAUZĂ de 90 de zile și un tarif reciproc substanțial redus în această perioadă, de 10%, de asemenea cu efect imediat. Vă mulțumesc pentru atenția acordată acestei probleme!”, a scris Trump pe Truth Social.

Creșteri pe piețele globale după anunțul lui Donald Trump

Piețele globale au crescut după ce Donald Trump a anunțat o pauză de 90 de zile privind tarifele, cu excepția Chinei. S&P 500 a crescut cu 5,6%, în timp ce Nasdaq a urcat cu peste 8%.

Declarația lui Trump din Truth Social sugerează că a renunțat la tarifele pentru majoritatea țărilor timp de 90 de zile, aplicând în schimb un tarif de 10%. El a anunțat, de asemenea, că a majorat la 125% rata de impozitare a importurilor chinezești. Nu este clar dacă alte țări, în afară de China, se vor confrunta cu tarife mai mari de 10%.

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a vorbit cu reporterii în afara Casei Albe după ce Donald Trump a anunțat că a autorizat o pauză de 90 de zile a tarifelor pentru majoritatea țărilor și o creștere la 125% în cazul Chinei .

Bessent a spus că țările care nu au ripostat împotriva anunțului tarifar al SUA, săptămâna trecută, vor fi „răsplătite”. „Nu te răzbuna și vei fi răsplătit”, a spus el. Oficialul a menționat că taxele pentru mărfurile chinezești au fost majorate „din cauza insistenței lor privind escaladarea”.

Mexic și Canada sunt incluse în tarifele de bază de 10%, a precizat el, scrie digi24.ro

Actrița Inna Colbasiuc, despre momentele din familie care i-au adus lumină în acest an plin de provocări
Articolul anterior
În centrul Capitalei vor fi instalate 50 de coșuri noi pentru colectarea deșeurilor
Articolul următor
Close menu