„Delir despre viața veșnică” în Rusia. Putin le cere oamenilor de știință să creeze un tratament împotriva îmbătrânirii

Președintele Vladimir Putin vrea să combată tendința de scădere a speranței de viață în Rusia și le cere oamenilor de știință ruși să dezvolte tratamente împotriva procesului natural de îmbătrânire, relatează Newsweek citat de digi24.ro.

O sursă apropiată Kremlinului susține însă că guvernul rus nu dispune de fonduri pentru un proiect de o asemenea amploare. În mai, Putin a anunțat că unul dintre obiectivele sale pentru al cincilea mandat de președinte este creșterea speranței de viață a națiunii la 78 de ani până în 2030 și la 81 de ani până în 2036. Serviciul Federal de Statistică de Stat al Rusiei (Rosstat) a publicat în iulie date care arătau că speranța medie de viață în Rusia a scăzut între iulie 2023 și iunie 2024, fiind de 73 de ani, la fel ca în 2017, notează Kyiv Post.

Departamentul de știință din cadrul Ministerului rus al Sănătății a trimis în iunie o scrisoare institutelor de cercetare din Rusia în care le cerea specialiștilor să vină de urgență cu propuneri pentru a contribui la menținerea sănătății cetățenilor ruși, au relatat luni posturile de știri ruse independente Meduza și Sistema. Publicațiile, care au obținut o copie a scrisorii, au declarat că oamenilor de știință li s-a cerut să lucreze la dezvoltarea de produse medicale „menite să reducă povara îmbătrânirii celulare”. Printre exemplele de afecțiuni se numără sarcopenia, care are ca rezultat pierderea musculară cauzată de îmbătrânire, astenia senilă, o slăbiciune fizică generalizată legată de bătrânețe, și osteoporoza, o tulburare sistemică a scheletului. Autoritățile mai cer experților să lucreze la dezvoltarea de „noi neurotehnologii și produse medicale menite, printre altele, să prevină dezvoltarea unor tulburări cognitive și senzoriale”, precum și introducerea unor „metode pentru corectarea sistemului imunitar pe baza identificării indicatorilor vitali ai îmbătrânirii”. Vicepremierul rus Tatyana Golikova a declarat în luna mai că „tendințele demografice din ultimii ani creează noi provocări pentru asistența medicală”. Principalul obiectiv al Rusiei este acum dezvoltarea „domeniilor avansate ale tehnologiei medicale”, care vor crește speranța de viață a țării, a spus ea.

Un medic rus care a primit scrisoarea în iunie a declarat că a fost surprins că medicilor li s-a cerut să lucreze la propuneri cu o asemenea urgență. „Ni s-a cerut să trimitem urgent toate evoluțiile noastre, iar scrisoarea a sosit, să spunem, astăzi, dar totul trebuia trimis ieri. Ca să fiu sincer, este prima dată în viața mea când mă confrunt cu acest lucru. De obicei, orice proiect național sau FTP [program federal țintit] este precedat de o serie de întâlniri cu participarea diferiților specialiști, un fel de discuție publică”, a declarat medicul. O sursă apropiată Kremlinului a declarat pentru publicații că guvernul nu dispune de fonduri pentru un proiect de o asemenea amploare. „Toate cercetările moderne discutate în proiectul național sunt destul de costisitoare, necesită o mulțime de bani și cheltuieli. Dezvoltarea de noi medicamente costă miliarde, niciun proiect național nu se poate ocupa de asta, mai ales acum”, a declarat sursa. „Nu cred că vor putea pune la punct rapid ceva semnificativ”. Mikhail Kovalchuk, fizician și membru al unui grup de elită apropiat de Putin, ar fi făcut lobby pentru proiect. El „delirează despre viața veșnică și despre «genomul rusesc»”, a declarat o sursă de la Kremlin.

Vânt puternic în toată țara! Poliția vine cu recomandări

Vânt puternic anunțat în toată țara. Meteorologii au emis un COD GALBEN, iar Poliția vine cu recomandări, informează unica.md.

Astfel, în intervalul de timp: 13.12.2024, între orele 00:00 – 14:00, pe arii extinse se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-18 m/s

În contextul Poliția Națională vă îndeamnă să parcați mașinile în locuri sigure – evitați să le lăsați sub copaci, stâlpi sau structuri instabile care ar putea fi doborâte de vânt.

Limitați ieșirile cu copiii și petrecerea timpului în aer liber, mai ales în parcuri sau zone expuse riscurilor.

Îndepărtați obiectele aflate pe balcoane sau în curți (mobilier, ghivece, decorațiuni, etc), pentru a preveni riscul ca acestea să rănească pe cineva.

Fiți prudenți la volan! Atenție sporită la posibile obstacole pe carosabil, în contextul în care ar putea să cadă crengi, panouri sau alte elemente. Reduceți viteza și păstrați o distanță suficientă față de mașinile din față.

În caz de urgență, sunați imediat la 112.

După câteva zile cu precipitații, vremea se va ameliora, însă rămâne predominant înnorată. În orele nocturne și a dimineții pe arii restrânse în nordul și centru continuă pericolul de formare a poleiului și ghețușului pe drumuri. Vântul va sufla din nord-vest slab la moderat, pe arii extinse cu unele intensificări.

Regimul termic:

– temperatura minimă noaptea se va situa între -1..-6°C;

– ziua maximele se vor situa între -2..+3°C.

10 exportatori de fructe obțin granturi de 10.000 de dolari pentru dezvoltare

Specialiștii de marketing din cadrul a 10 companii din sectorul horticol din Moldova au finalizat cu succes a doua ediție a programului de mentorat la export, destinat exclusiv exportatorilor de fructe, scrie agrobiznes.md.

Evenimentul de încheiere a programului a fost marcat de prezentarea planurilor de marketing, promovare și export, elaborate cu suportul unor experți internaționali din Olanda.

Programul, desfășurat pe parcursul a 8 luni, a inclus sesiuni intensive de instruire tematică, precum și asistență personalizată, organizate de Asociația Moldova Fruct cu sprijinul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și Fondul American pentru Întreprinderi Ucraina-Moldova (UMAEF).

Scopul principal al acestui program a fost pregătirea exportatorilor pentru a accesa piețe internaționale și pentru a deveni competitivi pe piețele europene.

Un sprijin important pentru dezvoltarea exportatorilor

Avalanșă de nemulțumiri din cauza facturilor! Autoritățile spun, însă, că cetățenii achită mai puțin pentru energie decât anul trecut

Avalanșa de reacții de pe rețelele de socializare arată clar că nemulțumirile legate de compensațiile pentru energie din această iarnă au depășit simpla matematică a tarifelor. Mulți cetățeni, mai ales cei cu venituri mici sau cu persoane vulnerabile în familie, consideră că sprijinul financiar este insuficient. Cu toate acestea, autoritățile spun că lucrurile trebuie privite altfel: „Am spus de mai multe ori că cetățenii care beneficiază de compensații nu vor achita mai mult în acest an comparativ cu anul trecut. Asta și realizăm în prezent,” a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, scrie moldova1.md.

Conform autorităților, tariful pentru gaze naturale a scăzut considerabil, de la 18,07 lei/m³ în noiembrie 2023 la 13,12 lei/m³ în noiembrie 2024. Asta înseamnă că o factură fără compensații este acum de 1.968 lei pentru un consum de 150 m³, comparativ cu 2.710 lei anul trecut. Chiar dacă suma compensată a scăzut de la 856 lei la 300 lei, factura finală este mai mică în 2024: 1.668 lei, cu 186 de lei mai puțin decât în 2023.

Un exemplu concret arată că o gospodărie care se încălzește utilizând energie termică nu va plăti mai mult în acest sezon rece, comparativ cu anul precedent, chiar dacă valoarea compensațiilor acordate a scăzut. Tariful din luna noiembrie 2024, de 1.824 lei/Gcal, este considerabil mai mic decât cel din 2023, care era de 3.267 lei/Gcal.

Astfel, pentru un consum mediu de 0,86 Gcal, factura fără compensații s-ar ridica la 1.568 lei în acest an, comparativ cu 2.835 lei în 2023. După aplicarea compensațiilor, factura finală scade la 1.188 lei în 2024, ceea ce înseamnă cu 90 lei mai puțin decât în sezonul anterior.

Guvernul mai asigură cetățenii că va amortiza orice creștere de tarife la energie, astfel încât gospodăriile să nu achite post compensație mai mult decât au achitat în sezonul rece precedent.

„Guvernul este alături de cetățeni și în acest an, și vom trece și această iarnă cu bine. Vă mulțumesc încă o dată pentru răbdare și înțelegere! Depunem toate eforturile pentru a recepționa și soluționa toate solicitările voastre în timp util”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Ben Affleck îsi vrea inelul înapoi de la Jennifer Lopez, care ar fi costat 10 milioane de dolari
Articolul anterior
Artiști de Operă și Balet din 14 țări vin la Chișinău pentru a participa la Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”
Articolul următor