Surpriză la Oscar! Cel mai bun film a spulberat concurența și a luat alte șase premii. Ce a câștigat „Avatar”

”Everything Everywhere All a Once” a câștigat premiile pentru „cel mai bun film”.

A câștigat, de asemenea, la categoria „Cea mai bună regie” (pentru Daniel Kwan şi Daniel Scheinert ),  „Cea mai bună actriţă în rol principal” (Michelle Yeoh), „Cel mai bun actor în rol secundar” (Ke Huy Quan), „Cea mai bună actriţă în rol secundar” (Jamie Lee Curtis), „Cel mai bun scenariu original” (Daniel Kwan şi Daniel Scheinert) şi „Cel mai bun montaj” (Paul Rogers), scrie antena3.ro. 

Pelicula este o combinație între comedie şi film SF și spune povestea unei femei de origine americano-chineză, proprietara a unei spălătorii, care se luptă în același timp cu Fiscul american și cu atacatori din universuri paralele.

Michelle Yeoh a devenit prima actrița de origine asiatică premiată cu Oscarul pentru cel mai bun rol principal feminin. Artista are în spate o carieră îndelungată și s-a remarcat în trecut în filme de arte marțiale și în pelicule de acțiune.

Brendan Fraser a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal datorită interpretării unui bărbat gay diagnosticat cu obezitate morbidă, care încearcă să reia legătura cu fiica lui înstrăinată în filmul „The Whale”.

Fraser, cunoscut în anii din urmă pentru filme populare, precum „George of the Jungle” și „Mumia”, a petrecut ultimul deceniu departe de luminile reflectoarelor din cauza unor probleme de sănătate şi familiale.

Filmul „All Quiet on the Western Front„, o nouă adaptare a romanului omonim publicat de Eric Maria Remarque despre viața în tranșee a soldaților germani în timpul Primului Război Mondial, a câștigat patru premii Oscar, între care premiul pentru cel mai bun lungmetraj internațional.

Aceeași peliculă, care denunță violențele și absurditatea războiului, s-a impus și la categoriile „Cea mai bună coloană sonoră”, „Cea mai bună scenografie” și „Cea mai bună imagine”.

Avatar a luat premiul pentru cele mai bune efecte vizuale

Superproducțiile „Avatar: The Way of Water” şi „Top Gun: Maverick” au fost recompensate la categoriile „Cele mai bune efecte vizuale”, respectiv „Cel mai bun sunet”.

Navalny” (Navalnîi), un film realizat de CNN despre liderul opoziției ruse Aleksei  Navalnîi, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj documentar.

Iulia Navalnîi, soția politicianului rus – aflat în prezent la închisoare -, a urcat pe scena galei Oscar și a susținut un scurt discurs prin care s-a adresat soțului ei: „Visez la ziua în care vei fi liber și în care țara noastră va fi liberă”, a spus ea.

La ceremonia decernării Oscar-urilor, actorul Jimmy Kimmel a făcut referire, într-o notă ironică, la faptul că Will Smith l-a pălmuit pe Chris Rock pe scenă, anul trecut.

„Avem reguli stricte. Dacă oricine din acest teatru va comite un act de violență va fi premiat cu Oscarul pentru cel mai bun actor și i se va permite să țină un discurs de 19 minute”, a spus el.

Foto: Ke Huy Quan (Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar / Everything Everywhere All at Once), Michelle Yeoh (Cea mai bună actriță în rol principal / Everything Everywhere All at Once), Brendan Fraser (Cel mai bun actor în rol principal / The Whale) și Jamie Lee Curtis (Cea mai bună actriță în rol secundar / Everything everywhere, all at once) la ceremonia celei de-a 95 ediții a Premiilor Oscar.

Primii copii ucraineni au reușit să se întoarcă acasă din captivitatea rusă! Ce pedepse au îndurat pentru că au strigat „Slava Ucrainei”. Imagini emoționante

Ucraina a organizat întoarcerea acasă a 17 copii pe care Federația Rusă i-a deportat de pe teritoriul regiunilor Herson și Harkov în timpul ocupație, anunță agențiile de presă, care citează o declarație de presă făcută de organizația caritabilă Salvați Ucraina.

Copii/Captură video

Potrivit sursei citate, voluntarii au reușit să găsească copiii pe care rușii, după deportarea din Ucraina, i-au transportat pe teritoriul Federației Ruse și pe care au refuzat să-i returneze părinților, relatează Ziare.com.

Copiii au declarat reporterilor că în Rusia au fost amenințați cu trimiterea în internatul din Pskov, li s-a spus că părinții i-au abandonat, au fost bătuți cu tije de metal și au fost izolați pentru că au strigat „Slava Ucraina”.

Invadatorii le-au mai spus copiilor că eliberarea Hersonului „nu este adevărată” și că vor rămâne pentru totdeauna „copii ai Rusiei”.

Operațiunea de întoarcere a copiilor a fost însoțită de o logistică complexă sub pericolul amenințărilor constante din partea Federației Ruse.

Ei au putut să se reîntâlnească cu părinții lor cu o zi înainte, pe 22 martie, mai arată sursa citată. Video:

Noi locuințe sociale în Moldova. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei oferă 27 de milioane de euro

Pentru construcția locuințelor sociale noi în R. Moldova, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi 27 mln. de euro. Dintre aceștia, 20 mln. de euro vor fi sub formă de împrumut pentru faza III a Proiectului de construcție, iar restul vor fi oferiți sub formă de granturi.

