Descoperire uluitoare! Cea mai îndepărtată galaxie observată vreodată, găsită de telescopul James Webb: ”Recordurile se cern deja”

Este posibil ca telescopul spațial James Webb să fi găsit cea mai îndepărtată galaxie observată vreodată.

La doar o săptămână după ce au fost dezvăluite primele imagini ale telescopului spațial James Webb, cel mai puternic proiectat până acum, este posibil ca acesta să fi găsit deja cea mai îndepărtată galaxie observată vreodată, care a existat acum 13,5 miliarde de ani.

Cea mai îndepărtată galaxie, descoperită cu telescopul James Webb

Denumită GLASS-z13, ea pare să fie la aproximativ 300 de milioane de ani după Big Bang, cu 100 de milioane de ani mai puţin decât înregistrarea observată anterior, a decalrat pentru AFP Rohan Naidu de la Centrul de Astrofizică de la Harvard. El este autorul principal al unui studiu care analizează datele din primele observaţii ale lui James Webb, în ​​curs de desfăşurare. Aceste date sunt postate online pentru toţi astronomii de pe planetă, relatează news.ro.

Una dintre principalele misiuni ale acestui nou telescop este de a observa primele galaxii formate după Big Bang, care a avut loc acum 13,8 miliarde de ani. În astronomie, a vedea departe este ca şi cum te-ai întoarce în timp. Lumina de la Soare, de exemplu, durează opt minute să ajungă la noi, aşa că o vedem aşa cum era acum opt minute. Privind cât mai departe posibil, putem, prin urmare, să percepem obiectele aşa cum erau cu miliarde de ani în urmă.

Lumina din această galaxie a fost emisă acum 13,5 miliarde de ani. Acest studiu nu a fost încă verificat de colegi, dar a fost publicat ca „preprint” cu scopul de a putea fi rapid accesibil comunităţii de experţi. A fost trimis unui jurnal ştiinţific pentru publicare, a spus Rohan Naidu.

Reacţii entuziasmate ale astronomilor. „Recordurile se cern deja”

Dar deja, mulţi astronomi au comentat cu entuziasm această descoperire pe reţelele de socializare. „Recordurile în astronomie se cern deja”, a scris pe Twitter Thomas Zurbuchen, administrator asociat al NASA pentru ştiinţă. „Da, am tendinţa să aplaud doar rezultatele ştiinţifice evaluate de colegi. Dar acest lucru este foarte promiţător!”, a adăugat el despre studiu.

Galaxia a fost observată de instrumentul NiRcam al lui James Webb şi detectată pe ceea ce se numeşte „deep field”, adică o imagine mai largă realizată cu un timp de expunere lung pentru a detecta cele mai slabe lumini. Particularitatea lui James Webb este să lucreze numai în infraroşu. Lumina emisă de obiectele mai vechi s-a întins şi s-a „înroşit” pe parcurs, trecând prin această lungime de undă care nu este vizibilă pentru ochiul uman.

Pentru a desena o imagine a acestei galaxii, datele au fost, prin urmare, „traduse” în spectrul vizibil: apoi apare ca o formă circulară roşie, destul de neclară şi albă în centru. De fapt, cei douăzeci de cercetători care au participat la studiu au studiat două galaxii, cealaltă fiind numită GLASS-z11, mai puţin îndepărtată. Ele au caracteristici surprinzătoare, pentru puţinul pe care îl ştim deja: „Par destul de masive”, potrivit lui Rohan Naidu, şi asta de la „foarte scurt timp după Big Bang”. „Este ceva ce nu înţelegem cu adevărat”, a adăugat el.

Când s-au format mai exact? Imposibil de spus momentan. „Mai este de lucru”, a spus cercetătorul. El şi colegii săi au cerut mai mult timp de observare cu telescopul pentru a efectua analize spectroscopice – o tehnică pentru determinarea proprietăţilor unui obiect îndepărtat prin analiza luminii colectate. Acest lucru ar trebui să confirme distanţa lor.

Telescopul James Webb a fost lansat în spaţiu în urmă cu aproximativ şase luni. În valoare de 10 miliarde de dolari, a fost plasat la 1,5 milioane de kilometri de noi. El are suficient combustibil pentru a funcţiona 20 de ani. Astronomii se aşteaptă astfel să fie asiguraţi mult timp cu noi descoperiri cosmice.

sursa: www.observatornews.ro

Noul premier al Scoției a declarat că țara ar putea fi independentă în 5 ani

John Swinney, care a devenit în această săptămână prim-ministru al Scoţiei, a declarat vineri pentru SkyNews că el crede că ţara sa s-ar putea despărţi de restul Regatului Unit în cinci ani, nemulţumirile fiind legate de Brexit şi de criza costului vieţii.

