De câți bani are nevoie o tânără familie din Moldova pentru coșul minim lunar. Un cuplu a dezvăluit unde se duce bugetul familiei

O publicație de la noi realizează o serie de materiale despre modul în care cetățenii moldoveni administrează bugetul personal sau familial. De data aceasta, o familie tânără din Bălți, a cărui venit lunar este de 8.000-13.000 lei, și care așteaptă venirea pe lume a primului copil, și-a împărtășit experiența.

separator

Arina și Constantin Muntean, ambii în vârstă de 24 de ani, s-au căsătorit anul trecut. În acest an, familia se așteaptă la cheltuieli noi. Până la intrarea în concediul de maternitate, Arina continuă să lucreze.

Salariu

„Lucrez în domeniul culturii. În primii doi ani am primit 1.000 de lei pe lună. Acum câștig mai mult, datorită experienței acumulate, și faptului că după Anul Nou ne-a fost majorat salariul. Acum primesc 3000 de lei. În general, salariul nu este rău – 4000, 4200, dar după calcularea impozitelor se reduce o parte semnificativă din salariu „, a spus Arina Munteanu.

Constantin lucrează în industria construcțiilor, dar neoficial. Anterior, el a lucrat oficial, dar nu avea destui bani de la salariu la salariu. Soțul meu a primit 4000-5000 de lei. Acum câștigă de la 5.000 la 7.000 lei, iar uneori pot fi 10.000 lei.

„Ne-am dat seama că oficial nu este profitabil să lucrăm, plătesc puțin. Se pare că 5000 de lei sunt mulți, dar de fapt nici măcar o lună nu am putut să trăim fără datorii. Acum, soțul meu face multe lucruri: construcții, mașini și orice altă lucrări. El se ocupă în principal de construcție cu părinții mei. El a învățat singur să repare mașinile, îi place”, spune Arina.

Plata pentru utilități

Majoritatea salariului soției se plătește pentru mâncare și servicii de întreținere comunală. Plata pentru utilități este cea mai importantă, soții au decis că primul lucru pe care trebuie să-l facă este să pună bani deoparte pentru aceste nevoi.

„Cel mai mult vine pentru lumină – în medie 450 de lei, și, mi se pare că acest lucru este exagerat. În timpul săptămânii, soțul meu și cu mine venim doar seara acasă și doar frigiderul funcționează toată ziua. Problema cu încălzirea nu ne afectează foarte mult, deoarece locuim într-o casă privată și încălzim casa cu o sobă. Acest lucru nu este gratuit, dar este mult mai ieftin decât în ​​cazul încălzirii centrale sau autonome „, spune tânăra.

Cuplul alocă taxe pentru internet și telefonie – 160 lei pentru factura de telefon, 335 lei pentru telefonia mobilă a soției și 90 lei achită soțul.

Hrana

Pentru alimentație tânăra familie cheltuie de la 1800 lei lunar, deși mănâncă mai des cereale, supe, pâine, nu cumpără cârnați sau carne în fiecare zi. Dar acum dieta Arinei s-a schimbat, având în vedere că este însărcinată.

„Înainte de nuntă, m-am abținut de la cheltuieli suplimentare în dietă, dar acum nu mă pot să refuz cârnații, popcorn, bomboane. Mai avem o pisică în casă. Obișnuiam să-i cumpărăm terci, furaje, dar a devenit prea pretențioasă. O perioadă am lăsat-o afară și acum s-a călit. Mănâncă crenvurști și ceea ce mai găsește singură”, explică mama însărcinată.

Cheltuieli necesare și forțate

Arina a spus că o parte semnificativă a cheltuielilor a reprezentat țigările soțului ei. Un pachet costă 25 de lei. Dar se cheltuiesc 50 de lei pe zi, deoarece soțul este obișnuit să cumpere țigări dimineața și seara. Într-o lună se duc circa 1500 de lei.

