De la dinți falși la mașini de muls, SUA interzic exportul către Rusia a unor articole ce ar putea ajuta armata

Administraţia Biden a suspendat vineri exportul către Rusia a unei game largi de bunuri de consum, de care rușii s-ar putea folosi în lupta împotriva ucrainenilor şi a adăugat 71 de companii pe o listă neagră din domeniul comercial. De altfel, grupul celor mai bogate şapte democraţii din lume a anunţat, la rândul său, noi sancţiuni împotriva Moscovei ca urmare a războiului purtat de aceasta în Ucraina, relatează Reuters, citată de News.ro.

SUA interzic exportul către Rusia a unor articole ce ar putea ajuta armata

Noile restricţii americane vizează articole ce pot fi folosite pentru a ajuta armata rusă, inclusiv articole folosite în viaţa de zi cu zi, precum uscătoarele de rufe, plugurile de zăpadă şi maşinile de muls, ce au componente care, consideră SUA, ar putea fi refolosite pentru a sprijini maşinăria de război a Moscovei.

„Acum nu mai poţi expedia nici măcar lentile de contact sau ochelari de soare”, a declarat avocatul Kevin Wolf, fost oficial al Departamentului de Comerţ al SUA, examinând noile reguli. Wolf spune că „ar fi mai simplu să se descrie articolele care nu sunt supuse controlului la export către Rusia”.

Companiile aflate pe lista neagră includ 69 de entităţi ruseşti, una din Armenia şi una din Kârgâzstan. Acestea au fost adăugate pe „Lista de entităţi” a Departamentului Comerţului, în principal pentru că sprijină sectoarele militare ale Rusiei. Expedierea de bunuri din SUA către acestea este astfel interzisă. Între aceste companii se numără fabrici de reparaţii şi producţie de piese de avion, fabrici de praf de puşcă, de tractoare şi de automobile, şantiere navale şi centre de inginerie din Rusia.

Statele Unite şi o coaliţie de alte 37 de ţări au impus mai multe pachete de sancţiuni, de o amploare fără precedent, ca răspuns la invazia Rusiei din Ucraina. Scopul este să degradeze baza industrială a Moscovei şi capacitatea acesteia de a susţine războiul.

„Vom continua să impunem costuri Kremlinului pentru continuarea acestui război, atât prin restricţionarea în continuare a accesului lor la articole suplimentare, cât şi prin aplicarea agresivă a legii”, a declarat subsecretarul pentru comerţ Alan Estevez într-un comunicat care enumeră noile sancţiuni.

Noile norme se bazează pe restricţiile deja impuse în sectoarele industrial, comercial, chimic şi biologic ale Rusiei, adăugând diverse produse electronice, instrumente şi fibre de carbon, precum şi produse chimice, inclusiv fentanil şi precursorii acestuia. De asemenea, a fost extinsă lista articolelor produse în străinătate care necesită licenţă pentru exportul în Rusia, Belarus şi Iran, pentru a limita şi mai mult capacitatea Teheranului de a furniza drone Rusiei.

Doug Jacobson, un avocat specializat în drept comercial, a remarcat că unele articole supuse restricţiilor sunt contestabile. „Din cauza domeniului larg de aplicare al noilor controale, acum sunt necesare licenţe pentru a exporta articole precum aparate auditive, dinţi falşi şi articulaţii artificiale”, a spus el.

Noile măsuri au fost luate în contextul în care Statele Unite şi restul marilor economii din „Grupul celor şapte” au convenit să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei, la summitul lor din Japonia.

Matthew Axelrod, secretarul adjunct al Departamentului Comerţului, a declarat că Statele Unite fac o prioritate din aplicarea controlului asupra articolelor ce contribuie la sistemele de armament ruseşti, cum ar fi rachetele şi dronele. Atunci când se constată că o companie s-a angajat în evaziune, a spus Axelrod într-un comunicat, „vom folosi toată autoritatea noastră pentru a o închide”, a avertizat oficialul.

Săptămâna trecută, un grec a fost arestat la Paris şi acuzat de procurorii din New York că a făcut contrabandă în Rusia cu tehnologii militare de origine americană, în timp ce opera ca antreprenor în domeniul apărării pentru NATO.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Vladimir Putin, comentariu ironic despre renumărarea voturilor în România

Preşedintele rus Vladimir Putin a comentat în mod ironic, luni, decizia de a efectua o renumărare voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România după victoria surprinzătoare a candidatului pro-rus Călin Georgescu, relatează EFE, potrivit Agerpres citată de observatornews.ro.

„Un candidat nu a fost pe placul autorităţilor şi au decis să repete numărarea voturilor”, a afirmat Putin în timpul unei întâlniri cu tineri oameni de ştiinţă, transmisă la televiziune.

EFE precizează că Biroul Electoral Central din România a decis săptămâna trecută renumărarea celor 9,4 milioane de voturi exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale, prin ordin al Curţii Constituţionale.

Călin Georgescu a câştigat cu aproape 23% primul tur al scrutinului prezidenţial, în faţa candidatei pro-europene Elena Lasconi, care s-a clasat pe locul al doilea, cu doar 2.740 de voturi mai mult decât premierul social-democrat, Marcel Ciolacu, care s-a clasat pe locul al treilea, reaminteşte agenţia spaniolă de presă.

Curtea Constituţională din România a validat luni seara primul tur al alegerrilor prezidențiale din Român ia, respingând solicitarea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin, turul doi urmând să aibă loc pe 8 decembrie.

Cum arată peștele „extraterestru”, de mărimea unui copil de 14 ani, care a doborât recordul mondial
Articolul anterior
Părinți acuzați că și-au lăsat fiica bolnavă să putrezească în pat. Copilul lor a murit mâncat de viermi
Articolul următor