Noul premier al Scoției: Țara ar putea fi independentă în cinci aniFoto: SkyNews

„Cred că independenţa poate fi obţinută în acest interval de timp, deoarece argumentele în favoarea ei sunt convingătoare, dacă ne uităm la două dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm ca ţară în Scoţia: efectul costului vieţii şi implicaţiile Brexit-ului. Ambele sunt factori strategici majori care provoacă daune economice şi sociale grave Scoţiei din cauza deciziilor proaste luate la Westminster. Iar independenţa este răspunsul la asta”, a declarat John Swinney, transmite news.ro.

El a spus că Scoţia a fost „forţată să iasă din Uniunea Europeană împotriva voinţei” sale, remintind că majoritatea scoţienilor au votat pentru rămânerea în blocul european. 

„Dacă am fi fost o ţară independentă, am fi putut face parte din Europa şi n-am fi avut parte de toate perturbările dăunătoare cu care ne-am confruntat”, a adăugat el.

Swinney a fost viceprim-ministru sub conducerea lui Nicola Sturgeon, care a fost lider al SNP (Partidul Naţional Scoţian) şi prim-ministru al Scoţiei din 2014 până în 2023, când aceasta a demisionat din cauza unui scandal de corupţie în care este implicat soţul ei.

Nicola Sturgeon voia să se folosească de următoarele alegeri generale ca un al doilea referendum de facto privind independenţa Scoţiei, după ce Curtea Supremă a decis că un vot nu poate fi organizat fără consimţământul guvernului britanic. Rămâne de văzut ce favorizează noul premier John Swinney.

Un veteran al Partidului Naţional Scoţian (SNP), John Swinney a fost ales luni noul său lider. El l-a înlocuit pe Humza Yousaf în funcţia de prim-ministru al Scoţiei. Yousaf, care devenise primul musulman care a condus o ţară democratică din Europa Occidentală atunci când a fost învestit în funcţia de prim-ministru în 2023, a demisionat săptămâna trecută după ce decizia sa de a pune capăt unei coaliţii în parlamentul scoţian cu Partidul Verde s-a întors împotriva sa, declanşând o cursă pentru a-i găsi un succesor.

Principala provocare a lui Swinney va fi să oprească scăderea popularităţii SNP după o serie de scandaluri şi paşi greşiţi din punct de vedere politic, păstrând în acelaşi timp în viaţă obiectivul său final de a obţine independenţa faţă de Regatul Unit.

Swinney a fost liderul SNP în perioada 2000-2004 şi a ocupat, de asemenea, funcţia de viceprim-ministru şi ministru de finanţe al Scoţiei.

SNP domină politica scoţiană de 17 ani, dar popularitatea sa a scăzut în ultimul an pe fondul unui scandal de finanţare, a unei serii de gafe politice şi a criticilor privind modul în care conduce ţara. Acum Swinney conduce un guvern minoritar.

Scăderea de popularitate a SNP a sporit speranţele Partidului Laburist, în opoziţie în Marea Britanie, de a recâştiga teren în Scoţia, una dintre cele patru naţiuni ale Regatului Unit, în timp ce încearcă să câştige alegerile parlamentare britanice aşteptate în cursul acestui an.

La rândul său, SNP urmăreşte să revigoreze impulsul electoral pentru un alt referendum privind independenţa faţă de Regatul Unit. Scoţienii au votat împotriva separării de Regatul Unit cu 55% din voturi la referendumul din 2014, dar mişcarea pentru independenţă susţine că ieşirea ulterioară a Marii Britanii din Uniunea Europeană a schimbat situaţia şi că un alt referendum este acum justificat – o afirmaţie pe care atât Partidul Conservator, aflat la putere la Londra, cât şi Partidul Laburist o resping.

Unul din 24 de locuitori din New York este acum milionar

New York are aproape 350.000 de milionari în dolari, nici un alt oraș din lume neavând un număr mai mare.

Practic, unul din 24 de locuitori ai orașului american a ajuns milionar, creșterea din ultimii 10 ani fiind de 48%, transmite spotmedia.ro.

Datele apar într-un nou clasament al Henley and Partners, citat de CBS News.

Orașul New York găzduiește și 744 de oameni cu o avere de peste 100 de milioane de dolari, dar și 60 de miliardari.

Averea totală combinată a locuitorilor orașului este mai mare de 3 trilioane de dolari.

Astfel, New York se află în fruntea listei celor mai bogate orașe.

