De ce turbulențele aeriene se vor înmulți: „Semnul centurii de siguranță va fi pornit mult mai des”

Turbulențele au devenit o parte obișnuită a oricărui zbor cu avionul. De obicei, nu duc la nimic mai mult decât o călătorie zdruncinată, dar în cele mai grave cazuri, pot provoca daune și răni. „Am rulat câteva simulări pe calculator și am constatat că turbulențele severe s-ar putea dubla sau chiar tripla în următoarele decenii” spune profesorul de știință atmosferică Paul Williams pentru CNN.

Câteva reguli de comportament în avion – travelblog.md

În cazul accidentelor care nu sunt mortale, turbulențele sunt principala cauză a rănilor suferite de însoțitorii de zbor și de pasageri, potrivit Administrației Federale a Aviației, și reprezintă unul dintre cele mai frecvente tipuri de accidente aeriene din prezent, potrivit Consiliului Național pentru Siguranța Transporturilor din SUA. Potrivit Centrului Național de Cercetare Atmosferică, aceasta costă companiile aeriene americane până la 500 de milioane de dolari pe an, din cauza rănirilor, întârzierilor și daunelor, scrie CNN.

Intensitatea turbulențelor poate fi măsurată pe o scară cu 3 grade: ușor, moderat și sever. Turbulențele ușoare provoacă un disconfort minim, însă nu împiedică meseria însoțitorilor de zbor, care se pot deplasa prin cabină în continuare, cu puțină dificultate. În timpul turbulențelor moderate se poate resimți un disconfort clar și de obicei însoțitorii de zbor sunt îndemnați să se așeze. 

Turbulențele severe sunt cele mai puternice: „Aceasta este mai puternică decât gravitația, așa că te poate fixa de scaun și, dacă nu porți centura de siguranță, vei fi aruncat în interiorul cabinei. Acesta este genul de turbulență care provoacă răni grave – poate rupe oase, de exemplu.” explică profesorul. 

Schimbările climatice modifică turbulențele

Aproximativ 65.000 de avioane suferă turbulențe moderate în fiecare an în SUA, iar aproximativ 5.500 se confruntă cu turbulențe severe. Aceste cifre, însă, ar putea fi destinate să crească. Williams crede că schimbările climatice modifică turbulențele. El a calculat că aceste turbulențe s-ar putea dubla sau tripla în deceniile ce urmează.

Descoperirile, care au fost confirmate ulterior prin observații, evidențiază un tip de turbulență numit „turbulență în aer liber”, care nu are legătură cu niciun indiciu vizual, cum ar fi furtuni sau nori. Spre deosebire de turbulențele obișnuite, acestea lovesc brusc și sunt greu de evitat.

Analiza lui Williams prezice că turbulențele în aer liber vor crește semnificativ în întreaga lume până în perioada 2050-2080, în special de-a lungul celor mai aglomerate rute de zbor, iar cel mai sever tip de turbulență va crește cel mai mult.

Asta nu înseamnă, totuși, că zborul va fi mai puțin sigur. „Avioanele nu vor începe să cadă de pe cer, deoarece aeronavele sunt construite după specificații foarte stricte și pot rezista la cele mai grave turbulențe, chiar și în viitor”, spune Williams.

Cu toate acestea, durata medie a turbulențelor va crește. „De obicei, la un zbor transatlantic, vă puteți aștepta la 10 minute de turbulențe. Cred că în câteva decenii acest lucru ar putea crește la 20 de minute sau la o jumătate de oră. Semnul centurii de siguranță va fi pornit mult mai des, din păcate pentru pasageri”.

sursa

Alerte de viscol și ninsori în aproape toată România: mii de locuințe au rămas fără curent electric

Meteorologii au emis alerte de viscol și ninsori în aproape toată țara. 7 județe sunt sub cod roșu, primul din acest sezon rece. În rest, sunt coduri portocaliu și galben. În zonele înalte ale lanțului carpatic  vântul suflă cu putere și ninge viscolit, scrie digi24.ro.

ACTUALIZARE 12.16 Peste 11.600 de abonaţi din 33 de localităţi din judeţul Timiş au rămas fără energie electrică, din cauza vântului puternic de vineri dimineaţă. Echipele Reţele Electrice Banat se află pe teren pentru a remedia avariile. În judeţele Arad, Timiş, Hunedoara şi Caraş-Severin sunt afectate, în total, 61 de localităţi.

ACTUALIZARE 11.10 În judeţul Caraş-Sverin, pompierii au intervenit pentru îndepărtarea mai multor acoperişuri luate de vânt sau în pericol de cădere, în Reşiţa şi în Caransebeş, dar şi pentru îndepărtarea copacilor rupţi de vânt sau căzuţi. Între localităţile Şoşdea şi Măureni, un stâlp de electricitate a fost doborât de vânt. Peste 4.000 de locuinţe au rămas fără energie electrică.

Moldovenii cu cetățenie română vor putea călători fără viză în China începând cu 30 noiembrie anul acesta

China a anunţat vineri că cetăţenii români vor putea călători fără vize în această ţară începând cu 30 noiembrie 2024, potrivit Reuters citat de Digi24.

China îşi va extinde regimul fără vize pentru a include România, Bulgaria, Croaţia, Muntenegru, Japonia şi alte ţări, începând cu 30 noiembrie 2024 şi până la 31 decembrie 2025, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, citat de News.ro. China va extinde, de asemenea, perioada de şedere fără viză de la 15 zile la 30 de zile pentru cetăţenii tuturor celor 38 de ţări din cadrul programului său fără vize, a anunţat televiziunea de stat CCTV. China a acordat anterior regimuri de scutire de vize Coreei de Sud şi unor ţări europene pentru a stimula turismul şi comerţul în contextul unei economii în declin.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a sesizat în cazul copilului de doar un an bătut cu cruzime de mama sa

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu referitor la cazul de violență asupra unui copil de un an și două luni, reflectat recent în mass-media, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest context, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului reamintește că, în conformitate cu prevederile Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului, părinții sau reprezentanții legali poartă responsabilitatea principală pentru creșterea și dezvoltarea copilului, iar statul are obligația de a le oferi tot sprijinul necesar pentru a-și îndeplini acest rol.

De asemenea, articolul 19 din aceeași Convenție subliniază obligația statelor de a lua toate măsurile necesare pentru a proteja copiii împotriva violenței, abuzului sau neglijării, fie că acestea au loc în familie sau în alte medii.

Ombudsmanul Copilului face apel la autoritățile publice să depună toate eforturile necesare pentru a crea un mediu sigur și protector pentru toți copiii din Republica Moldova. În același timp, subliniază importanța sprijinirii părinților prin servicii specializate și a sensibilizării comunității cu privire la protecția copiilor împotriva oricărei forme de violență.

A fugit liderul separatist rus al Donețkului, Denis Pusilin
Articolul anterior
Mai mulți deputați municipali de la Moscova i-au cerut președintelui rus Vladimir Putin să demisioneze
Articolul următor