Declarația moldovencei diagnosticată cu noul coronavirus în Italia. Cum se simte?

A apărut în presa italiană prima declarație a femeii originară din Republica Moldova care a fost diagnosticată cu noul coronavirus alături de alte 12 persoane, în mare parte personal angajat al spitalului Ca’ Foncello din Treviso, contaminate toate după ce au intrat în contact cu Luciana Mangiò, una dintre persoanele decedate care a fost infectată cu COVID-19.

separator
Potrivit ziarului italian Il Gazzettino, citat de www.rotalianul.com, femeia moldoveancă lucra de mult timp ca „badantă” pentru pensionara italiană care avea 75 de ani și suferea de Alzheimer. Bătrâna a murit marți, 25 februarie, în spitalul menționat mai sus după ce pe data de 7 februarie 2020 a fost internată din cauza problemelor cardiace și respiratorii. Pe data de 19 februarie a sosit și febra, iar în cursul zilei de luni, 24 februarie, starea ei de sănătate s-a agravat. În dimineața zilei de 25 februarie personalul medical a efectuat testul cu tampon pentru coronavirus și a descoperit că a fost contaminată. A fost transferată apoi la secția de Terapie Intensivă unde la ora 18:10 a decedat.

În ciuda faptului că era contaminată cu noul coronavirus, femeia de 75 de ani nu a murit din această cauză, a ținut să precizeze președintele regiunii Veneto, Luca Zaia, care a anunțat miercuri că alte persoane fuseseră diagnosticate în regiune cu acest virus în acea zi. Mai exact, alte 13 persoane care au intrat în contact cu pensionara decedată au fost infectate, printre care și îngrijitoarea moldoveancă, dar și un vecin al femeii care mai venea în vizită pe la ea.

Femeia moldoveancă a dat în aceste zile o primă declarație presei din Italia despre momentele prin care trece acum, iar aceasta a lăsat să se înțeleagă că este mai dureroasă pierderea suferită, decât boala contractată, ale cărei simptome nici nu le simte.

„Am sufletul distrus”, a declarat femeia pentru ziarul Il Gazzettino. Moldoveanca i-a stat alături Lucianei Mangiò până la ultima suflare după ce a avut grijă de ea zi și noapte, cu excepția unor după-amiezi în care era înlocuită de o conațională, care a fost supusă de asemenea testelor pentru COVID-19 și rezultatul a ieșit negativ.

„Sunt îngrijorată, nu ascund asta, dar deocamdată sunt bine, nu am febră”, a mai spus îngrijitoarea din Moldova care se află în prezent în carantină la domiciliu, foarte probabil tot în locuința unde asistase bătrâna decedată din via Piave, localitatea Paese (Treviso).

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova a confirmat sâmbătă, 29 februarie 2020, că testul prelevat de la îngrijitoarea moldoveancă din Italia a dat rezultat pozitiv și că o a doua persoană, cetățean al Republicii Moldova, a fost supusă testelor, scrie presa de la Chișinău.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Cum poți face acasă unt de post?
Articolul anterior
Leonardo DiCaprio s-a căsătorit cu Camila Morrone şi va fi tată?
Articolul următor