O româncă ”nealfabetizată”, învingătoare într-un proces de concediere: ”Ni se pare strigător la cer”

O femeie „nealfabetizată” din Covasna, angajată la o firmă de curăţenie şi dată afară pentru că nu s-a mai dus la serviciu, a reuşit să câştige procesul în care s-a plâns că a fost concediată abuziv. Sentinţa nu este finală, scrie adevarul.ro.

Printr-un proces deschis la Tribunalul Covasna, o fostă angajată a unei firme de curăţenie a dat în judecată societatea, susţinând că a fost dată afară abuziv. În proces, femeia a arătat că face parte dintr-o categorie defavorizată, nu ştie să scrie şi să citească şi nu vorbeşte limba română decât foarte puţin.

Reclamanta a mai arătat că la decesul bunicii sale a cerut să fie învoită, iar ulterior un manager i-a transmis că dacă nu se prezintă la lucru nu mai are ce căuta pentru că o să fie dată afară. Ulterior, încercând „să solicite vreun document scris privind concedierea sa a fost izgonită şi refuzată de fiecare dată”. „Nu i s-a comunicat niciun fel de justificare şi nu s-a demarat niciun fel de procedură disciplinară, pur şi simplu i s-a comunicat verbal că nu mai este angajată. De asemenea, nu i-a fost înmânat niciun fel de act sau decizie şi nu a beneficiat nici de dreptul de preaviz. În speţa de faţă, este mai mult decât evident că este incidentă o concediere nelegală, concediere care în aparenţă se bazează pe motive care ţin de persoana salariatului.

Deşi a încercat să primească o dovadă raportat la actul prin care contractul de muncă i-a fost desfăcut, nu a putut obţine un astfel de document. Nu cunoaşte în ce temei i-a fost desfăcut contractul de muncă, nu ştie dacă acest contract mai este în fiinţă”, a arătat avocatul femeii în instanţă. Apărarea firmei date în judecată Firma dată în judecată s-a apărat susţinând că femeia a fost angajată în 22 martie 2021 ca îngrijitor

clădiri, iar la început nu a avut probleme, ulterior apărând problem de comunicare. Reprezentanţii firmei au arătat că erau perioade în care angajata era de negăsit. Astfel, s-a apărat firma, în 2 ianuarie 2022 angajata a cerut concediu medical pentru 14 zile, iar în toată această perioadă a fost de negăsit. Ulterior a cerut prelungirea concediului medical, iar în 27 ianuarie 2022 s-a întors la lucru.

„În data de 02.02.2022, când a solicitat coordonatorului local concediu pentru decesul bunicii, i s-a transmis faptul ca are dreptul la o zi de concediu, zi pe care oricum o luase, întrucât nu s-a prezentat în ziua respectivă la lucru. Această zi liberă i-a fost acordată cu condiţia să prezinte angajatorului un document doveditor pentru a putea justifica lipsa de la lucru. Reclamanta nu s-a prezentat în ziua care a urmat, şi nici zilele următoare, totodată, nu a justificat lipsa neprezentând un certificat de deces, astfel cum i s-a solicitat. În tot acest timp angajatorul a căutat soluţii pentru asigurarea continuităţii serviciilor prestate de reclamantă”, s-a mai apărat firma. „Nu a semnat contractual pentru că nu ştie să scrie” Firma a mai arătat în instanţă că femeia a fost angajată în 22 martie 2021 pe perioadă determinată. În luna iunie, la expirarea contractului, femeii i s-a propus angajarea pe perioadă nedeterminată. Femeia a acceptat, dar nu a semnat contractual motivând că nu ştie să scrie.

Firma dată în judecată a mai spus că după neînţelegerile avute cu managerul, femeia şi-a dat demisia, iar pentru că nu ştie să scrie, la dictarea sa a scris-o coordonatorul local.

„Având în vedere că  nu este alfabetizată, la cererea acesteia, coordonatorul nostru a scris cele declarate de ea pe hârtie sub forma unei cereri de demisie. Neavând contract de muncă cu ea, nu avem de ce să ne folosim de hârtia de mână întocmită în mod evident de altcineva, fiindcă nu am avut raport de muncă contractual cu ea. Noi am încercat, avem contractul pe care i l-am pus în faţă, dar ea nu l-a semnat pe motiv că nu ştie să scrie şi să citească, deşi contractul pe perioadă determinată îl semnase. În faţa unei asemenea rele voinţe, să vii ulterior şi să reclami concediere nelegală când ai refuzat să semnezi contractul de muncă ni se pare strigător la cer”, s-au mai apărat reprezentanţii firmei în proces.

De ce a câştigat angajata dată afară Tribunalul Covasna i-a dat câştig de cauză femeii, obligând firma să îi plătească salariile pentru perioada în care nu a fost primită la lucru. Judecătorii au arătat că, deşi angajata nu a semnat contractul de muncă, între ea şi angajator au existat relaţii de muncă, înregistrate, de altfel, şi în Revisal. „Este lesne de observat faptul că între cele două părţi au existat raporturi de muncă şi după încetarea contractului de muncă pe perioadă determinată, atât din extrasul REVISAL, cât şi din declaraţia martorei….care arată cu certitudine faptul că reclamanta a lucrat la societatea pârâtă până în lunile februarie sau martie 2022.

