Dezvăluiri despre Eurovision: ,,Organizatorii aveau deja punctajul României de vineri noaptea”

Prezentatoarea TVR Eda Marcus, care ar fi trebuit să prezinte notele juriului românesc la gala Eurovision 2022, a povestit care este procedura notării artiștilor în seara finală a concursului. Invitată în emisiunea „La Măruță”, ea a subliniat faptul că spectacolul Eurovision se înregistrează cu o zi înainte, ca să fie evitate situațiile neprevăzute, transmite protv.ro.

De asemenea, jurizarea se face tot în acea seară, chiar dacă este vorba despre o înregistrare.

„Deci juriul care a fost desemnat de Televiziunea Română să noteze momentele artistice s-a întrunit vineri seara și au votat concurenții. (…) Organizatorii aveau deja punctajul nostru de vineri noapte, iar punctajul juriului dădea câștigătoare Moldova”, a declarat Eda.

În continuare, prezentatoarea postului public de televiziune a explicat ce s-a întâmplat în seara de sâmbătă, când Eurovision a decis să elimine juriul din 6 țări, printre care și România.

Eda Marcus: „Acest ranking, ca să vorbim în termeni de Eurovision, a fost trimis imediat după spectacolul de vineri seara, care s-a înregistrat. Nu le-a convenit, probabil, organizatorilor. Datele acestea sunt introduse pe o platformă online, sunt procesate în seara spectacolului…”

Cătălin Măruță: „.. și au văzut că nu ieșea Ucraina câștigătoare.”

Eda Marcus: „… și cu câteva minute înainte să intru eu în direct, cei de la EBU trimit, scot, practic, din platforma respectivă unde au fost introduse aceste note de către colegii mei, scot o foaie pe care eu trebuie să o arăt, este în prezența unui notar…”

Cătălin Măruță: „Da, aici treaba-i serioasă”.

Eda Marcus: „Treaba-i foarte serioasă. Se printează această foaie cu rezultatele și-mi este adusă mie într-un timp de 5 minute, cam 5 minuțele. Închipuie-ți tu, cam ce distanțe sunt în Televiziunea Română, cum aleargă cineva disperat cu foaia respectivă. Închipuie-ți șocul colegei mele, Liana Damian, care s-a ocupat de această procedură, în momentul în care alerga spre mine cu acea foaie, ea știind care era clasamentul pe care îl dăduse cu o seară înainte. Când s-a uitat pe foaie, mai avea 3 pași să ajungă în studioul meu, și a văzut Ucraina, 12 puncte le oferim Ucrainei”.

Prezentatoarea de televiziune spune că șocul colegilor săi a fost atât de mare, încât în cască auzea numai „urlete”.

„E fără precedent ceea ce s-a întâmplat aseară. Nu pot să-ți spun urletele pe care eu le-am auzit în cască, în momentul în care am văzut cu câtă eleganță se trece peste momentul nostru de direct”, a povestit ea.

În plus, a mai spus Eda, umblă zvonul că și juriul din Republica Moldova ar fi fost forțat să citească un anumit punctaj.

Eda Marcus: „Și vrei să-ți spun ceva, îți mai dau ceva din casă. Sunt voci – nu vreau să fiu trasă la răspundere pentru treaba asta – dar am auzit că se pune aceeași problemă și pentru Moldova. Chiar dacă ei au intrat în video, au fost în video, au comunicat cu prezentator.”

Cătălin Măruță: „Au comunicat ce li s-a zis…”

Potrivit anunțului oficial, citit în timpul spectacolului Eurovision, Republica Moldova nu a acordat niciun punct României la Eurovision.

Astfel, juriul din Moldova a acordat 12 puncte Ucrainei, 10 pentru Marea Britanie, opt pentru Suedia, șapte pentru Elveția, șase pentru Australia, cinci pentru Estonia, patru pentru Belgia, trei pentru Spania, două pentru Portugalia și un punct pentru Azerbaijan.

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Ucrainenii se întorc acasă în număr record. Pentru prima dată, numărul de intrări în țară depășește cifra ieșirilor
Articolul anterior
S-a aflat motivul eliminării juriilor celor 6 țări din Eurovision
Articolul următor