Cursuri de limba română la Iași, pentru profesorii din Republica Moldova

Republica Moldova. Mai mulți profesori din UTA Găgăuzia, raioanele Dubăsari, Taraclia, Cahul și municipiul Bălți vor participa la cursurile de vară de limbă, literatură și civilizație română. Este vorba de un grup de 53 de profesori. Cursurile se vor desfășura la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în perioada 17-31 iulie 2024, scrie evz.ro.

Reamintim că, în perioada 16 iunie – 10 iulie curent, un alt grup de 57 de profesori de limba română din UTA Găgăuzia, raionul Taraclia și municipiul Bălți au participat la cursuri de perfecționare a limbii române, care au avut loc la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Transilvania din Brașov.

„Ne bucurăm că sunt din ce în ce mai mulți profesori care vor să învețe limba română, nu doar cei care predau această disciplină în școli. Cifrele ne arată că numărul celor care sunt interesați să cunoască limba română este în creștere.

Am aprobat conceptul pentru educația multilingvă, care facilitează învățământul bilingv în instituțiile de învățământ, iar acest proces de tranziție este unul de durată. Ne dorim ca până în 2025 să identificăm un mecanism de salarizare suplimentară pentru efortul profesorilor de a prioritiza predarea orelor în limba română. Statul oferă suport tuturor celor care își doresc să cunoască limba română”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul întâlnirii cu profesorii.

Cursurile de formare profesională sunt organizate la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării (MEC) și a Ambasadei României la Chișinău, cu suportul Ministerului Educației din România.

Cristian-Leon Țurcan, ambasadorul României în Republica Moldova, i-a felicitat pe profesori și i-a îndemnat să predea în limba română. „Vă felicit pentru decizia pe care ați luat-o să vă înscrieți în acest program. Sunteți al doilea grup care merge în România pentru perfecționarea limbii române și suntem ferm convinși că vor exista și alte grupuri pe viitor.

Mă bucur că am găsit sprijin de la universitățile din România. Este un proiect frumos care trebuie să aibă continuitate. Ne dorim să avem un număr și mai mare de participanți care sunt gata să-și perfecționeze cunoștințele de limbă română în România. Să-i încurajați neapărat și pe colegii dumneavoastră să participe la edițiile următoare, iar voi sperăm să vă întoarceți cu emoții pozitive și mai doritori să învățați tinerele generații în limba română”, a declarat Cristian-Leon Țurcan.

Ore suplimentare pentru studierea limbii române

În Republica Moldova sunt circa 900 de profesori de limba română care predau în 255 de școli alolingve. MEC întreprinde mai multe măsuri pentru a susține acești profesori. În acest context, Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal pentru anul de studii 2024-2025, aprobat de minister, prevede includerea unei ore suplimentare de studiere a limbii române în școlile alolingve, începând din clasa I și până în clasa a XII-a.

Anual, MEC alocă fonduri pentru editarea manualelor de limba română pentru elevii alolingvi. De exemplu, în anul 2023, cu suportul MEC, au fost editate 17.400 de manuale de limba și literatură română pentru clasele a V-a și a VII-a. La începutul anului 2024, au fost tipărite 28.100 de manuale pentru elevii din clasele VIII, IX, X și XII.

Unele instituții de învățământ, cu ajutorul autorităților locale și al MEC, deschid clase cu predare în limba română. Un exemplu în acest sens este Liceul Teoretic „Mihail Ciachir” din municipiul Ceadîr-Lunga, care, pe lângă cele patru clase primare deja existente, va deschide, începând cu 1 septembrie 2024, prima clasă a V-a, asigurând astfel continuarea studiului limbii române în această școală.

Crimă teribilă în Chișinău! Un bărbat, ucis cu sânge rece de o adolescentă de 17 ani într-un apartament de la Botanica

O adolescentă a fost reținută, după ce ar fi înjunghiat mortal un bărbat. Crima a avut loc în amiaza zilei de ieri, 16 septembrie, în jurul orei 12:22, într-un apartament de pe bulevardul Dacia din sectorul Botanica al capitalei, susțin sursele PulsMedia.MD apropiate anchetei, scrie pulsmedia.md.

Potrivit surselor, ar fi vorba despre o adolescentă de 17 ani. În circumstanțe încă necunoscute, fata i-ar fi aplicat mai multe lovituri de cuțit în regiunea abdomenului unui bărbat de 42 de ani.

În urma traumatismelor grave, bărbatul a decedat pe loc până la venirea ambulanței, iar adolescenta a fost reținută de oamenii legii pentru 72 de ore.

Ofițerii de investigații din cadrul IP Botanica urmează să stabilească toate circumstanțele în care a fost ucis bărbatul, dar și mobilul crimei.

VIDEO! Cutremurul a prins-o pe Maia Sandu în direct la TV

Cutremurul de 5,3 grade pe Richter, care a avut loc în seara zilei de ieri, 16 septembrie, a surprins-o pe președintele Maia Sandu în timp ce se afla în direct la o emisiune la postul național de televiziune Moldova1.

Reacția președintelui R.Moldova a devenit virală pe rețele de socializare.

De la începutul intemperiei autoritățile au intervenit în 402 misiuni

În perioada 14 -16 septembrie 2024 autoritățile au intervenit în 402 misiuni pentru ajutorarea populației în lichidarea consecințelor ploilor abundente, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Angajații IGSU au intervenit în 214 solicitări de pompare a apei din gospodăriile oamenilor. Cele mai multe intervenții au fost înregistrate în centrul țării, unde pompierii au acționat în 145 de misiuni, dar și în sudul republicii unde salvatorii au intervenit în 77 de situații. Din cauza precipitațiilor abundente au fost afectate 42 de drumuri publice naționale, iar 30 de trasee au fost inundate. Tot în perioada indicată a persistat un risc iminent de cedare a barajelor bazinelor acvatice din localitățile Romanovca, Covurlui și Sărata Nouă din raionul Leova. Situația este monitorizată și gestionată în continuare de autorități. Lucrări de reabilitare a digurilor de protecție au loc pe râul Nistru în perimetrul raionului Ștefan Vodă, localitățile Răscăieți, Olănești, Crocmaz și Tudor, dar și pe râul Prut în perimetrul raionului Cantemir, localitățile Țiganca și Stoianovca. Pentru redresarea situației în teren au fost antrenați 5599 de persoane, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, dar și funcționari din cadrul autorităților cu 489 unități de tehnică. În continuare situația este gestionată de responsabili în cadrul Centrului de Dirijare în Situații Excepționale.

Alexandr Stoianoglo o dă în judecată pe Maia Sandu
Articolul anterior
România adoptă strategia pentru Inteligența Artificială
Articolul următor