Martorul….. susţine de asemenea că a intermediat telefonic în două rânduri (mai precis când reclamanta trebuia să se prezinte la doctor şi când a decedat bunica acesteia) discuţii între reclamantă şi reprezentantul pârâtei, care i-a spus să-i comunice reclamantei să nu se mai prezinte la muncă pentru că nu mai are nevoie de ea. Potrivit art. 57 alin. (5) din Codul muncii, persoana care a prestat munca în temeiul unui contract individual de muncă nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzător modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu”, se arată în sentinţa Tribunalului Covasna, care nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Cerințe noi pentru posesorii de automobile cu volanul pe partea dreaptă

Posesorii vehiculelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă vor respecta noi condiții tehnice pentru a circula pe drumurile publice din țară. Excepție vor face mașinile cu volanul pe dreapta aflate în trafic internațional. O hotărâre, în acest sens, a fost aprobată de Executiv.

Documentul prevede echiparea cu oglinzi speciale periscopice a automobilelor cu volanul pe dreapta, care să asigure o vizibilitate mai bună în partea stângă. De asemenea, vehiculele vor fi echipate cu convertori pentru faruri, care să redirecționeze lumina pentru circulația pe partea dreaptă a părții carosabile în sensul de mers, cu excepția vehiculelor care permit adaptarea manuală sau automată a modului de direcționare a farurilor.

Noile cerințe de echipare sau adaptare a farurilor pentru mașinile cu volanul pe dreapta vor permite evitarea cazurilor de orbire a șoferului auto care se deplasează în întâmpinare din sens opus. La fel, cerințele tehnice vor asigura șoferilor mărirea câmpului vizual pe partea stângă la efectuarea manevrelor de depășire a altor participanți la trafic.

Polițiștii vor fi la datorie de 9 Mai: Recomandări către cetățeni

În contextul mai multor evenimente care vor avea loc la 9 mai, în capitală, dar și în țară, Poliția va fi la datorie pentru asigurarea ordinii publice și supravegherea circulației rutiere.

Stimați cetățeni, pentru ca evenimentele să se desfășoare fără incidente, vă recomandăm:

respectați normele legale cu privire la ordinea și securitatea publică;

evitați să luați copiii în mulțime;

evitați consumul de alcool în locurile publice;

evitați orice situație de conflict, mesaje cu tentă politică și cele care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni care pot pune în pericol atât siguranța dumneavoastră, cât și a altor cetățeni;

nu purtaţi arme, obiecte explozive, substanţe interzise sau alte obiecte care pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor. Evitați purtarea genților voluminoase și a ghiozdanelor care pot crea suspiciuni.

evitați să luați la evenimente obiecte de valoare și aveți grijă de bunurile personale.

Pentru ca traficul rutier să se desfășoare fără impedimente:

evitați străzile pe care va fi restricționată circulația și optați pentru deplasarea pe străzile adiacente;

respectați cerințele legale ale polițiștilor;

nu parcați mașinile în locuri interzise și nu lăsați bunuri de valoare în interiorul acestora;

fiți maxim prudenți la trecerile pentru pietoni;

optați pentru transportul public;

nu urcați la volan daca ați consumat băuturi alcoolice.

Informați imediat Poliția dacă observați persoane sau acțiuni suspecte. Dacă sunteți martorii unei situații de perturbare a ordinii publice formați imediat numărul unic 112 sau anunțați cel mai apropiat polițist.

Un bărbat de 99 de ani a divorțat de soția sa de 96 de ani, după ce a găsit scrisorile ei secrete de dragoste din anii 1940

Bărbat de 99 de ani, divorț surprinzător. Un bărbat de 99 de ani și soția acestuia de 96 de ani vor deveni cel mai vârstnic cuplu de divorțați din lume, după ce soțul a aflat despre o aventură pe care soția sa a avut-o în urmă cu 60 de ani, în anii 1940.

După 77 (șaptezeci și șapte!!!”) de ani, un italian în vârstă de 99 de ani a cerut divorțul de soția sa în vârstă de 96 de ani, după ce a descoperit că soția lui a avut aventură în urmă cu 60 de ani.

Divorț la 99 de ani, după 77 de ani de căsătorie

Bărbatul, identificat în actele de judecată ca fiind Antonio C., a descoperit într-o comodă veche scrisorile de dragoste dintre soția sa și vechea sa dragoste, chiar cu câteva zile înainte de Crăciun. El șia-a confruntat soția sa, Rosa C., care ar fi recunoscut această aventură și a încercat să-l convingă sî nu o părăsească.

Orbit de gelozie, însă, Antonio C. a plecat de acasă și a cerut divorțul, chiar dacă a petrecut alături de soția sa apropae opt decenii. Scrisorile au fost cele mai semnificative necazuri în lunga căsătorie a cuplului care a avut împreună cinci copii, 12 nepoți și un strănepot, potrivit presei locale.

Originar din Sardinia, Antonio C. se pare că a cunoscut-o pe Rosa C. în anii 1930, în timp ce a slujit ca parte a carabinierilor italieni din Napoli natală. Presa italiană a indicat sângele sudic al cuplului ca catalizator al despărțirii, a notat Telegraph.

Odată ce divorțul lui Antonio și Rosa C. va fi finalizat, ei vor deveni cel mai vârstnic cuplu divorțat potrivit Telegraph, luând titlul de la colegii britanici Bertie și Jessie Wood, ambii în vârstă de 98 de ani, care au renunțat la aceasta în 2009, după 36 de ani de căsnicie. 

sursa

Descoperire uluitoare! Cea mai îndepărtată galaxie observată vreodată, găsită de telescopul James Webb: ”Recordurile se cern deja”
Articolul anterior
Pasagerii unui avion, ținuți în aeronavă timp îndelungat pentru că nu le-a fost adusă scara pe care să coboare
Articolul următor