Decizie istorică în UE: mașinile vor trebui dotate cu sisteme inteligente de limitare a vitezei

Peste un milion de omeni mor pe șosele anual, în Europa, din cauza vitezei excesive, motiv pentru care oficialii Comisiei Europene vor să oblige marile companii producătoare de vehicule să producă maşini cu un sistem inteligent care să le limiteze viteza.

separator
Practic, acesta vă coborî automat viteza maşinii şi o va adapta limitei legale. Sistemul inteligent de limitare a vitezei ar urma să fie instalat pe toate maşinile din Europa. Va utiliza senzori şi camere video care să recunoască semnele de circulaţie şi va adapta automat viteza vehiculelor la limitele legale – ţinând cont şi de informaţiile GPS.

Sistemul controlat electronic nu va pune frână bruscă, dar va limita viteză maximă, împiedicând șoferul să accelereze maşina peste limita admisă. Oficialii europeni susţin că limitarea automată a vitezei maşinilor va duce la scăderea numărului de accidente. Potrivit oficialilor europeni, dispozitivul care îi va împiedica pe şoferi să accelereze mai mult decât le permite legea ar reduce numărul accidentelor cu 30%.

Specialiştii din industria auto sunt de părere că sistemul ar trebui să fie opţional – şi să nu îi încurce pe şoferi mai mult decât să îi ajute. Pe de altă parte, producătorii de automobile spun că propunerea Comisiei Europene nu le acorda suficient timp să implementeze sistemul de limitare a vitezei. Dacă va fi aprobată în Parlamentul European, reglementarea ar intra în vigoare în 2022.

Președintele Federației Europene despre victimele rutiere: “Eu cred că ne va ajuta să reducem numărul accidentelor grave şi ale victimelor rezultate în urma acestora. Dacă am avea o pastilă, care să prevină 25.000 de morţi şi 150.000 de răniţi, în 60 de ani, cred că nimeni nu se va opune să o folosim.”

Sursa

Indexarea pensiilor cu 10% și pensii minime de 3300 de lei pentru 40 de ani vechime în muncă. Maia Sandu a semnat decretul

Toți pensionarii cu peste 40 de ani de muncă vor avea o pensie minimă garantată de 3 300 de lei, iar celelalte pensii vor fi indexate cu 10%, din luna mai.

Președinta Maia Sandu a promulgat modificările Legii privind sistemul public de pensii, care prevede majorarea pensiei minime pentru persoanele care au contribuit la sistemul de asigurări sociale timp de cel puțin 40 de ani.

Potrivit unui comunicat de presă al Președinției, șefa statului a convenit cu Guvernul Republicii Moldova asupra indexării tuturor pensiilor cu 10% în acest an, astfel încât majorarea să depășească rata medie a inflației din anul 2024.

„Am semnat legea prin care pensia minimă pentru cei care au contribuit la Fondul de pensii 40 de ani sau mai mult crește la 3 300 de lei. Totodată, am discutat cu Guvernul despre indexarea tuturor pensiilor cu 10% în acest an”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit Președinției, măsura face parte dintr-un set mai larg de reforme economice și sociale, menite să asigure o creștere sustenabilă a nivelului de trai și să ofere sprijin real cetățenilor Republicii Moldova.În ultimii ani, pensia minimă a crescut de la 1180 de lei la 2800 de lei, iar pensia medie s-a dublat de la 2000 de lei la 4000 de lei.

Trei tineri arestați pentru schema „rudei implicate în accident”

Trei tineri cu vârste cuprinse între 19 și 21 de ani au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzați de implicare într-o schemă de escrocherie prin care au înșelat patru femei în vârstă din Chișinău.

Sub pretextul că rudele acestora au cauzat accidente rutiere și e nevoie de bani pentru a le scăpa de pedeapsă, suspecții au reușit să obțină de la cele patru femei în total 300 de mii de lei, transmite IGP.

În urma investigațiilor, oamenii legii au reușit să recupereze 7 000 de dolari și 19 000 de lei, bani care urmează să fie restituiți victimelor.

Potrivit legislației, cei implicați în astfel de fapte riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 7 la 10 ani. Ancheta continuă sub coordonarea procurorilor de la Ciocana, pentru a stabili toate circumstanțele și eventualii complici.

Poliția îndeamnă cetățenii să fie vigilenți și să nu se lase înșelați de astfel de scheme. În caz de suspiciune, oamenii sunt sfătuiți să contacteze imediat serviciul 112.

Peste 20 de cazuri înregistrate de cerșetorie cu dizabilități simulate

Deși a fost sancționat de nouă ori, un bărbat a ieșit din nou în stradă să cerșească, simulând o dizabilitate. Polițiștii au ridicat de la acesta patru scaune cu rotile utilizate pentru a cerși bani de la trecători, informează IGP.

Inspectoratul General al Poliției precizează că, numai de la începutul acestui an, au fost identificate 22 de persoane care au recurs la astfel de practici. În consecință, au fost întocmite 26 de procese-verbale contravenționale pentru simularea dizabilităților și cinci pentru cerșetorie bazată pe informații eronate despre afecțiuni grave sau necesitatea unor intervenții medicale costisitoare.

Poliția îndeamnă cetățenii care observă astfel de cazuri să apeleze la numărul unic de urgență 112, pentru a sesiza autoritățile competente.

„Deseori, sub masca omului care cerșește poate fi un escroc, iar în spatele lui poate să stea o grupare infracțională”, atenționează IGP.

Nepoata Sofiei Rotaru a lansat o nouă piesă
Articolul anterior
Avertizarea oamenilor de știință: Nu mai hrăniți copiii cu crenvurști
Articolul următor
Close menu