Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandate internaționale de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, precum și a comisarului rus pentru drepturile omului, Maria Lvova-Belova. La scurt timp, diplomația rusă a comentat decizia, spunând că „nu are nicio semnificație”.
„Astăzi, 17 martie 2023, a doua cameră preliminară a Curții Penale Internaționale a emis mandate de arestare pentru două persoane în contextul situației din Ucraina: Vladimir Vladimirovici Putin și Maria Alexeievna Lvova-Belova”, se arată într-un comunicat de presă al CPI, citat de BBC.
Curtea Penală Internațională explică că Vladimir Putin și Lvova-Belova sunt suspectați că au deportat ilegal copii ucraineni.
Comisia de anchetă a Națiunilor Unite a declarat că îndepărtarea copiilor ucraineni în Rusia ar putea fi considerată o crimă de război.
„Domnul Vladimir Vladimirovici Putin […], președintele Federației Ruse, este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copiilor) și transferul ilegal al populației (copiilor) din teritoriile ocupate ale Ucrainei către Federația Rusă (în conformitate cu articolele 8(2)(a)(vii) și 8(2)(b)(viii) din Statutul de la Roma)”, se arată în comunicatul de presă.
Judecătorii Curții Penale Internaționale adaugă că „au suficiente motive să creadă că Putin este personal responsabil pentru aceste crime, atât ca participant direct la acestea, cât și ca lider ai cărui subordonați, cu conivența sau cu aprobarea sa, au comis aceste crime”.
Comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, este suspectat de CPI de aceeași infracțiune în temeiul acelorași articole ca și Putin.
„Există motive întemeiate să credem că doamna Lvova-Belova poartă responsabilitatea personală pentru infracțiunile menționate anterior, săvârșind aceste fapte în mod direct, împreună cu alte persoane și/sau prin acțiunile altor persoane”, se arată într-un comunicat al Curții Penale Internaționale.
Reacția Rusiei
„Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic. Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia. Rusia nu cooperează cu acest organism, iar eventualele indicații de arestare care vor fi nule din punct de vedere juridic pentru noi”, a comentat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Rusia a negat în nenumărate rânduri acuzațiile de crime de război de când a invadat Ucraina în februarie 2022.
Curtea Penală Internațională (numită uneori și Tribunalul Penal Internațional) este o instanță de justiție internațională permanentă, cu sediul la Haga, în Olanda. Menirea și scopul acestei instituții juridice internaționale este de a judeca persoane care au comis genocide, crime de război și crime împotriva umanității.