Specialiștii din Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic au generat o grafică pentru a ilustra diferențele între cele două regiuni unde au loc cutremure puternice în România.
Aceștia remarcă, în debutul unei scurte analize postate pe Facebook, că seismele produse marți, 14 februarie, „demonstrează foarte vizibil cât de puternică poate fi mișcarea resimțită, chiar și în cazul unei magnitudini reduse, atunci când vorbim de un cutremur de suprafață”.
„Dacă ne-am obișnuit ca în urma un seism de 5,7 grade din zona Vrancea să ne întrebăm între noi dacă l-am simțit sau nu, fie că ne aflăm în București, Iași sau Constanța, vedem astăzi cum în Târgu Jiu același seism de 5,7 grade, dar de suprafață, a afectat considerabil anumite elemente de zidărie și a provocat mai multe pagube, iar în București abia a fost resimțit.
„Cu alte cuvinte, un cutremur de 5,7 grade cu epicentrul în Vrancea este total diferit de unul de 5,7 în Oltenia/Banat. Deși în termeni de energie eliberată cele două sunt la fel, cantitatea de energie se răsfrânge pe arii diferite și se resimte altfel la suprafață”, se arată în postarea făcută de specialiști.
Un alt grafic prezentat de specialiștii în risc seismic prezintă suprafața afectată de un seism produs în Oltenia comparativ cu unul din Vrancea.
Potrivit cercetărilor, cutremurele vrâncene (de adâncime) afecează preponderent clădiri flexibile, mai înalte, cu 6-12 etaje.
FOTO Facebook/ Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic.