În lumea oligarhilor lui Putin, lucrurile sunt rareori ceea ce par, scrie Linette Lopez în Insider. Când miliardarul şi oligarhul rus Roman Abramovici, aflat la Kiev în calitate de mediator neoficial al discuţiilor de pace, a început să aibă simptome de decojire a pielii şi de vedere în ceaţă l-ar fi întrebat pe doctor: „Murim?”
Otrăvirea este una din metodele favorite ale Kremlinului. Substanţele toxice lasă urme vizibile, transmiţând un mesaj răspicat de la Moscova: putem doza letal şi nu poţi face nimic în privinţa asta. De aceea probabil că Abramovici nu avea cum să fie prea surprins. Poate că a fost la momentul şi locul nepotrivit şi doar o victimă colaterală, care s-a întâmplat să fie lângă ţintele ucrainene reale. Sau poate că a fost ceva intenţionat, o avertizare că nu se poate întinde mai mult decât doreşte Putin.
Scriitorul şi criticul regimului de la Kremlin Bill Browder a pus la îndoială relatările că Abramovici ar fi fost otrăvit, sugerând că e posibil ca acesta să fi inventat totul pentru a demonstra că relaţiile dintre el şi Kremlin sunt distante.
„Oligarhii sunt bogaţi cu permisiunea şi la discreţia lui Vladimir Putin”, spune Browder care a făcut lobby pe lângă guverne din întreaga lume să sancţioneze oligarhii din cercul intim al lui Putin. Oligarhii nu sunt oameni de afaceri în sensul sistemului capitalist şi nici atât egalii lui Putin. Ei slujesc Kremlinul, iar Putin este Kremlinul.
„În orice moment şi din orice motiv, el poate decide să le ia banii, libertatea şi viaţa .A făcut-o de nenumărate ori, provocând unde de şoc în comunitatea oligarhilor. Niciunul nu are curajul să îl confrunte indiferent în ce formă”.
Clubul băieţilor
Lumea Occidentală caută orice scânteie de speranţă că va exista un sfârşit al atacului Rusiei asupra Ucrainei. În ciuda faptului că a impus sancţiuni devastatoare asupra economiei ruse şi liderilor săi, Putin se încăpăţânează. Experţii o spun însă limpede – speranţele că cineva l-ar putea influenţa nu este modul cum funcţionează Rusia. Oameni ca Abramovici pot fi apropiaţi de Kremlin însă asta doar pentru că îi ţine sub papuc.
Abramovici şi-a petrecut aproape toată maturitatea făcând parte dintr-un club exclusivist al miliardarilor. Unii dintre membri au fost suficient de norocoşi şi agresivi să ia o parte din bogăţiile ţării pentru ei pe măsură ce URSS se risipea în anii 1991. Alţii s-au îmbogăţit mai târziu, după ce au devenit membri în cercul intim al lui Putin, acceptând să conducă companiile pe care le-a dat lor drept fiefuri. A fi un oligarh rus este o ocupaţie luxoasă, dar şi una periculoasă, scrie Linette Lopez.
Abramovici a muncit să rămână în graţiile lui Putin. Când Putin a preluat puterea în Rusia în 2000, a schimbat regulile clubului oligarhilor. Primul val de oligarhi se amesteca în diferite moduri în afacerile de stat sub preşedintele Boris Elţîn iar Putin voia să-i vadă afară din politică. Puteau sustrage în continuare din resursele statului şi să-şi afişeze bogăţia pe Riviera Franceză sau în vilele din Italia. Dar ei îl vor sluji de acum înainte pe Putin şi statul său. Vor admite faptul că averea şi siguranţa lor au ca sursă acea protecţie. Şi vor fi disponibili să-i facă servicii prin lume.
Nu este uşor să le pui în vedere unor grupuri de oameni bogaţi şi puternici că nu mai au voie să facă ce vor. Dar Putin a ştiut că îi poate struni dându-le o lecţie de violenţă. De-a lungul anilor, un număr de membri ai acestui club s-au trezit încarceraţi, exilaţi, posibil otrăviţi sau asasinaţi în mod misterios.
Cei care au scăpat, precum Abramovici, au reuşit după ce au evitat cu precauţie să mânie Kremlinul. Abramovici a contribuit la susţinerea regimului sprijinind măsurile timpurii ale lui Putin prin care Rusia să devină mai puţin democratică, şi deţinând acţiuni la staţiile de propagandă menite să menţină obedienţa populaţiei. Asta i-a permis lui Abramovici să acumuleze o avere fabuloasă. În 2005, a vândut compania petrolieră Sibneft statului rus contra sumei de 13 miliarde de dolari după ce o cumpărase de la guvern pentru doar 200 de milioane. E loial Kremlinului pentru că n-are încotro.
Naşterea oligarhiei ruse
Puterea oligarhilor s-a născut din haosul Rusiei post-sovietice. În 1995 – ca să arate lumii că privatizează economia, dar şi ca să strângă bani pentru propria campanie electorală, Elţîn a pus în aplicare programul împrumuturi contra acţiuni. Noilor bancheri şi oamenilor de afaceri din Rusia – sau cel puţin celor prietenoşi faţă de Elţîn şi cercul său intim numit „Familia” – li s-a permis să cumpere întreprinderi gigantice de stat pentru o nimica toată ca ulterior să le revândă guvernului rus la preţuri năucitoare. Averea oligarhilor îşi are rădăcinile în relaţii şi favoruri.
Sub Elţîn politica rusă a fost de tipul „gratis pentru toţi”, oligarhii lucrând din toate puterile pentru interesele afacerilor lor. Titani media precum Boris Berezovski în special au acumulat o putere enormă, mi-a spus jurnalistului din Georgia Michael Wasiura, scrie Linette Lopez. Aveau puterea să-şi pună canalele TV în spatele oricărui candidat ar fi dorit.
„Având aceste centre independente de putere şi bogăţie, de fapt aveai competiţie în sistem”, spune Wasiura.
„Cuvântul rusesc care descria natura relaţiei lui cu mine era ‘krysha’, termenul pentru acoperiş”, a explicat Abramovic. A fi protectorul cuiva putea însemna „protecţie fizică sau politică”.
Abramovici a spus în mărturia sa că în schimbul protecţiei a plătit cheltuieli de la carduri de credit la avioane private. Dar asta i-a permis să se implice într-un număr de afaceri, inclusiv în industria periculoasă a aluminiului. „Grupările criminale” luptau pentru controlul profiturilor şi „zeci de oameni de afaceri” au fost ucişi. Dar în momentul când Familia l-a ridicat pe Putin, noul preşedinte rus a pus piciorul în prag: sub el va fi ordine. Continuare pe www.adevarul.ro.