Decizie istorică: Uniunea Europeană va stabili în premieră reguli clare pentru utilizarea inteligenței artificiale

După trei zile de negocieri intense între statele membre şi Parlamentul European, UE a ajuns la un acord asupra unei legislaţii fără precedent la nivel global pentru reglementarea inteligenţei artificiale (IA), informează AFP.

Colegislatorii UE au ajuns la un „acord politic” asupra unui text care ar trebui să încurajeze inovarea în Europa, limitând în acelaşi timp posibilele abuzuri ale acestor tehnologii extrem de avansate.

„Istoric! UE a devenit primul continent care stabileşte reguli clare pentru utilizarea inteligenţei artificiale”, a declarat comisarul european Thierry Breton, care a stat la baza proiectului prezentat în aprilie 2021.

De atunci, discuţiile s-au prelungit. Ultima rundă de negocieri, care a început miercuri după-amiază, a durat aproape 35 de ore.

Procesul a fost dat peste cap la sfârşitul anului trecut de apariţia ChatGPT, generatorul de texte al companiei californiene OpenAI, capabil să scrie eseuri, poezii sau traduceri în câteva secunde.

Acest sistem, ca şi cele capabile să creeze sunete sau imagini, a dezvăluit publicului larg potenţialul imens al IA. Dar există şi anumite riscuri. Difuzarea de fotografii false pe reţelele de socializare, de exemplu, a avertizat asupra pericolului manipulării opiniei.

Fenomenul de inteligenţă artificială generativă a fost inclus în negocierile actuale, la cererea deputaţilor europeni care insistă asupra unui cadru specific pentru acest tip de tehnologie cu impact puternic. Aceştia au solicitat în special o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte algoritmii şi bazele de date gigantice care stau la baza acestor sisteme.

Acordul politic la care s-a ajuns vineri seară trebuie completat de lucrări tehnice pentru a finaliza textul. „Vom analiza cu atenţie compromisul la care s-a ajuns astăzi şi ne vom asigura, în următoarele săptămâni, că textul păstrează capacitatea Europei de a-şi dezvolta propriile tehnologii de inteligenţă artificială şi îi protejează autonomia strategică”, a comentat ministrul francez pentru afaceri digitale, Jean-Noël Barrot.

Sectorul tehnologic este esenţial. „Viteza pare să fi prevalat asupra calităţii, cu consecinţe potenţial dezastruoase pentru economia europeană”, a declarat Daniel Friedlaender, responsabil pentru Europa al CCIA, unul dintre principalele sale grupuri de lobby. În opinia sa, este acum „necesară” o „muncă tehnică” asupra unor detalii cruciale.

În ceea ce priveşte IA generativă, compromisul prevede o abordare cu două viteze. Vor fi impuse reguli pentru toată lumea pentru a asigura calitatea datelor utilizate în dezvoltarea algoritmilor şi pentru a verifica dacă aceştia nu încalcă legislaţia privind drepturile de autor.

De asemenea, dezvoltatorii vor trebui să se asigure că sunetele, imaginile şi textele pe care le produc sunt clar identificate ca fiind artificiale.

Constrângeri mai stricte se vor aplica doar celor mai puternice sisteme.

Textul se bazează pe principiile reglementărilor europene în vigoare privind siguranţa produselor, care impun controale ce ţin în primul rând de responsabilitatea companiilor.

Elementul central al proiectului constă într-o listă de reguli impuse doar sistemelor considerate „cu risc ridicat”, în esenţă cele utilizate în domenii sensibile, cum ar fi infrastructura critică, educaţia, resursele umane sau aplicarea legii.

Aceste sisteme vor fi supuse unei serii de obligaţii, cum ar fi asigurarea unui control uman asupra maşinii, întocmirea unei documentaţii tehnice şi instituirea unui sistem de gestionare a riscurilor.

Legislaţia prevede o supraveghere specială a sistemelor de inteligenţă artificială care interacţionează cu oamenii. Acestea vor fi obligate să informeze utilizatorii că interacţionează cu o maşină.

Interdicţiile vor fi rare. Acestea se vor referi la aplicaţii care contravin valorilor europene, cum ar fi sistemele de evaluare a cetăţenilor sau de supraveghere în masă utilizate în China, sau identificarea biometrică la distanţă a persoanelor în locuri publice pentru a evita supravegherea în masă a populaţiei.

Cu toate acestea, în ceea ce priveşte acest ultim aspect, statele membre au obţinut derogări pentru anumite misiuni de aplicare a legii, cum ar fi lupta împotriva terorismului.

Spre deosebire de codurile de conduită voluntare ale anumitor ţări, legislaţia europeană va fi dotată cu mijloace de monitorizare şi de impunere a sancţiunilor, odată cu crearea unui Birou european pentru IA în cadrul Comisiei Europene.

Acesta va putea impune amenzi de până la 7% din cifra de afaceri, cu un plafon de 35 de milioane de euro, pentru cele mai grave infracţiuni.

169 de elevi din întreaga țară participă la Olimpiada Republicană la Geografie

169 de elevi din întreaga țară participă la ediția din anul curent a Olimpiadei Republicane la Geografie. Competiția se desfășoară în perioada 09-11 mai la Liceul Teoretic „N. V. Gogol” din Chișinău.

