Deosebirea dintre cutremurele din Oltenia și cele din Vrancea. Un seism de 5,7 grade este total diferit la suprafață și la adâncime

Specialiștii din Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic au generat o grafică pentru a ilustra diferențele între cele două regiuni unde au loc cutremure puternice în România.

Scurt istoric al cutremurelor produse pe teritoriul actual al României |  CER SI PAMANT ROMANESC

Aceștia remarcă, în debutul unei scurte analize postate pe Facebook, că seismele produse marți, 14 februarie, „demonstrează foarte vizibil cât de puternică poate fi mișcarea resimțită, chiar și în cazul unei magnitudini reduse, atunci când vorbim de un cutremur de suprafață”.

„Dacă ne-am obișnuit ca în urma un seism de 5,7 grade din zona Vrancea să ne întrebăm între noi dacă l-am simțit sau nu, fie că ne aflăm în București, Iași sau Constanța, vedem astăzi cum în Târgu Jiu același seism de 5,7 grade, dar de suprafață, a afectat considerabil anumite elemente de zidărie și a provocat mai multe pagube, iar în București abia a fost resimțit.

„Cu alte cuvinte, un cutremur de 5,7 grade cu epicentrul în Vrancea este total diferit de unul de 5,7 în Oltenia/Banat. Deși în termeni de energie eliberată cele două sunt la fel, cantitatea de energie se răsfrânge pe arii diferite și se resimte altfel la suprafață”, se arată în postarea făcută de specialiști.

energie degajata cutremur

Un alt grafic prezentat de specialiștii în risc seismic prezintă suprafața afectată de un seism produs în Oltenia comparativ cu unul din Vrancea.

Potrivit cercetărilor, cutremurele vrâncene (de adâncime) afecează preponderent clădiri flexibile, mai înalte, cu 6-12 etaje.

suprafata afectata cutremur

FOTO Facebook/ Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic.

sursa

Alerte de viscol și ninsori în aproape toată România: mii de locuințe au rămas fără curent electric

Meteorologii au emis alerte de viscol și ninsori în aproape toată țara. 7 județe sunt sub cod roșu, primul din acest sezon rece. În rest, sunt coduri portocaliu și galben. În zonele înalte ale lanțului carpatic  vântul suflă cu putere și ninge viscolit, scrie digi24.ro.

ACTUALIZARE 12.16 Peste 11.600 de abonaţi din 33 de localităţi din judeţul Timiş au rămas fără energie electrică, din cauza vântului puternic de vineri dimineaţă. Echipele Reţele Electrice Banat se află pe teren pentru a remedia avariile. În judeţele Arad, Timiş, Hunedoara şi Caraş-Severin sunt afectate, în total, 61 de localităţi.

ACTUALIZARE 11.10 În judeţul Caraş-Sverin, pompierii au intervenit pentru îndepărtarea mai multor acoperişuri luate de vânt sau în pericol de cădere, în Reşiţa şi în Caransebeş, dar şi pentru îndepărtarea copacilor rupţi de vânt sau căzuţi. Între localităţile Şoşdea şi Măureni, un stâlp de electricitate a fost doborât de vânt. Peste 4.000 de locuinţe au rămas fără energie electrică.

Moldovenii cu cetățenie română vor putea călători fără viză în China începând cu 30 noiembrie anul acesta

China a anunţat vineri că cetăţenii români vor putea călători fără vize în această ţară începând cu 30 noiembrie 2024, potrivit Reuters citat de Digi24.

China îşi va extinde regimul fără vize pentru a include România, Bulgaria, Croaţia, Muntenegru, Japonia şi alte ţări, începând cu 30 noiembrie 2024 şi până la 31 decembrie 2025, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, citat de News.ro. China va extinde, de asemenea, perioada de şedere fără viză de la 15 zile la 30 de zile pentru cetăţenii tuturor celor 38 de ţări din cadrul programului său fără vize, a anunţat televiziunea de stat CCTV. China a acordat anterior regimuri de scutire de vize Coreei de Sud şi unor ţări europene pentru a stimula turismul şi comerţul în contextul unei economii în declin.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a sesizat în cazul copilului de doar un an bătut cu cruzime de mama sa

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu referitor la cazul de violență asupra unui copil de un an și două luni, reflectat recent în mass-media, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest context, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului reamintește că, în conformitate cu prevederile Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului, părinții sau reprezentanții legali poartă responsabilitatea principală pentru creșterea și dezvoltarea copilului, iar statul are obligația de a le oferi tot sprijinul necesar pentru a-și îndeplini acest rol.

De asemenea, articolul 19 din aceeași Convenție subliniază obligația statelor de a lua toate măsurile necesare pentru a proteja copiii împotriva violenței, abuzului sau neglijării, fie că acestea au loc în familie sau în alte medii.

Ombudsmanul Copilului face apel la autoritățile publice să depună toate eforturile necesare pentru a crea un mediu sigur și protector pentru toți copiii din Republica Moldova. În același timp, subliniază importanța sprijinirii părinților prin servicii specializate și a sensibilizării comunității cu privire la protecția copiilor împotriva oricărei forme de violență.

Bucurie pentru doi soți: femeia a devenit pentru prima dată mamă la 52 de ani. ,,Niciodată nu am încetat să sper”
Articolul anterior
Resturi de rachetă, descoperite în nordul țării! Este deja al 4-lea caz în Moldova de la declanșarea războiului din Ucraina
Articolul următor