Destinații de vis și gazde ospitaliere la pensiunile din rezervația Orheiul Vechi – locația Festivalului DescOperă!

Săptămâna trecută, redacția noastră a primit o invitație specială: să devenim Ambasadorii Festivalului DescOperă – unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est, care va avea loc în sânul naturii în perioada 14 – 16 iunie 2019. Pentru al patrulea an consecutiv, Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi va găzdui festivalul inedit susținut de către artiști renumiți din țară și oaspeți celebri sosiți din străinătate.

separator

Câțiva jurnaliști și influenceri din Moldova, echipați ca la carte cu aparate foto, camere de luat vederi și carnete de notițe, au pornit dis-de-dimineața într-o călătorie de poveste, în inima Orheiului Vechi. De fiecare dată, peisajul mioritic amplasat în valea râului Răut, are un farmec aparte care te ademenește și te uimește prin frumusețea și diversitatea naturii.

Prima destinație: Casa din Luncă, Trebujeni

Amplasată la marginea satului Trebujeni, agro-pensiunea Casa din Luncă este o casă tipic moldovenească, unde sunt conservate elementele culturii tradiționale. Fiecare obiect are povestea sa și se integrează într-un concept istoric realizat într-o manieră extrem de personală, creativă și educativă.

Oaspeții pot savura gastronomia moldovenească în incinta restaurantului spațios, care are o capacitate de 100 persoane.

Împreună cu bucătăreasa pensiunii, Ludmila, am reușit să pregătim cele mai apetisante plăcinte, care ne-au de desfătat papilele gustative.

Tot aici, am luat lecții de la meșterul popular Vasilisa Bujor, care ne-a dezvăluit cum să împletești din fibre vegetale (pănuși) cutii pentru bomboane, clopoței și alte obiecte ecologice.

În incinta pensiunii este amplasată o piscină și un teren de joacă pentru copii.

A doua destinație: Casa de sub Stîncă, Trebujeni

Dacă ai chef să guști din cele mai apetisante aperitive de pe mesele moldovenilor din toate timpurile: legume proaspete cu brânză, servite cu vin de casă, nu uita să treci pe la Casa de sub Stîncă,  situată chiar sub stâncă, ceea ce trezește şi mai mult interesul vizitatorilor.

Aici am învățat de la gazda pensiunii, Galina Buzilă, cum să gătim cei mai crocanți prăjiței tradiționali.

A treia destinație: Casa Verde, Trebujeni

Este o pensiune care deapănă povești și amintiri din balada Mioriței. Gazda Galina Buzilă, este un povestitor remarcabil, asta pentru că istoria face parte din viața ei, fiind profesoare de istorie și directorul școlii din localitate.

Am întrebat-o cum reușește să le combine pe toate, iar răspunsul ei ne-a impresionat: ”A fost greu la început, nu puteam să concep că oaspeții mei trebuie să achite pentru că mi-au deschis ușa”.

Cum bine v-ați dat seama, peisajul de vis, ospitalitatea și bunătatea gazdei sunt farmecul acestei pensiuni.

Aici am împletit sarmale din Frunze de viță de vie, pe care, bineînțeles, le-am savurat cu un pahar de vin roșu. Și, cel mai impresionant a fost momentul artistic al ansamblului folcloric local.

A patra destinație: Vila Roz, Trebujeni

Fiecare gospodină trebuie să cunoască secretele preparării tradiționalului desert „Cușma lui Guguță” ca la bunica acasă. Așa că am făcut popas la Vila Roz. Gazda Liuba Răileanu ne-a testat la gătit, iar la final am savurat din tortul copilăriei, din foi de clătite.

Turiştii au posibilitatea de a descoperi farmecul vieţii de la ţară prin datini, tradiţii şi obiceiuri populare.

Vizitatorii se pot bucura de o mare diversitate de activități de recreere și agreement oferite de toate pensiunile din zonă: plimbări cu barca, cu căruța, pe jos sau cu bicicleta.

A cincea destinație: Ecoresort, Butuceni

Timpul nu a șters amintirea celor care au ridicat cu mulți ani în urmă aceste căsuțe tradiționale, asta pentru că gazda pensiunii Ecoresort, Olesea Cojocaru, a reușit să imortalizeze acele vremuri: lejanca stă la locul ei nemișcată, zestrea stă la loc de cinste, iar covoarele așteaptă să încânte ochii vizitatorilor.

La restaurant, am gătit afară, la cotlon, o mămăligă mare la ceaun cu fripturică. Ne-am lins pe degete de bună ce era!