De asemenea, familia cheltuie bani pe apă – până la 500 de lei pe lună. Deși există o fântână în curte, apa nu este potabilă. Și apa de la robinet curge cu rugina, chiar dacă tinerii au schimbat conducta. Cuplul cumpără, de obicei, sticle de 1,5 litri sau 5 litri de apă.

Un element nu mai puțin important în cheltuielile familiei îl constituie produsele de uz casnic și îngrijirea personală. Într-o lună este nevoie de 150-200 lei.

„Avem mașină, deoarece soțul lucrează adesea în afara orașului, trebuie să o folosim de multe ori. Masina cere benzină și bani în plus. Circa 1.500 de lei pe lună, iar pentru călătoriile personale putem cheltui chiar și 200 de lei, se întâmplă și 500 de lei pe lună”, spune viitoarea mamă.

Asistența medicală

Au existat și alte cheltuieli pentru care familia a început să aloce mai multe fonduri – asistență medicală. Arina spune că este foarte scump, în ciuda faptului că are o poliță de asigurare medicală. „Nu plătesc doar vizitele la medicul de familie. Pentru vizitele la alți medici a trebuit să plătesc. De exemplu, la 11-12 săptămâni am făcut examen cu ultrasunete. Acesta trebuia să fie singura exainare gratuită, dar medicul dat era în vacanță. Așa că am mers la altul și am plătit 450 de lei. În total, am făcut trei investigații cu ultrasunete (250, 100 și 450 de lei). Dar mi-au dat medicamente gratuite, care costau 11 lei și 40 bani „, a spus Arina Munteanu.

Tânăra soție a împărtășit de asemenea că, în căsnicie, este nevoită să țină evidența cheltuielilor și să facă economii. Anterior, ea, de exemplu, putea să-și vopsească părul sau să facă o tunsoare în salon, iar acum încearcă să nu piardă bani pe aceste servicii.

Cele mai mari cheltuieli ale unei familii sunt cele pentru construirea unei case. Împreună cu părinții lor, tinerii construiesc o casă deja de doi ani. Prin urmare, cel puțin 2000 de lei pe lună sunt folosiți pentru materiale și alte cheltuieli.

„Trăim separat de părinții noștri, dar construim o casă în care vom trăi împreună. Noi nu luăm nimic de la părinți, dar ei singuri vor să ne ajute cu ceva. Se întâmplă să ne cumpere lemne de foc sau să ne dea ceva pentru mâncare, dacă ne aflăm într-o situație dificilă, ne împrumută bani”, mai spune Arina.

sursa: www.esp.md

Povestea unei mame, marcată de violență, alcool și certuri interminabile, care a găsit puteri să lupte pentru alt viitor

Când își amintește de copilărie, Elena reușește cu greu să își ascundă lacrimile. A fost martora unei copilării marcate de violență, alcool și certuri, o realitate înfricoșătoare căreia puțini ar putea să-i facă față, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Dar, în ciuda tuturor acestor obstacole, a găsit în ea puterea de a lupta pentru un alt viitor. La doar 16 ani, cu un copilaș sub inimă, și fără niciun sprijin, s-a trezit singură pe lume. Adolescența i-a fost umbrită de lipsa ambilor părinți, iar fratele în grija căruia se afla i-a întors spatele de îndată ce a aflat că este însărcinată.

La Centrul Maternal „În brațele mamei” a ajuns acum un an, deschizând un nou capitol al vieții sale. Aici a găsit nu doar un adăpost, ci și sprijinul de care avea atât de mare nevoie pentru a merge mai departe. Pentru Elena, cel mai important a fost să găsească un cuibușor sigur, unde să-și crească băiețelul, Victor. Micuțul, care curând va împlini un an, frecventează acum creșa „Gâgâlici,” un serviciu creat de Diaconia pentru a sprijini mamele aflate în situații dificile. La creșă, Victor beneficiază de educație timpurie, grijă și atenția necesară pentru a se dezvolta armonios, oferindu-i Elenei liniștea și timpul necesar să-și continue studiile.

