De astăzi, în restaurante și alte localuri se poate intra doar cu certificat Covid

De astăzi intră în vigoare prevederea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică potrivit căreia unitățile HoReCa vor primi clienți, în interiorul localurilor, doar în baza certificatului Covid-19.

Reprezentanții puterii spun că măsura e o reacție proporțională la alertele de Cod Roșu. Dar unii experți sunt sceptici în privința implementării acesteia, transmite IPN.

Potrivit hotărârii CNESP, de astăzi, unitățile HoReCa din unitățile administrativ-teritoriale aflate sub Cod Roșu, inclusiv municipiile Chișinău și Bălți, dacă vor dori să activeze la capacitate maximă, vor trebui să ceară certificatul COVID-19 la intrare. Certificatul COVID-19 reprezintă fie certificatul de vaccinare, fie testul negativ, fie documentul ce confirmă prezența anticorpilor.

Dar Ala Tocarciuc, expertă internațională în sănătate publică, se arată sceptică.

„Riscul ca aceste prevederi să nu fie respectate este foarte mare. De la începutul pandemiei mesajele au fost contradictorii și inconsecvente. Nivelul de responsabilitate trebuie ridicat prin comunicare. Când aprobi interdicția de a intra în local fără certificat de vaccinare, trebuie să ai instrumente de control. Noi nu avem un sistem universal care să verifice aceste certificate”, a spus Ala Tocarciuc în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

De cealaltă parte, vicepreședintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, medicul Adrian Belîi, spune că nicio măsură anti-COVID-19 impusă de autorități nu va da roade, atât timp cât gradul de responsabilitate al cetățenilor va fi redus.

„Certificatul poate fi descărcat în telefon și asta simplifică purtarea acestui document. În plus, cu un cititor de coduri QR poți identifica persoana. Managerii HoReCa nu au aceleași posibilități tehnice ca și poliția, totuși există o barieră de siguranță. Este dureros, dar fiind în Cod Roșu, reacția trebuie să fie proporțională, în caz contrar, vom plăti cu decesul concetățenilor noștri. Chiar dacă va exista responsabilitate la alte nivele, ea nu va avea niciun efect dacă nu va exista responsabilitate personală”, a spus deputatul PAS Adrian Belîi.

Potrivit hotărârii CNESP, certificatul COVID-19 este, de astăzi, este obligatoriu și pentru invitații la nunți, cumătrii și zile de naștere. La aceste evenimente vor putea participa cel mult 100 de persoane, în spații închise, sau 150 – în spații deschise.

Prin certificat COVID-19 se înțelege oricare din următoarele documente:

  • -certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital); dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • -concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19; actul confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19 este valabil pe durata perioadei de 90 zile din data efectuării investigației;
  • – rezultatul unui test diagnostic la COVID-19 (test rapid de diagnostic AgSarsC-oV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înainte sau test PCR la COVID-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte).

Moldoveanul Oleg Spînu, duet de excepție la Vocea României: A atins inimile tuturor

Oleg Spînu și Denisa Antohi au cântat într-o manieră proprie piesa „Coraline” a trupei Maneskin, iar interpretarea lor din battle a atins inimile tuturor. Antrenorii i-au lăudat pentru performanțele vocale pe elevii Irinei Rimes, scrie protv.ro.

Iată ce a spus mentorul celor doi:

Irina Rimes: „Sunt foarte fericită! Vă mulțumesc pentru sentimentul ăsta! (..) Din punctul meu de vedere, amândouă vocile ar trebui să meargă mai departe în acest concurs. Cred că o să merg mai departe cu vocea care a făcut cea mai mare surpriză în această seară și asta este vocea lui Oleg”.

Și ceilalți jurați au avut cuvinte de laudă:

Theo Rose: „V-ați atins scopul! Ați reușit să vă comportați în timpul momentului ca la un concert. Denisa, tu ești foarte frumoasă! Ai o față foarte frumoasă și o voce pe măsură, să știi. Iar tu, Oleg, ai o voce și un talent nelimitate. Sper din suflet să fii serios și în câțiva ani să fii tu cea mai bună voce masculină de la noi!”.