Prezentă la festivitatea de deschidere a evenimentului, Adriana Cazacu, secretar de stat la Ministerului Educației și Cercetării, a felicitat participanții pentru performanțele lor în studierea geografiei și i-a încurajat să continue studiul aprofundat al disciplinelor școlare îndrăgite.

Olimpiada Republicană la Geografie este organizată de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, în colaborare cu membrii Consiliului Olimpic Republican și se înscrie în lista celor 21 de olimpiade și concursuri republicane care au loc în perioada 16 februarie – 27 mai 2024.

Angajați exploatați la locul de muncă. Nu vor mai avea weekenduri libere

Angajați exploatați la locul de muncă. Mai exact, șefa de relații publice de la cel mai mare motor de căutare din China, Baidu, și-a cerut scuze după ce a încercat să-și exploateze subalternii obligându-i să lucreze și în weekenduri, scrie evz.ro.

Gigantul chinezesc al motoarelor de căutare Baidu a intrat într-o criză de relații publice, din cauza propriului său șef. Qu Jing, vicepreședintele și șeful departamentului de comunicare al Baidu, a stârnit un val de proteste publice după ce a susținut o cultură dură la locul de muncă. Mai mulți angajați au fost nevoiți să lucreze șase zile pe săptămână.

Într-o serie de videoclipuri postate săptămâna trecută pe Douyin, versiunea chineză a TikTok, Qu a vorbit despre devotamentul ei față de slujbă, despre stilul de management strict și despre cerințele față de subordonații săi direcți.

Ea a atacat dur un angajat care a refuzat să plece într-o călătorie de afaceri de 50 de zile în timpul pandemiei, când China a impus restricții stricte de călătorie și carantine.

„De ce ar trebui să iau în considerare familia angajatului meu? Nu sunt mama sa”, a spus Qu. O altă replică: „Cine ești tu să-mi spui că soțul tău nu poate suporta asta”.

„Sunt cu 10 sau cu 20 de ani mai în vârstă decât tine. Nu mă simt obosită, chiar dacă am doi copii. Cine ești tu să-mi spui că soțul tău nu poate suporta asta?”, a mai spus Qu Jing.

Angajați exploatați la locul de muncă: Nu te aștepta la weekenduri libere

Într-un alt clip, Qu a împărtășit sacrificiile sale personale ca mamă care lucrează. Ea muncea atât de mult încât a uitat ziua de naștere a fiului ei cel mare și în ce clasă era fiul ei cel mic la școală. Ea a spus că nu a regretat acest lucru pentru că „a ales să devină o femeie de carieră”,

„Dacă lucrezi în domeniul relațiilor publice, nu te aștepta la weekenduri libere. Ține telefonul deschis 24 de ore pe zi, mereu gata să răspunzi”, a spus ea într-un al treilea videoclip.

Utilizatorii au criticat-o pe Qu pentru abordarea sa agresivă și insensibilă și au acuzat-o de promovarea unui loc de muncă toxic. Compania şi-a cerut scuze, după ce a obligat angajaţii să răspundă 24 de ore pe zi

Qu și-a cerut scuze joi și a spus că nu vorbea în numele companiei, dar remarcile ei au declanșat deja o reacție în China, unde tinerii se plâng de mult timp de o cultură a suprasolicitării excesive și de medii profesionale extrem de competitive, în special în industria tehnologică.

„Am citit cu atenție toate opiniile și comentariile de pe diverse platforme, iar multe critici sunt foarte pertinente. Reflectez profund asupra lor și le accept cu umilință”, a scris Qu.

De asemenea, cofondatorul Alibaba, Jack Ma, a atras critici intense după ce a aprobat tendința „996”, ceea ce înseamnă să lucrezi de la 9 dimineața la 9 seara, șase zile pe săptămână, și a numit-o „o mare binecuvântare”.

„Ea ar trebui să conducă departamentul de relații publice al lui Baidu, dar ea însăși este profund implicată într-o criză de relații publice. Vorbește despre lipsa de profesionalism”, a scris un comentator.

Prețul carburanților continuă să scadă. Cât vor costa de mâine

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă în continuare ieftinirea prețurilor la carburanți pe bursele internaționale, tendință care se reflectă fidel la stațiile petroliere din Republica Moldova, scrie tvrmoldova.md.

În consecință, pe parcursul săptămânii curente benzina a scăzut sub pragul de 26 lei/litru, iar motorina sub 21 lei/litru. Motorina, la prețul dat s-a comercializat ultima dată la începutul anului curent, fapt ce semnifică o recuperare totală a prețului acestui produs după fluctuațiile din ultimele luni.

Pentru următoarele patru zile, 11.05.2024-14.05.2024, ANRE a stabilit prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la nivelul de:

– 25,69 lei/litru – pentru benzina COR 95 (-23 bani);
– 20,95 lei/litru – pentru motorina standard (-09 bani).

ANRE urmărește îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii că actualul mecanism de stabilire a prețurilor este unul transparent și garantează corectitudine maximă pentru acestea.

USM ar putea absorbi Universitatea de Educație Fizică și Sport
Articolul anterior
O mamă și-a mutat fiica la o altă școală pentru că nu avea voie să aibă manichiură cu gel
Articolul următor