Decizie istorică în SUA! Informațiile despre originile COVID-19 vor fi desecretizate

Camera Reprezentanților din Congresul SUA a votat vineri, 10 martie, în unanimitate proiectul de lege prin care parlamentarii americani solicită șefei Serviciului Național de Informații, Avril Haines, să desecretizeze informațiile privind originea COVID-19, crescând astfel presiunea asupra administrației președintelui Joe Biden de a permite publicarea acestora, informează Reuters citat de libertatea.ro.

Au fost 419 voturi „pentru” și niciun vot „împotrivă”. Întrucât Senatul american a adoptat proiectul legislativ pe data 1 martie – tot prin consens unanim – acesta merge acum la Casa Albă pentru ca Biden să îl promulge și să devină lege sau să își manifeste dreptul de veto.

Casa Albă nu a răspuns imediat unei solicitări de a face precizări despre intențiile președintelui Biden cu privire la acest proiect de lege, notează Reuters. La Washington s-a purtat o dezbatere extrem de politizată cu privire la originile pandemiei de coronavirus încă de când au fost raportate primele cazuri în orașul chinez Wuhan, la sfârșitul anului 2019, pe fondul apelurilor venite atât din partea democraților, cât și a republicanilor de a riposta mai puternic împotriva Chinei, o țară în ascensiune.

Dezbaterea a fost realimentată luna trecută, când The Wall Street Journal (WSJ) a relatat că Departamentul pentru Energie al SUA a concluzionat că pandemia a apărut probabil în urma unei scurgeri dintr-un laborator din China, o evaluare pe care Beijingul o neagă. Concluzia specialiștilor, anterior indeciși cu privire la originea virusului, este consemnată într-o actualizare a unui document din 2021 întocmit de biroul șefei serviciilor secrete americane, Avril Haines. Noul raport evidențiază faptul că diferite părți ale comunității de informații americane au ajuns la judecăți diferite cu privire la originea COVID, a notat WSJ.

Departamentul pentru Energie a ajuns la aceeași concluzie cu cea a Biroului Federal de Investigații (FBI), afirmând că virusul s-a răspândit probabil în urma unui incident de laborator. Raportul FBI a fost emis în 2021, cu un „grad de certitudine moderat”. Alte patru agenții guvernamentale americane consideră în continuare că pandemia a fost rezultatul unei transmisii naturale, în timp ce două sunt indecise. Oficialii administrației Biden au declarat că este posibil ca originile pandemiei să nu fie niciodată cunoscute. China a susținut că afirmațiile potrivit cărora o scurgere din laborator a cauzat probabil pandemia nu au credibilitate.

„Poporul american trebuie să cunoască toate aspectele, inclusiv modul în care a fost creat acest virus și, în mod specific, dacă apariția naturală a fost rezultatul unui eveniment legat de laborator”, a declarat parlamentarul Mike Turner, președintele republican al Comisiei pentru Informații din Camera Reprezentanților, care a cerut sprijin pentru desecretizarea raportului întocmit de Avril Haines. Jim Himes, cel mai important democrat din comisie, a calificat proiectul de lege drept un prim pas important. „Sper că va clarifica unele speculații, unele zvonuri care circulă”, a spus el.

Temperaturi de +47 de grade Celsius, înregistrate în România. Sute de apeluri la 112 din cauza caniculei

Valul de aer tropical care a lovit sud-estul Europei aduce temperaturi extreme și un disconfort termic greu de suportat. În România, aproape toată țara se află sub cod roșu de caniculă, iar în unele zone temperatura resimțită la nivelul solului a fost și de +47 de grade, potrivit presei de peste Prut.

La camerele de gardă, sute de persoane au avut nevoie de ajutor, după ce au ieșit în soarele arzător și li s-a făcut rău. La Iași, un bunic de 84 de ani a avut nevoie de ajutor medical după ce, ieșit în soarele amiezii, s-a împiedicat și a căzut în apropierea unei bănci. Șansa lui a fost că niște tineri au sunat imediat la 112.

În Mehedinți au fost, în numai 24 de ore, 120 de apeluri la 112 de la oameni cărora li s-a făcut rău din cauza caniculei.

La Timișoara, la orele prânzului, s-au înregistrat 39 de grade Celsius, iar din acest motiv străzile au fost aproape pustii. Foarte puține persoane s-au încumetat să iasă afară din casă.

În Timișoara și Arad, temperatura resimțită a fost de 43-44 de grade. Puținii oameni care au ieșit afară pe caniculă au căutat fântânile ca să se răcorească.

În mijlocul acestor zile de arșiță, oamenii din mai multe cartiere din Zalău au rămas fără apă de aproape o săptămână, în urma suprasolicitării sistemului.

