uhgfdf

Deputații lui Șor nu au voie să se prezinte la următoarele cinci ședințe ale Parlamentului

Deputații afiliați penalului fugar Ilan Șor, nu mai au voie să participe la următoarele cinci ședințe ale Parlamentului, scrie stirileprotv.ro.

Decizia a fost anunțată de președintele Parlamentului, Igor Grosu, după cei șapte legislatori au blocat tribuna centrală, au bătut cu pumnii și pixurile în masă.

Înainte de a le fi aplicată sancțiunea, celor șapte legislatori li s-a solicitat, în repetate rânduri, să deblocheze tribuna. Este vorba despre deputații Vasile Bolea, Denis Ulanov, Vadim Fotescu, Irina Lozovan, Marina Tauber, Reghina Apostolova și Alexandr Nesterovschi.

„V-am făcut avertisment, v-am chemat la ordine și acuma vă somăm! Suntem în situația de a vă interzice participarea la ședințele plenare”, a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu, după pauza de 30 de minute.

Opt ţări UE, printre care şi România, cer restricţionarea circulaţiei diplomaţilor ruşi în Schengen

Opt miniştri de externe ai Uniunii Europene au cerut UE să interzică diplomaţilor ruşi să se deplaseze liber în interiorul blocului şi să îi limiteze la ţările în care sunt acreditaţi, într-o scrisoare adresată şefului politicii externe a UE, Josep Borrell, relatează Reuters.

“Libera circulaţie a titularilor de paşapoarte diplomatice şi de serviciu ruseşti, acreditaţi într-un stat gazdă, facilitează activităţile maligne în întregul spaţiu Schengen”, se spune în scrisoarea datată 11 iunie şi consultată de Reuters, potrivit stiripesurse.

Miniştrii spun că serviciile de informaţii, propaganda “sau chiar pregătirea actelor de sabotaj reprezintă principala sarcină de lucru pentru un număr mare de “diplomaţi” ruşi în UE” şi, deşi expulzările au fost importante, ameninţarea a rămas.

“Credem că UE ar trebui să respecte cu stricteţe principiul reciprocităţii şi să limiteze circulaţia membrilor misiunilor diplomatice ruseşti şi a membrilor familiilor acestora doar pe teritoriul unui stat în care sunt acreditaţi”, arată cei opt miniştri de externe.

“Această măsură va reduce semnificativ spaţiul operaţional pentru agenţii ruşi”, adaugă scrisoarea, care, precizează Reuters, a fost semnată de miniştrii din Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia şi România.

La Dondușeni va fi construit un depozit de deșeuri și o stație de transfer

În vederea realizării prevederilor Strategiei naționale de gestionare a deșeurilor, cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de hotărîre cu privire la propunerea de transmitere din proprietatea orașelor Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni, a unor terenuri în proprietatea statului, scrie noi.md.

În orașul Dondușeni urmează să fie construit un depozit de deșeuri și o stație de transfer. Prin urmare, pe suprafața terenurilor de la Edineț, Ocnița și Briceni urmează să fie construite stațiile de transfer a deșeurilor solide, aferente Regiunii de Management a Deșeurilor nr. 8. ce acoperă raioanele Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni. Conform Acordului de finanțare, costul general pentru crearea Infrastructurii de Management al Deșeurilor Solide (MDS) este estimat în valoare de 200 mln. Euro din care face parte nemijlocit Zona nr.8. Investiția este planificată pentru finanțarea proiectelor de infrastructură, care dispun de Studii de Fezabilitate finalizate și de acorduri de mediu.