De Putin, nu scapă nimeni! Tânărul pilot rus, care a dezertat cu elicopterul în Ucraina, a fost găsit mort în Spania

Într-o dezvoltare tulburătoare care subliniază pericolele pe care le înfruntă cei care aleg să dezerteze din forțele armate rusești, Maxim Kuzminov, un pilot rus care a dezertat anul trecut în Ucraina, a fost găsit mort pe 13 februarie în orașul Villajoyosa, aproape de Alicante, în sudul Spaniei. Descoperirea sa, raportată inițial de agenția spaniolă de știri EFE și confirmată de surse din cadrul serviciului militar de informații ucrainean (GUR), ridică semne de întrebare grave privind siguranța dezertorilor și implicațiile internaționale ale acestui act, scrie aznews.ro.

Misterul morții unui dezertor rus în Spania: Cazul pilotului Maxim Kuzminov

Kuzminov, cunoscut pentru dezertarea sa spectaculoasă cu un elicopter Mi-8 în august, anul trecut, trăia în Spania sub identitate falsă, utilizând un pașaport ucrainean. La momentul dezertării, serviciul militar de informații ucrainean a făcut publică povestea sa, inclusiv detaliile privind cum a fost contactat de GUR, care i-a oferit bani și protecție în schimbul cooperării.

Potrivit relatărilor, Kuzminov a reușit să treacă granița zburând cu elicopterul sub radar, o manevră riscantă care a surprins atât aliații cât și adversarii. Companioni din echipajul său, neștiind de planurile sale, au încercat să scape după aterizare, dar au fost uciși de forțele ucrainene. Kirilo Budanov, șeful GUR, a declarat că serviciul a reușit să scoată și familia pilotului din Rusia, oferindu-le protecție.

Moartea lui Kuzminov în Spania adaugă un nou capitol întunecat la povestea sa deja complexă. Reprezentanți ai GUR au confirmat pentru Kyev Post că pilotul a fost asasinat, iar o mașină calcinată găsită în apropierea locuinței sale sugerează utilizarea acesteia de către asasini. Detaliile și motivul exact al uciderii sale rămân necunoscute, dar acest incident subliniază riscurile semnificative la care se expun dezertorii și familiile lor.

Serghei Narîşkin, directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), a refuzat să comenteze despre situația pilotului, lăsând loc speculațiilor privind posibilele implicații ale serviciilor secrete rusești în moartea sa. Incidentul atrage atenția asupra dinamicii delicate dintre Rusia și Ucraina, precum și asupra vulnerabilității celor care aleg să se opună Kremlinului.

Pe măsură ce comunitatea internațională urmărește dezvoltările, moartea lui Kuzminov servește drept o amintire sumbră a pericolelor pe care le implică conflictul continuu între Rusia și Ucraina, precum și prețul pe care unii îl plătesc pentru a căuta o viață liberă de subjugare și frică.

Chișinăul anunță obiective mari după forumul de la Tallinn

Oficiali din Republica Moldova au participat, în perioada 10 – 12 aprilie la Forumul ,,Granițele Europei: extinderea într-o epocă de război și alianțe”. Evenimentul a fost găzduit de orașul Tallinn, capitala Estoniei, scrie evz.ro.

Invitați au mai fost reprezentanți ai Biroului pentru integrare europeană din Ucraina, Armenia, Estonia, Letonia, Lituania și Finlanda.

Republica Moldova, concluzii după participarea la Forumul ,,Granițele Europei: extinderea într-o epocă de război și alianțe”

Direcția comunicare și instruiri a Biroului pentru Integrare Europeană a comunicat că delegația din Moldova a prezentat progresele făcute în ultima perioadă în implementarea reformelor administrative și evoluțiile privind realizarea recomandărilor Comisiei Europene. De asemenea, potrivit sursei citate, au fost puse în discuție cele mai stringente provocări în parcursul de aliniere la prevederile legislației europene, precum și impactul războiului din Ucraina asupra procesului de aderare la Uniunea Europeană.