Reprezentanții companiei locale de apă spun că problema vine de la cei care folosesc apa pentru a-și uda grădinile sau pentru piscine. Ei susțin că situația din Zalău, dar și din alte părți, se va înrăutăți, dacă perioada de caniculă se prelungește.

Cerc de foc deasupra României

Veștile nu sunt prea bune. Hărțile din satelit arată că România va fi pârjolită de soare și săptămâna viitoare.

Cercul de foc care staționează deasupra țării noastre vine ca urmare a ciocnirii unei mase de aer mai reci, din vestul Europei, cu o masă de aer tropical, formată în Africa, cu temperaturi chiar și de 50 de grade.

În urma ciocnirii celor două blocuri, valul tropical este împins în sus, deasupra zonei Balcanilor și Europei de Est, ca o cupolă fierbinte.

Oana Păduraru, meteorolog ANM: „Temperaturile măsurate la umbră în zonele vizate de codul roșu vor fi până la 42°, însă cele resimțite deja știm că sunt cu mult mai ridicate față de acestea, mai ales în zonele centrale ale orașelor unde temperaturile ajung chiar să se apropie de 46-47°, dacă nu chiar mai mult”.

Valul de căldură va continua să se amplifice, va fi caniculă și duminică, iar codul roșu a fost prelungit până la jumătatea săptămânii viitoare și extins pe o arie mai mare a țării. Temperaturile vor depăși 43 de grade la umbră, iar temperatura resimțită de corp poate fi cu 4-5 grade mai mare, mai ales în marile orașe unde putem să avem chiar și 47 de grade temperatura resimțită.

Disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. În toată țara, indicele de temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități, valoare la care avem aceea senzație de sufocare.

România: un tren a deraiat. Peste 200 de pasageri au rămas în câmp pe timp de caniculă

Pasagerii unui tren Inter City Cluj-Napoca – București au rămas în câmp, pe timp de caniculă, aceștia urmând a fi preluați cu autobuzele din Rupea, până în gara Brașov. Trenul a fost nevoit să oprească din cauza unei alte garnituri care a deraiat, scrie adevărul.ro

Călătorii, rămași în câmp Foto: CFR

Trenul internaţional IRN 347 (Curtici – Bucureşti Nord) a fost oprit din circulaţie începând cu ora 12:10 din cauza deraierii unuia dintre vagoane, informează sâmbătă CFR SA. „Evenimentul feroviar s-a produs pe firul I, între staţiile Rupea şi Racos, la km 237+400, interval feroviar pe care se circula cu restricţiale de viteză de 30 km/h. Precizăm faptul că firul II Rupea – Racoş este închis permanent pentru lucrări de reabilitare, traficul feroviar pe intervalul respectiv fiind trasat doar pe firul I”, informează compania.

La scurt timp după incident, un tren care venea de la Cluj-Napoca și avea traseul pe aceeași linie, a fost nevoit să oprească în câmp. Potrivit CFR Călători, pasagerii din tren și-au continuat drumul cu microbuze până la Brașov, de unde urmau să ia trenul cu destinația București.

Litoralul românesc este invadat de alge din cauza caniculei

Plajele mai multor stațiuni de la Marea Neagră arată ca o câmpie înverzită, după ce algele au fost aduse de curenți la mal. Înmulțirea algelor e cauzată de canicula de pe litoral, au anunțat vineri seară Apele Române Dobrogea-Litoral, care au precizat că se fac eforturi noapte de noapte pentru curăţarea plajelor.

Litoralul românesc este invadat de alge din cauza caniculei

Foto: libertatea.ro

Plaje invadate de alge au fost semnalate de turiști pe rețelele sociale la Năvodari, Constanţa, Mamaia şi Saturn. Apele Române Dobrogea-Litoral au anunţat, vineri seară, că se fac eforturi în fiecare noapte pentru curăţarea plajelor de alge, cu utilaje de mare tonaj, transmite libertatea.ro

De asemenea, conform reprezentanților instituției, codul portocaliu de caniculă de pe litoralul românesc „a dus la o intensificare a fenomenului de înflorire algală în multe stațiuni de pe malul Mării Negre”.

„Acest fenomen complică adesea munca asiduă a colegilor noştri. Echipele Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanţa, din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, intervin la malul mării în fiecare seară, acolo unde este necesar, pentru a aduna algele smulse din larg şi aduse la mal de curenţii marini”, au transmis, vineri seară, reprezentanţii Apele Romane Dobrogea-Litoral.

Surpriză la Oscar! Cel mai bun film a spulberat concurența și a luat alte șase premii. Ce a câștigat „Avatar”
Articolul anterior
Gala Oscar 2023: Prima femeie din Asia care ia trofeul pentru cea mai bună actriță în rol principal
Articolul următor