După New York, Bay Area din California are a doua cea mai mare pondere de milionari – 305.700.

Tokyo (Japonia) a ocupat locul trei, urmat de Singapore.

Cota de milionari ai Londrei a scăzut cu 10% față de 2013, potrivit raportului, ajungând abia pe locul cinci.

Parisul este pe locul 7, fiind cel mai bogat oraș din Europa continentală.

Dubai este de departe cel mai bogat oraș din Orientul Mijlociu, după ce și-a crescut populația de milionari cu 78% în ultimii 10 ani.

Henley and Partners, o firmă care oferă servicii de rezidență și cetățenie, i-a definit pe milionari ca fiind persoane cu o avere lichidă investibilă de cel puțin 1 milion de dolari.

Unele țări au programe speciale numite viza de aur, care le permit străinilor bogați să obțină uşor cetățenia și/sau rezidența. Șapte dintre cele mai bogate orașe din lume se află în țări cu acest tip de programe.

Eșec pentru Elon Musk: Primul implant Neuralink s-a desprins parțial de creierul pacientului

Prima încercare a Neuralink de a-și implanta cipul în craniul unei ființe umane a întâmpinat un eșec neașteptat, după ce dispozitivul a început să se desprindă de creierul pacientului, a dezvăluit miercuri compania.

Eșecul lui Musk: Primul implant Neuralink s-a desprins parțial de creierFoto: Getty

Pacientul, Noland Arbaugh, a fost supus unei intervenții chirurgicale în februarie pentru a i se atașa un cip Neuralink la creier, însă funcționalitatea dispozitivului a început să scadă în decurs de o lună de la implantare, transmite stirileprotv.ro.

Unele dintre firele dispozitivului, care conectează computerul în miniatură la creier, începuseră să se retragă. Neuralink nu a dezvăluit motivul pentru care dispozitivul s-a desprins parțial, dar a declarat într-o postare pe blog că inginerii săi au rafinat implantul și au restabilit funcționalitatea.

Capacitățile diminuate nu păreau să îl pună în pericol pe Arbaugh, iar acesta putea în continuare să folosească implantul, spre exemplu, pentru a juca o partidă de șah pe un computer care îi folosea gândurile, potrivit Wall Street Journal, care a fost primul care a dat vestea despre problema cu cipul.

Posibilitatea de a îndepărta implantul a fost luată în considerare după ce a ieșit la iveală desprinderea, a relatat Journal.

Implantul lui Arbaugh a început să întâmpine probleme la sfârșitul lunii februarie, potrivit postării de pe blogul Neuralink, când un număr nedivulgat de fire ale cipului „s-au retras din creier, ceea ce a dus la o scădere netă a numărului de electrozi eficienți”. Acest lucru a scăzut numărul de biți pe secundă al dispozitivului, care este în esență un indicator al modului în care implantul își poate îndeplini sarcinile.

Neuralink, companie deținută de Elon Musk și evaluată anul trecut la aproximativ 5 miliarde de dolari, a lăudat pe larg succesul primului său implant, poziționându-se ca lider mondial în tehnologia cipurilor cerebrale. Deși dispozitivul se află încă în stadii incipiente, dezvăluirea companiei aduce mai multă atenție asupra naturii netestate și complicate a procedurii experimentale.

Implanturile Neuralink funcționează prin încorporarea în craniu a unui mic recipient care găzduiește un cip de procesare și o baterie, împreună cu 64 de fire fine care se conectează cu țesutul cerebral și interacționează cu semnalele neuronale pe care acesta le trimite. Arbaugh, care este tetraplegic, poate controla cu ajutorul implantului său dispozitive informatice precum o tastatură sau un cursor de mouse.

Arbaugh a lăudat implantul în timpul unei demonstrații din luna martie și a spus că acesta „i-a schimbat deja viața”, precizând totodată că nu a fost perfect și că „s-au confruntat cu unele probleme”.

Înainte ca Neuralink să efectueze primul său implant la om, a experimentat pe scară largă timp de ani de zile pe animale, inclusiv oi, porci și maimuțe. Autoritățile de reglementare au lansat mai multe investigații cu privire la practicile companiei în aceste laboratoare de testare pe animale, la începutul acestui an afirmând că au descoperit probleme de control al calității și de păstrare a înregistrărilor la un centru de cercetare din California.

Proiect de milioane tergiversat de turci. Construcția unui drum de 18 km, tărăgănat de aproape patru ani
Articolul anterior
O româncă ”nealfabetizată”, învingătoare într-un proces de concediere: ”Ni se pare strigător la cer”
Articolul următor