Cursele de transport aeriene și terestre, între Republica Moldova și Italia, sunt suspendate

Italia a suspendat zborurile directe și indirecte către și dinspre 13 țări, printre care și Republica Moldova. Restricţiile se referă şi la transportul terestru.

separator

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează că singura excepție este valabilă doar pentru cetățenii italieni, care pot intra în țară, dar cu respectarea regulilor de autoizolare la domiciliu.

Ministrul Sănătății al Republicii Italiene a semnat ieri, 9 iunie, o Ordonanță prin care se interzice intrarea în Italia, în perioada 9-14 iulie, a persoanelor care în ultimele 14 zile s-au aflat sau au tranzitat 13 state, printre care se numără și Republica Moldova. De asemenea, este vorba despre Armenia, Bahrain, Bangladesh, Brazilia, Bosnia și Herțegovina, Chile, Kuweit, Macedonia de Nord, Oman, Panama, Peru și Republica Dominicană.

Contactată de IPN, purtătorul de cuvânt al companiei Air Moldova, Iana Zidu, a declarat că restricțiile impuse de autoritățile italiene sunt valabile până pe data de 14 iulie. Unicul zbor spre Italia planificat în această perioada este cursa din 12 iulie Chișinău-Roma, care este deja reprogramată pentru data de 16 iulie. Pasagerii acestui zbor sunt informați prin intermediul datelor de contact pe care le-au indicat la momentul rezervării biletului.

Compania FlyOne menționează într-un răspuns pentru IPN că a fost informată de autoritățile italiene privind interdicția de intrare pe teritoriul Italiei a cetățenilor din Republica Moldova. „Zborurile FlyOne spre această destinație au fost anulate până pe 15 iulie 2020, iar pasagerilor care aveau procurate deja bilete li s-au propus câteva alternative. FlyOne recomandă tuturor pasagerilor care intenționează să călătorească în această perioadă să se informeze despre restricțiile impuse de fiecare țară și documentele necesare”, precizează compania.

Într-un răspuns pentru IPN, operatorul aerian Hisky menționează că, din păcate, în astfel de situații companiilor aeriene și pasagerilor nu le rămâne decât să se conformeze pentru ca ține de decizia unui stat străin. „După cum ați văzut, decizia este valabilă doar până pe 14 iulie și sperăm că nu va fi prelungită. Totuși, pasagerii care vor să călătorească în acest sezon estival ar fi bine să-și planifice zborurile spre a doua jumătate a lunii august sau chiar în lunile septembrie și octombrie pentru că în următoarea lună situația se poate schimba de la o zi la alta. Avem și alte țări care impun condiții de călătorie destul de dure sau chiar inaccesibile, a se vedea cazul Rusiei, Israelului și altele. După cum spuneam, prognozele unei stabilității de călătorie se arată mai optimiste către a doua jumătate a lunii august”, mai menționează compania.

ULTIMA ORĂ! Tarife noi pentru energie termică în Chișinău, Bălți și Comrat. Locuitorii Capitalei vor plăti cu aproape 40% mai mult pentru încălzirea centralizată

Locuitorii din Chișinău, Bălți și Comrat vor plăti mai mult pentru căldură. Noile prețuri au fost aprobate astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Locuitorii municipiului Chișinău vor achita mai mult pentru încălzirea centralizată. Asta după ce ANRE a aprobat majorarea tarifului pentru căldura livrată de Termoelectrica, care de astăzi va fi de 2510 lei pentru o gigacalorie, în creștere cu 38 la sută față de prețul existent, scrie libertv.md.

În cadrul ședinței de astăzi, ANRE a aprobat noile tarife pentru energia termică, fără obiecții din partea furnizorilor. Aceste tarife vor fi aplicate consumatorilor în funcție de regiunea și furnizorul de energie termică.

Lista noilor tarife:

  • S.A. „Termoelectrica”: 2 510 lei/Gcal;
  • S.A. „CET-Nord”: 2 126 lei/Gcal;
  • Î.M. „Rețelele și Centralele Termice Comrat”: 3 222 lei/Gcal;
  • Î.M. „Servicii comunale Glodeni”: 2 205 lei/Gcal;
  • S.A. „Comgaz-Plus”: 3 603 lei/Gcal;
  • Î.M. „Antermo”: 2 293 lei/Gcal;
  • S.A. „Apă-Canal Chișinău”: 2 682 lei/Gcal.

Autoritățile promit măsuri de sprijin imediate dacă se scumpește curentul electric

Guvernul va veni imediat cu măsuri clare de sprijin pentru oameni, iar săptămâna viitoare – pentru afaceri. Declarația aparține purtătorului de cuvânt al executivului, Daniel Vodă, și a fost făcută în contextul în care astăzi, Agenția Naționale pentru Reglementare Energetică va decide noile prețuri la lumină, transmite IPN.

„Astăzi, pe malul drept al Nistrului, avem lumină și gaz datorită deciziilor responsabile pe care le-am luat împreună. Ca să fie clar pentru toată lumea: pe lângă resursele noastre de generare, lumina, căldura și gazul vin la noi din România, Ucraina și piața europeană”, susține purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit lui Daniel Vodă, Rusia încearcă să șantajeze prin Gazprom, îi ține în frig pe oamenii din regiunea transnistreană și distribuie dezinformare, învinuind propria subsidiară de datorii invalidate de un audit internațional.

