Filmul documentar „Grădina Sovietică”, în regia lui Dragoș Turea, participă la BEAST Internațional Film Festival din Porto

Documentarul „Grădina Sovietică”, turnat în Republica Moldova, în regia lui Dragoș Turea participă la BEAST Internațional Film Festival, Portugalia, în programul Doc Highlights.

Programul cuprinde 3 documentare de lung metraj reprezentative, și se poziționează în centrul secțiunii Focus România, servind drept fereastră către cinematografia est-europeană văzută prin ochii regizorilor locali. Filmul este disponibil pentru publicul din Portugalia și poate fi vizionat până pe 4 aprilie pe platforma FILMIN.PT

Stimulat de moartea misterioasă a bunicii sale, Dragoș Turea, un regizor din Republica Moldova, descoperă un experiment științific terifiant. Dragoș investighează planul secret al lui Nikita Hrușciov de a transforma Moldova în Grădina Sovietică pentru aplicarea energiei atomice în agricultura locală.

„Grădina Sovietică” este o producție Parmis Film Studio realizată în coproducție cu ROVA FILM, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova și al Centrului Național al Cinematografiei din România, realizată în colaborare cu SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE și ZENITH MEDIA COMMUNICATIONS.

„Grădina Sovietică ” a avut premiera internațională, în 2019, la Sarajevo Internațional Film Festival de atunci și până în prezent a participat la numeroase festivaluri internaționale de Film, din aproximativ 20 de țări ale lumii.

În 2020 la Gala Cineaștilor din Moldova a obținut titlul de „CEL MAI BUN FILM DE LUNGMETRAJ, CEL MAI BUN SCENARIU și MENȚIUNE SPECIALĂ” pentru muzica originală.

La Uranium Film Festival din Germania filmul a fost decorat cu MENȚIUNE ONORIFICĂ. Documentarul este distribuit internațional de către Syndicado Film Sales, Canada.

VIDEO viral! ”A promis vremuri bune, dar plouă de trei săptămâni deja”

Un VIDEO marca ZERODOIOFFICIAL a devenit viral și a trezit amuzamentul internauților. Iată despre ce este vorba.

Maestrul în arte cu acte în regulă, Cătălin Lungu, este ”indignat” că ”vremurile bune” nu mai vin și a găsit probabil cine e de vină că plouă în continuu de trei sîptămâni și a făcut o parodie la acest subiect.

Vedeți VIDEO mai jos…

Recolta de fructe din Moldova ar putea fi compromisă. Ce spun fermierii?

Precipitațiile care se înregistrează de peste trei săptămâni, dar și temperaturile joase, mai ales pe timp de noapte, au un impact negativ asupra pomilor fructiferi, care riscă să nu fie polenizați, susțin experții.

Flori – Hai la Plimbare :O)

Totodată, din cauza că albinele nu sunt active, în acest an ar putea fi afectată și producția de miere. În timp ce apicultorii stimulează cu hrană familiile de albine, agricultorii tratează copacii de boli și vătămători, transmite moldova1.md.

„Iată aici avem caisul care este afectat de la condițiile climaterice nepotrivite. Nu a fost polenizare, în primul rând, că a fost timpul rece, dar albina absolut nu a fost. Cu natura nu ne putem lupta, iată aici sunt fructele, le atingi puțin și ele cad.”

Galina Morari-Țugulschi are la Zâmbreni, Ialoveni, o livadă cu cais, cireși și percici. Fermiera spune că, din cauza precipitațiilor menținute săptămâni în șir, dar și a temperaturilor joase, în acest an au avut de suferit toți pomii fructiferi.

„Comparativ cu anul trecut mult mai multe cheltuieli, fiindcă anul trecut nu a plouat și anume fungii aceștia de la molenioză, de la ciupercile acestea, ele sunt active și sunt foarte agresive în perioada când e umed afară și e rece”, menționează antreprenoarea.

În prezent, albinele sunt într-o stare de repaus, nu se dezvoltă rapid și stau cu rezervele de hrană pe care le au în cuib, susțin apicultorii.

„Dacă nu au posibilitate să zboare atunci apicultorul trebuie să le toarne cu ceainicul niște siropaș.”

Totodată, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, familiile de albine nu cresc cantitatea de puiet necesară, mai spun apicultorii.

„Toți apicultorii practic așteaptă culesul de la salcâmul alb și ele nu o să dovedească să-și formeze masa de albine care o să participe la culesul de miere. O familie de albine s-ar dezvolta normal fără a se reține, când în cuibul familiei este 8-10 kg de miere și se va păstra un fagure, doi”, spune președintele Asociației Naționale a Apicultorilor, Andrei Zagareanu.

În același timp, experții în agricultură susțin că ploile și temperaturile joase au influențat negativ aproape toate plantațiile multianuale și culturile de toamnă.

„De început operațiunile agricole conform tehnologiilor, de pregătit tot materialul semincer, săditor și de intrat în câmp și de efectuat toate lucrările care sunt necesare. Precipitații sunt suficiente pentru a începe anul agricol. Apicultorii trebuie să aibă grijă de albini, ca ele să fie amplasate cât mai aproape de plantațiile multianuale, ca să poată să polenizeze absolut toate culturile ca să avem și roadă bună”, spune expertul în agricultură Pintilie Pârvan. Reportajul video poate fi urmărit aici.

O rusoaică și-a denunțat fiica pentru că se opune invaziei lui Putin în Ucraina. Relatările presei de opoziție din Moscova

O rusoaică pe nume Tatiana, în vârstă de 58 de ani, a scris o declarație către poliție împotriva propriei sale fiice.

Viața familiei din Moscova s-a schimbat dramatic pe 24 februarie 2022, după ce armata rusă a invadat Ucraina. Tatiana, ca majoritatea rușilor, a susținut războiul, iar fiica ei Irina a fost de partea Ucrainei.

De un an, ea urmărește des videoclipuri pe subiecte militare pe rețelele sociale și se ceartă în mod regulat cu mama ei despre „operațiunea specială” a lui Putin.

În urmă cu șase luni, fata a avut un mare scandal cu sora ei mai mare și cu soțul acesteia.

Neputând suporta tensiunea din familie, Tatiana a decis să aibă o conversație preventivă cu fiica ei, scrie canalul de Telegram al publicației ”Atenție, Moscova”.

În timpul certei din interiorul familiei, Tatiana și Irina s-au certat până la punctul în care trei zile mai târziu, mama, plină de ranchiună, a scris un denunț despre fiica sa.

Femeia s-a plâns poliției despre amenințările cu moartea pe care propria ei fiică le-ar fi exprimat în timpul scandalului.

Acum forțele de securitate se vor ocupa de fiica ”rebelă” a familiei, scrie ziare.com.

Din 2022, atmosfera vremurilor lui Stalin a fost restabilită în Rusia, precum și obiceiul denunțurilor, urmărind anumite motive personale. Unii ajung până acolo încât inventează dușmani pe care îi ”toarnă” structurilor de securitate ale regimului lui Putin.

Edward Sanda, iubitul Cleopatrei Stratan, a lansat piesa ,,Primul dans”
Articolul anterior
Bilanțul cazurilor de Covid-19 confirmate astăzi, 29 martie
Articolul următor