„În cadrul Forumului, oficialii statelor baltice au manifestat sprijinul lor ferm pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova și au salutat progresul semnificativ în domeniul reformelor. De asemenea, aceștia au declarat că vor susține inițiativa organizării primei Conferințe Interguvernamentale UE-Republica Moldova, pe durata președinției belgiene”, anunță sursa citată.

Conform comunicatului respectiv, delegația de la Chișinău a reafirmat „angajamentul ferm de a avansa cu pași siguri spre integrarea europeană și a mulțumit pentru sprijinul partenerilor europeni, subliniind oportunitatea valoroasă privind schimbul de bune practici și consolidarea parteneriatului cu statele membre ale UE”, după cum informează newsmaker.md.

Maia Sandu, mesaj după ajutorul acordat Ucrainei de SUA

Altfel, Maia Sandu a salutat aprobarea, în Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii, a ajutorului de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Acest sprijin crucial va consolida Ucraina împotriva agresiunii și va spori securitatea regională”, a comunicat Sandu.

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Poșpoi, a declarat la rândul său că pachetul este o dovadă a angajamentului SUA față de victoria Ucrainei. „Mulțumesc pentru sprijin!”, a mai scris ministrul de Externe de la Chișinău.

Un bărbat din Hâncești, reținut pentru răpirea a  două automobile, în aceeași zi. Înainte să o abandoneze, pe una a incendiat-o

Un bărbat de 26 de ani a fost reținut, fiind suspectat  de răpirea a  două automobile, în aceeași zi.

În primul caz, acesta a răpit un Volkswagen din localitatea Cărpineni, apoi  l-a incendiat pe un câmp.

În alt caz, suspectul a răpit un  Ford Transit din localitatea  Pereni, după care  l-a abandonat în raionul Călărași.

În ambele cazuri mașinile erau parcate la porțile proprietarilor, având cheile în contactul de pornire.

Bărbatul nu este la prima abatere de la lege, iar conform legislației acesta riscă până la 4 ani de închisoare.

O casă de locuit, mistuită de flăcări la Edineț, după ce o butelie cu gaz a exploadat

Pompierii și salvatorii din raionul Edineț au intervenit pentru a lichida un incendiu izbucnit într-o casă de locuit în localitatea Bădragii Vechi. Cazul a avut loc pe data de 21 aprilie 2024. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 13:48. Potrivit informațiilor recepționate o locuință a fost cuprinsă de flăcări. La fața locului au intervenit pompierii și au stabilit că arderea s-a produs în casa de locuit cu suprafața totală de 84, iar în urma incendiului a avut loc o deflagrație a unei butelii de gaz cu volumul de 20 litri. m2.

Incendiul a fost localizat la ora 14:36. În urma arderii victime nu au fost raportate, iar focul a distrus în totalitate bunurile materiale din interiorul locuinței și acoperișul casei, care în timpul incendiului s-a prăbușit.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului și a deflagrației urmează a fi stabilite de specialiști.

Astfel, IGSU avertizează repetat populația despre necesitatea respectării regulilor antiincendiare. De asemenea, salvatorii îndeamnă oamenii să evite utilizarea și încărcarea buteliilor de gaz în locuințe. În cazul în care persoanele optează pentru folosirea acestora, este indicată poziționarea buteliilor în cutii metalice în afara încăperilor la o distanță minimă de cinci metri de la intrarea în locuință. Mai mult, buteliile de rezervă trebuie să fie păstrate doar în aer liber, departe de încăperi. Totodată, salvatorii recomandă cetățenilor să verifice minuțios toate instalațiile ce funcționează pe bază de gaze naturale, iar în caz de defecțiuni să solicite doar ajutorul specialiștilor în domeniu.

Cancerul poate fi tratat, dacă este descoperit de la primele simptome! Terapia celulară, descoperire majoră în lupta împotriva acestei maladii
Articolul anterior
O echipă de copii romi a câștigat un important concurs de robotică
Articolul următor