Astfel, tânăra s-a înscris la cursuri de cofetar, a învățat să gătească și și-a dezvoltat abilități în domeniul culinar. Cu ambiție și perseverență, visează să devină bucătar-cofetar și să fie un exemplu demn de urmat pentru băiețelul ei.

În fiecare zi Elena își amintește că, indiferent de obstacolele pe care le întâlnește în viață, poate găsi în ea resursele necesare pentru a învinge și pentru a crea un viitor mai bun pentru mica ei familie. Iar grație pedagogilor sociali și oamenilor de bună credință care susțin cuplurile mamă-copil de la Centrul Maternal va reuși să-și capete independența.


Din 2011, Centrul Maternal oferă mamelor și pruncilor aflați în dificultate un spațiu sigur pentru a rămâne împreună. Sub îndrumarea echipei, mamele învață zilnic să depășească provocările vieții și să își mențină copiii aproape. În cei 13 ani de activitate, Centrul Maternal a sprijinit 205 mame să își păstreze pruncii alături.

În luna decembrie, Misiunea Socială Diaconia desfășoară Campania de Crăciun „În Brațele Mamei” pentru a informa și sensibiliza publicul cu privire la mamele și copiii asistați de Centrul Maternal.

Fiecare poate aleage propriul scenariu de fapte bune prin care să contribuie la susținerea cauzelor Campaniei.

  • Echipele de angajați pot dărui o oră de bunătate sau pot asocia acțiunile tradiționale de Crăciun, precum Secret Santa, licitații, felicitări personalizate și daruri corporative pentru a susține copiii din programele Diaconiei.
  • Donațiile financiare directe, pot acoperi costurile de asistență ale cuplurilor mamă-copil în Centrul Maternal: 4000 lei înseamnă o zi de asistență complexă pentru toate cuplurile mamă – copil, iar 500 – o zi de sprijin pentru o mamă și pruncul ei. 
  • Devenind Patronul proiectelor Diaconiei poți fi alături de beneficiari prin donații constante, pe parcursul întregului an.

Pentru a fi ghidați în alegerea formei potrivite de implicare, dar și pentru a cunoaște mai multe detalii despre nevoile de asistență, puteți apela la numărul de telefon: 067 712 300 sau la email: comunicare@diaconia.md.

Instagram va avea o nouă funcție bazată pe AI care va schimba complet conținutul

Instagram va lansa anul viitor o funcţie de inteligenţă artificială care va schimba orice aspect al filmărilor video, a anunțat şeful platformei, Adam Mosseri, citat de libertatea.ro.

Cu o simplă comandă scrisă, creatorii de conţinut vor putea schimba fundalul, hainele sau aspectul general. Unele editări vor fi subtile, în vreme ce altele vor aduce schimbări substanţiale.

În demonstraţia postată de Mosseri, acesta şi-a schimbat pe rând înfăţişarea, ajungând să poarte o altă haină, un lanţ de aur la gât şi chiar să se transform într-un personaj animat.

Dincolo de numeroasele posibilităţi de alterare a aspectului, rezultatul, cel puţin în prezentarea oferită de companie, pare să fie de o calitate suficient de bună. Aceste facilităţi se bazează pe modelul Movie Gen AI, lansat de Meta în luna octombrie, dar care încă nu este disponibil. Cu ajutorul AI-ului, conţinutul Instagram ar putea face pasul de la falsa înfrumuseţare la caricaturizare.

Trei mașini au ajuns într-un șanț, în urma unui accident în lanț, la Anenii Noi

Trei mașini au fost avariate, după ce au fost implicate într-un accident în lanț, care s-a produs cu puțin timp în urmă pe drumul care face legătura dintre satele Chetrosu și Todirești, din raionul Anenii Noi, scrie pulsmedia.md.

În urma impactului, cele trei automobile au ajuns într-un șanț de pe acostament.

O tânără cu cei doi copii ai săi au dispărut fără veste. Poliția solicită ajutor!
Articolul anterior
Lilu și o altă tânără invitată la o nuntă, în ținute identice. Care a fost reacția prezentatoarei Tv?
Articolul următor