„ANRE va anunța în curând ajustările pentru prețurile la electricitate, iar noi, cum a solicitat și premierul Dorin Recean, vom veni imediat cu măsuri clare de sprijin pentru oameni, iar săptămâna viitoare – pentru afaceri. Vom discuta cu autoritățile locale și despre situația din regiuni”, a precizat Daniel Vodă.

El a menționat că, în condițiile stării de urgență, autoritățile au toate pârghiile la îndemână. CSE colectează în permanență informații privind situația din toată țara, iar celula interinstituțională de la Guvern asigură un răspuns coordonat în sectorul energetic.

Astăzi, începând cu ora 11.00, ANRE se convoacă în ședință pentru a examina solicitările de majorare a tarifelor la energia electrică. Potrivit demersului Premier Energy, consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (consumatorii casnici) ar urma să achite un tarif de 5,13 lei/kWh, în comparație 2,34 lei/kWh (fără TVA) în prezent. Consumatorii casnici deserviți de FEE-Nord ar putea achita un tarif de 4,53 lei/kWh. În prezent, aceștia achită pentru lumină un tarif de 2,84 lei/kWh.

Criza se acutizează pe zi ce trece în regiunea transnistreană, iar pâinea s-a scumpit

Criza din regiunea transnistreană, provocată de oprirea gazului livrat de Federația Rusă, continuă să dea bătăi de cap localnicilor și autorităților. Populația s-a pomenit, din prima zi a noului an, în frig și fără gaze în case. Salvatorii au asigurat transportarea lemnelor către un șir de gospodării. La linia fierbinte a așa-zisului Minister de Interne apelurile nu încetează: majoritatea solicitanților cer lemne de foc. Rămase fără gaze, multe gospodării au început să folosească sobel, scrie ipn.md.

În regiunea transnistreană s-a scumpit pâinea, de la 1 ianuarie. Prețurile au fost majorate cu 10-15 copeici transnistrene. Cel mult a crescut prețul la franzele, cu 45 de copeici (echivalentul a circa 40 de bănuți), transmite IPN citând presa din stânga Nistrului.

Potrivit sursei citate, de la 1 ianuarie, pâinea de prima calitate s-a scumpit cu 15 copeici, iar cea de calitate superioară cu 40 de copeici. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la franzele, care sunt mai scumpe cu 45 de copeici. Prețul la chifle a crescut cu 5-10 copeici.

Reprezentanții Combinatului de produse de panificație din Tiraspol spun că majorarea prețurilor nu are legătură cu criza gazelor și sistarea livrărilor, dar este cauzată de scumpirea materiilor prime. „Anterior, drojdia era procurată din Ucraina, dar acum este adusă din Chișinău. Sarea, de asemenea, este importatăˮ, explică presa transnistreană.

Combinatul de produse de panificație din Tiraspol lucrează în regim normal. Deocamdată utilizează gazul rămas în țevi, dar este pregătit să treacă la cuptoare electrice, precizează presa din regiunea transnistreană.

Între timp, rețelele de electricitate sunt suprasolicitate, de aceea unele localități, parțial, au rămas în beznă. Între timp, așa-zisul ministru al dezvoltării economice din regiune, Serghei Obolonik, a declarat că, în ciuda situației dificile, tariful la energia electrică nu va fi majorat. Iar liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, dă asigurări că situația privind criza energetică este mereu sub control și că nu va permite un colaps în regiunea transnistreană.

Chiar din primele zile ale noului an, transportul public și serviciile de taxi s-au redus considerabil. Mai mult, deplasările cu mașinile de taxi s-au scumpit, acestea fiind anterior alimentate cu gaz, iar acum – cu benzină și motorină. Între timp, doar automobilele care aparțin întreprinderilor și organizațiilor de stat își pot face plinul cu metan la benzinăriile din stânga Nistrului, decizia fiind luată de autoritățile regiunii.

Activitatea instituțiilor este paralizată. Potrivit presei din regiune, încetarea furnizării de gaze a dus la închiderea întreprinderilor industriale, cu excepția fabricilor de produse alimentare, iar mii de oameni s-au pomenit șomeri.

MGRES a trecut la cărbune și, în comun cu stația de la Dubăsari, poate acoperi necesarul de curent pentru cel mult 50 de zile, anunță administrația de la Tiraspol.

Rezervele de gaze din conductele din regiunea transnistreană sunt, în prezent, de 13 milioane de metri cubi. Această cantitate ajunge până la 20 ianuarie sudului regiunii și până la 10 ianuarie – nordului (raioanele Rîbnița și Camenca), iar 116 mii de consumatori din blocuri locative mai pot folosi gaze la prepararea mâncării, transmite IPN.

Republica Moldova este țara cu cea mai mică rată de creștere a populației din lume
Articolul anterior
România: 592 cazuri noi de Coronavirus depistate din peste 14 mii de teste, efectuate într-o zi
Articolul următor