Câte locuințe sociale au fost construite în țară anul trecut - Stiri.md

Este vorba despre un grant de 1 mln. de euro din Fondul Verde de Investiții Sociale, precum și un grant de 6 mln. de euro din Fondul E5P pentru măsurile de eficiență energetică.

Costul total al proiectului este de 34 mln. de euro. Diferența de bani, de 7 mln. de euro, va fi acoperită de către autoritățile publice locale care vor aplica la proiect. Contribuția va fi formată din valoarea construcțiilor existente nefinalizate sau abandonate, valoarea terenului și documentația tehnică de proiect.

În baza proiectului vor fi construite 455 locuințe sociale în 12 localități ale Republicii Moldova, care vor asigura cca 1600 beneficiari, renovarea/modernizarea căminelor studențești în 4 localități, care ar asigura cca 750 beneficiari și construcția caselor pentru bătrâni în 16 localități, care ar asigura cca 750 de beneficiari.

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale proiectul prevede asigurarea cu locuințe sociale pentru diverse categorii de populație, construirea și reabilitarea caselor pentru bătrâni și căminele studențești, cu înlocuirea întregii anvelope a clădirilor, astfel, ca să fie reduse din costurile la încălzire, aplicând conceptul de eficiență energetică pentru clădiri. 

De asemenea, vor fi evaluate construcțiile publice existente și nefolosite din toată țara, în vederea renovării lor pentru a fi oferite familiilor cu venituri mici, familiilor tinere, specialiștilor care contribuie la dezvoltarea comunităților locale.

Obiectivele proiectului de construcție a locuințelor sociale sunt:

  • Suportul persoanelor cu venituri mici în asigurarea cu spațiu locativ;
  • Suportul persoanelor în vârstă și a celor cu dizabilități pentru asigurarea cu locuri în aziluri specializate;
  • Asigurarea studenților cu locuri în cămine modernizate;
  • Atragerea funcționarilor din cadrul sistemului bugetar al Republicii Moldova și reducerea fluctuației de cadre în rândurile angajaților publici în zonele rurale, prin oferirea de locuințe la locul angajării;
  • Îmbunătățirea calității vieții persoanelor social vulnerabile;
  • Dezvoltarea regiunilor prin atragerea și reținerea funcționarilor publici în urbele mici și localitățile rurale ale Republicii Moldova;
  • Creșterea eficienței energetice în imobilele publice, ceea ce va duce la reducerea poluării mediului și la scăderea cheltuielilor.

Proiectul vizează atragerea și menținerea specialiștilor din domeniul educației, sănătății, protecției sociale și administrației publice în mediul rural pentru a asigura furnizarea în continuare a unor astfel de servicii și astfel să contribuie la creșterea calității vieții pentru cetățeni, prin oferirea acestora la prețuri accesibile în locațiune.

Președintele Finlandei a semnat legea privind aderarea țării sale la NATO

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a semnat joi legea privind aderarea ţării sale la NATO, transmite Agerpres.

Finlanda intenţionează să construiască un gard la graniţa cu Rusia -  Stiri.md

Legislaţia care încorporează tratatul fondator al NATO a fost adoptată de parlamentul de la Helsinki la 1 martie cu o largă majoritate.

Sauli Niinisto anunţase după acel vot că doreşte să promulge legea înaintea alegerilor parlamentare din ţara sa, prevăzute pentru 2 aprilie.

Finlanda încă aşteaptă ca Turcia şi Ungaria să ratifice cererea sa de aderare la NATO. Toate celelalte 28 de ţări membre ale organizaţiei au aprobat deja intrarea Finlandei în Alianţă.

Ungaria intenţionează să ratifice aderarea Finlandei la 27 martie, în timp ce Turcia a anunţat că o va aproba în curând.

La scurt timp după Summitul de la Madrid din 28-30 iunie 2022, Suedia şi Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara. Cele două ţări nordice şi-au exprimat sprijinul pentru Turcia în combaterea ameninţărilor la adresa securităţii sale naţionale şi au promis că vor facilita expulzarea suspecţilor urmăriţi de autorităţile turce.

Ulterior, Turcia le-a prezentat celor două ţări nordice cereri de extrădare pentru 33 de persoane, majoritatea considerate ”terorişti” de către Ankara. Extrădările militanţilor kurzi sau ale personalităţilor ostile regimului turc refugiate în Suedia constituie aspectul cel mai delicat al cererilor formulate de Turcia.

Decizia Suediei de a autoriza în luna ianuarie o manifestaţie în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, în cursul căreia a fost ars un exemplar din Coran, a cauzat o reacţie dură din partea Ankarei, care practic a suspendat ratificarea aderării celor două ţări la NATO.

În urma începerii invaziei ruse în Ucraina în februarie anul trecut, Suedia şi Finlanda – ce are o frontieră terestră cu Rusia cu o lungime de 1.340 de kilometri – au prezentat o candidatură comună pentru a deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice, abandonând deceniile de nealiniere militară.

Un decan și un șef de catedră de la USEFS, inculpați într-un dosar de trafic de influență, s-au ales cu amenzi usturătoare
Articolul anterior
Decizie istorică în SUA! Informațiile despre originile COVID-19 vor fi desecretizate
Articolul următor