Deputatul Dumitru Alaiba solicită ANRE să se mute într-un sediu modest, din proprietatea statului

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe al Parlamentului, Dumitru Alaiba, „recomandă insistent” Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să identifice un alt sediu, mai modest, din proprietatea statului unde ar urma să-și continuie activitatea. Asta după ce Ziarul de Gardă a scris despre faptul că ANRE achită peste 7 milioane de lei lunar pentru chiria imobilului luxos în care își are sediul, banii care ajung la un om de afaceri certat cu legea.

„Am adresat o circulară către toate instituțiile supravegheate de comisia mea (CNPF, BNM, ANRE, ANSC, CC) cu solicitarea să îmi dea informație urgent despre ce contracte de chirie mai au sau au avut în ultimii 5 ani, cum au identificat anume acele sedii, cât plătesc/au plătit, cine sunt beneficiarii efectivi ai imobilelor cu care instituțiile statului semnează contracte de chirie de milioane. De asemenea am adresat un demers către ANRE cu solicitarea informației detaliate despre cum anume s-a identificat acel sediu din centrul Chișinăului și cu recomandarea insistentă să identifice un sediu mai modest din proprietatea statului”, a scris parlamentarul.

Potrivit lui, una din soluții pentru ANRE ar fi să meargă în aceeași clădire unde activează Consiliul Concurenței. Mai exact, este vorba despre clădirea de pe strada Aleco Russo din sectorul Rîșcani al capitalei.

„Consiliul Concurenței plătea până recent 5 milioane pe an. ANRE – 7 milioane pe an. Pare a fi o metodă sistemică. Să plece la stat cu sediul. Să numească asta imixtiune în activitatea unei instituții independente, dacă doresc. Curând, în câteva luni, toate aceste instituții o să vină la Comisia Economie Buget și Finanțe cu rapoartele anuale, inclusiv ANRE. O să vreau un rezultat până atunci”, a mai adăugat el, conform deschide.md.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Belgia relaxează restricţiile după ce a depăşit vârful pandemiei
Articolul anterior
Apelurile false la 112 cauzează bugetului de stat cheltuieli de mii de lei
Articolul următor