De ce campioana mondială Irina Rîngaci nu a primit apartamentul promis

După cazul campioanei mondiale, Irina Rîngaci, care și în prezent locuiește într-un cămin, ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a recunoscut că sportivii moldoveni care obțin performanțe înalte trebuie să fie recompensați mult mai bine, iar în acest sens, cadrul normativ trebuie îmbunătățit. Totodată, președintele Comitetului Național Olimpic Sportiv, Nicolae Juravschi, a declarat că forul pe care îl conduce se pronunță pentru acțiuni, nu doar vorbe, transmite www.tv8.md

foto) Un vis împlinit! Interviu cu Irina Rîngaci, prima luptătoare din  Moldova care a obținut aurul la campionatul mondial de lupte libere -  Stagiu #diez

Prima campioană mondială la lupte din istoria țării, Irina Rîngaci, a fost laureată în cadrul Cinei Olimpice la categoria sportivii anului pentru performanțele obținute în 2022, campioană europeană și cucerirea bronzului la mondiale. 

Discipola antrenorilor Andrei și Petru Chiperi, care locuiește și în prezent într-un cămin, a primit premiul de la ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală. 

Oficialul a comentat situația luptătoarei și a declarat că trebuie să fie îmbunătățit cadrul normativ pentru ca sportivii să fie recompensați mai bine. 

Președintele Comitetului Național Olimpic Sportiv, Nicolae Juravschi, a atras atenția că unii sportivi ar putea să ia decizia să reprezinte alte țări, dacă nu vor fi motivați corespunzător, iar autoritățile competente trebuie să acționeze cât mai prompt în acest sens. 

În trecut, datorită performanțelor obținute la nivel înalt, judocanul Denis Vieru s-a ales cu un apartament din partea Federației Moldovenești a Sportului Studențesc și a Veteranilor, iar Victor Sterpu, din partea Federației de Judo. 

Luptătoarea de stil liber, Anastasia Nichita, a primit cheile de la apartament în urma unei decizii de Guvern în 2019. 

Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Focul Haric a ajuns la Chișinău

Clipe de înaltă bucurie duhovnicească au trăit în această seară clericii și închinătorii adunați la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din centrul Capitalei. Delegația Arhiepiscopiei Chișinăului, condusă de ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alături de consilierii eparhiali și protopopi, au adus Sfânta lumină de la Ierusalim, la sediul Mitropoliei Basarabiei.

Într-o atmosferă de evlavie și rugăciune, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Luminii Sfinte, precizând că aceasta este darul prezenței lui Hristos cel înviat din morți în Biserica Sa.

„Lumina Sfântă este o binecuvântare, o bucurie pentru cei care cred în Hristos, îl mărturisesc pe El și simt iubirea Lui”, le-a spus ÎPS Petru celor adunați la Reședința Mitropolitană.

Părintele Mitropolit s-a rugat ca Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne ajute să simțim binecuvântarea și bucuria Lui pe care ne-o dăruiește din belșug.

Ulterior, Sfânta Lumină a fost distribuită de către protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, care o vor distribui în fiecare parohie din subordine. După împărtășirea Sfintei Lumini, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, se va îndrepta spre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, unde va săvârși slujba de Înviere.

sursa: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Klaus Iohannis, mesaj de Paște pentru toți românii: „Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului”

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Paşte pentru românii de pretutindeni, dar despre gândurile care se îndreaptă către ”semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”.

”Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranţă în puterea tămăduitoare a credinţei şi a rugăciunii. În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă şi către semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că ”Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace şi bună înţelegere”.

”Acestea sunt valorile noastre cardinale, aşezate de generaţii pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creştină. Vă urez tuturor, dragi credincioşi ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi, să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală”, a mai transmis şeful statului român.

Prim-ministra Danemarcei, Mette Frederiksen, vine în Republica Moldova
Articolul anterior
Alertă la Bruxelles: Mai mulți călători au fost înjunghiați la metrou. Cum a fost prins atacatorul
Articolul următor