Până la începerea festivalului DescOperă, ai timp să descoperi locuri și oameni deosebiți.

Butuceni

Mare forfotă în Butuceni! Pregătirile sunt pe ultima sută de metri pentru ca oaspeții festivalului DescOperă să rămână cu amintiri de milioane. Întâmpinați de Anatolie Botnaru, unul din organizatorii evenimentului, am făcut un tur al evenimentului.

„Evenimentul va avea loc trei seri consecutive, respectiv, festivalul va avea loc în trei locații diferite. Prima zi, prima scenă: Deschiderea oficială a festivalului la teatrul de vară cu Rapsodii de Butuceni. A doua zi, a doua scenă: Elixirul Dragostei. A treia zi, a treia scenă: închiderea festivalului – Perpetuum Mobile, Strauss.”    

Dacă te-am convins să vizitezi Orheiul Vechi, ne vedem la DescOperă!

Bilete și informații sunt disponibile la Casele Teatrului Național de Operă și Balet, Casele Filarmonicii, Casele Palatului Național, Info-point Butuceni și online pe iTiket.md

Află mai multe detalii pe pagina de Facebook a evenimentului sau pe pagina Web www.desopera.md

50% dintre femeile trecute prin procesul nașterii s-au confruntat cu violență obstetrică. Mai multe activiste îndeamnă victimele să raporteze abuzurile (VIDEO)/P

Jumătate dintre femeile trecute prin procesul nașterii au fost supuse violenței obstetrice, manifestată fie verbal, fie fizic. Mai multe voci, cunoscute pentru promovarea egalității de gen și a nașterii fără violență, au lansat un apel public prin care condamnă fenomenul.

Apelul a fost lansat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare prin vocile următoarelor femei:

  • Stela Moldovanu – fondatoarea comunității „Măiestria”
  • Nata Levițchi – CEO „Mămica Alăptează”
  • Diana Guja – editorialistă AGORA
  • Ana Smolnițchi – creatoare de conținut, organizatoarea Marșului Nașterii
  • Alina Andronache – specialistă în Advocacy, lobby civic și comunicare.

Iată mesajul acestora:

Nașterea este, probabil, unul dintre cele mai importante momente din viața multor femei. Totuși, pentru multe dintre noi, această experiență este umbrită de violența obstetrică și ginecologică, prezentă în unele instituții medicale.

Jumătate dintre femeile trecute prin procesul nașterii s-au confruntat cu violență obstetrică în timpul travaliului, al nașterii sau al examinării ginecologice.

Peste o treime dintre femeile din Moldova au fost supuse unor manevre obstetrice fără a fi informate sau fără a li se cere consimțământul – cum ar fi metoda Kristellerepiziotomiaadministrarea oxitocinei sau chiar nașterea prin cezariană.

În plus, multe femei care nasc nu primesc sprijinul necesar într-un timp rezonabil sau sunt presate să accepte intervenții pe care nu le doresc.

Și nu doar atât. Cel puțin una din zece femei s-a confruntat cu diferite forme de abuz: 14% – cu abuz verbal în timpul nașterii, 8% – cu cel puțin o formă de abuz sexual, iar 3% – cu o formă de abuz fizic în timpul îngrijirii obstetrice. Poate fi vorba despre ruda, colega, prietena noastră sau chiar noi. 

Doar 6% dintre cazurile de violență obstetrică și ginecologică au fost raportate.

Deși multe femei ar dori să denunțe violența obstetrică și ginecologică, teama de a fi judecate, rușinea sau frica de a-și pune în pericol sănătatea și siguranța proprie și a copilului le împiedică să facă acest pas. Doar un mic procent dintre ele reușesc să își facă vocea auzită.

Violența obstetrică și ginecologică este o realitate dureroasă, un fenomen ascuns care afectează profund viețile femeilor. Ce poți face în astfel de cazuri? Este esențial să raportezi abuzul la instituția în cauză, la Ministerul Sănătății, la Poliție, la Procuratură sau în instanțele de judecată. Știm că nu este ușor, dar fiecare pas contează!

Femeile însărcinate își pot crea un plan al nașterii împreună cu medicul lor, pentru ca acest moment important să fie întâmpinat cu blândețe și siguranță. Iar viitorii tați joacă un rol crucial în oferirea sprijinului necesar.

Grija vindecă ceea ce frica distruge!  Alătură-te campaniei sociale privind violența obstetrică și ginecologică!

Fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală bazată pe respect, empatie și demnitate, mai ales într-un moment atât de important precum nașterea. Cu această convingere, în cadrul celor #16Zile împotriva violenței de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), în parteneriat cu AGORA, a lansat campania de sensibilizare și conștientizare a violenței obstetrice și ginecologice – o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan o realitate dură, dar să ofere și soluții pentru o experiență mai empatică pentru femei.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Cum să împodobeşti cât mai frumos un brad de Crăciun

Sărbătorile se apropie, iar unul din momentele magice este împodobirea bradului de Crăciun. Cu această ocazie, experţii britanici prezintă sfaturi care te ajută să-l împodobeși cât mai frumos.

În primul rând, ei recomandă să cumperi seturi de 5 globuri sau 5 ornamente la fel, să poziţionezi decoraţiunile în zig-zag şi să aşezi luminiţele în jurul trunchiului.

1. Aveţi grijă la început să pregătiţi piciorul bradului. Acesta trebuie instalat întotdeauana pe o foaie de hârtie pentru ca să protejaţi podeaua de apă şi acele de brad care cad. Puneţi apă în picior, dacă este prevăzut un locaş în acest scop. Dacă nu, înfăşuraţi cu vată udă tulpina tăiată de la bază.

2. Puneţi mai întâi instalaţiile electrice, având grijă ca luminiţele să fie înfăşurate aproape de tulpină. Acest lucru ajută la o mai bună iluminare a globurilor.

3. Nu se pun mai puţin de 100 de luminiţe în întreg bradul. Brazii înalţi de peste 2 metri ar trebui să aibă circa 640 de luminiţe care să se aprindă în cascadă.

4. Ordinea e cheia! De sus în jos se pun câte 6, 8 şi apoi numai câte 12 globuri sub formă de cerc. Aveţi grijă ca cele identice să se succeadă în zig zag de sus în jos. La sfârşit se pun ornamentele la care ţineţi cel mai mult acolo unde vreţi să le vedeţi mai bine.

Cel mai important lucru este la acest Crăciun este culoarea. Conform ultimelor tendinţe din modă, se poartă ornamentele în culorile curcubeului, roşu, oranj, galben, verde, albastru, indigo şi violet.

Noi măsuri pentru debirocratizarea afacerilor

Guvernul a aprobat modificări ce vizează domeniul controlului activității de întreprinzător în Republica Moldova. Noile măsuri vor simplifica activitatea agenților economici și vor genera economii mediului de afaceri de peste 11 milioane de lei anual, odată cu eliminarea barierelor administrative și reducerea costurilor impuse de reglementări învechite, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Noile prevederi se referă la extinderea valabilității avizelor sanitare de la 1 până la 3 ani,  indiferent dacă produsele provin din țară sau din import. La fel, va fi exclusă necesitatea înregistrării de stat a aditivilor alimentari, enzimelor şi aromelor.De asemenea, este prevăzută excluderea limitărilor pentru tipurile de unități de comerț cu ridicata și introducerea obligativității indicării țării de origine pentru produsele alimentare nepreambalate – aceasta reprezintă o acțiune de susținere ai producătorilor locali. O altă modificare ce va facilita activitatea agenților economici ține de anularea autorizațiilor pentru afișele cu dimensiuni mai mici de 3 metri pătrați și prelungirea valabilității acestor autorizații pentru afișele mari.Străinilor cu drept de muncă, fără vize, le vor fi liberalizate condițiile de încheiere a contractelor de muncă, iar procedura de închidere a unei afaceri va deveni mai simplă și mai rapidă, prin utilizarea instrumentelor online. Mai mult, în cazul jocurilor de noroc, vor fi incluse măsuri mai clare pentru blocarea site-urilor neautorizate.În același timp, farmaciile din sate vor fi licențiate, indiferent dacă activitatea acestora este sau nu subvenționată de stat. „Inițiativele sunt foarte bune și importante pentru mediul de afaceri. În perioada următoare, este necesar să ne concentrăm pe modul în care se implementează legislația de mediu, pentru a reduce costurile antreprenorilor din acest domeniu. De asemenea, împreună cu ministerul Finanțelor, trebuie să simplificăm procedurile de comercializare a produselor agricole proprii. Avem foarte multă lume, în sate, pentru care e nevoie să stabilim un mecanism clar de comercializare”, a spus premierul Dorin Recean. 

Ce curte luxoasă are Ștefan Bănică! Iată cum se relaxează Lavinia Pârva la piscină
Articolul anterior
O fetiță de 2 ani a căzut în veceul din curtea unei case din capitală
Articolul următor