Smiley: „Eu cred că este o alegere perfectă pentru voi doi, ori voi aveți voci perfecte pentru piesa asta! Ați sunat superb împreună pe piesă. Am rămas surprins când l-am auzit pe Oleg cântând singur. Eu l-am auzit cântând mai multe genuri… Era altă voce! Câte voci ai acolo? Bravo, felicitări! Sunteți foarte buni!”.


Vă invităm să vedeți momentul lui Oleg Spînu și al Denisei Antohi.

Rezultate parțiale a prezidențialelor din România: Cine câștigă detașat alegerile

Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de scrutin, au fost publicate pe site-ul prezența.roaep.ro. Pe primul loc se află candidatul independent Călin Georgescu, urmat de Marcel Ciolacu, Elena Lasconi și George Simion. 14 candidați au fost pe buletinele de vot, scrie digi24.ro.

Iată cum arată tabloul în această dimineață.

Diferență de sub o mie de voturi între Lasconi și Ciolacu

ACTUALIZARE 08.15 Diferența dintre candidatul PSD, Marcel Ciolacu, și Elena Lasconi, de la USR, a scăzut la sub o mie de voturi.  Potrivit datelor publicate de Autoritatea Electorală Permamentă, după centralizarea voturilor din 99,87% dintre secții, Marcel Ciolacu are cu doar 946 de voturi mai mult decât președinta USR. Rezultele în acest moment: Călin Georgescu: 2.115.038 – 22,92% Marcel Ciolacu: 1.768.738 – 19,17% Elena Lasconi: 1.767.792 – 19,16 Diferență de 0,03% între Ciolacu și Lasconi

ACTUALIZARE 8.00 Diferența dintre Marcel Ciolacu și Elena Lasconi a ajuns la 3.340, fiind numărate în prezent voturile din străinătate. Diferența dintre cei doi a scăzut încontinuu pe măsură ce au fost numărate voturile din diaspora. Potrivit datelor AEP, au fost numărate, la această oră, 97,89% din voturile din Diaspora. La nivel procentual, în acest moment, Marcel Ciolacu are 19,18% din voturi, iar Elena Lasconi are 19,15% – respectiv o diferență de 0,03% între candidatul PSD și candidata USR.

Cum s-a împărțit votul din diaspora

ACTUALIZARE 7.40 Călin Georgescu a obținut cele mai multe voturi și în diaspora, arată datele după centralizarea a 97,15% din voturi. El a obținut 43,42% din voturi.

Luptă strânsă pentru locul doi

ACTUALIZARE 7.10 Diferența dintre Ciolacu și Lasconi scade tot mai mult. Momentan, cei doi candidați sunt despărțiți de 4.759 de voturi, după ce centralizarea 99,76% din voturi. Procentual, diferența dintre candidatul PSD și candidata USR înseamnă de 0,05%. Rezultele în acest moment: Călin Georgescu: 2.105.772 – 22,87 % Marcel Ciolacu: 1.767.895 – 19,19% Elena Lasconi: 1.763.230 – 19,14%.

Prezența la vot a fost 52,52%. Au votat 9.459.169 de alegători din țară și 815.784 din străinătate.

Azi și mâine, cetățenii români din Republica Moldova participă la Alegerile Prezidențiale din România. Adresele unde pot vota

Astăzi și mâine, în intervalul orelor 07:00 – 21:00, cetățenii români din Republica Moldova participă la Alegerile Prezidențiale din România, informează unica.md.

În acest context, Inspectoratul General al Poliției informează că polițiștii sunt la datorie pentru acordarea suportului pe segmentul asigurării ordinii publice și pazei secțiilor de votare.

Iată locațiile cu cele 59 de secții de votare deschise în țara noastră, unde vă puteți exercita dreptul la vot.

Moldovenii cu cetăţenie română nu au acces în Marea Britanie cu cartea de identitate
Articolul anterior
Președintele Sloveniei a ajuns astăzi la Chișinău
Articolul următor