Din unele flacoane de vaccin sunt imunizate 13 persoane din țara noastră, deşi potrivit OMS pot fi extrase cel mult 12 doze

Până la ultima picătură. Din unele flacoane de vaccin AstraZeneca, livrat ţării noastre, au fost imunizate 13 persoane, deşi potrivit OMS, pot fi extrase cel mult 12 doze.

Astfel de situaţii au fost înregistrate în cinci centre de imunizare din ţară, susţin responsabilii, transmite publika.md

Directorul interimar al Spitalului raional Ungheni, Vladimir Popovici, afirmă că instituția a reușit să imunizeze 282 de angajați cu ser din 25 de flacoane, deși dozele ar fi fost pentru 250 de persoane.

”În fiecare flacon sunt mai multe doze, aşa a venit de la uzină, iar noi nu am pierdut nimic, totul costă bani. Sunt câte 12 doze, sunt câte 13 doze, sunt câte 11 doze. Doza se administrează aceeaşi, nu se micşorează ca să facem la mai mulţi”, a spus directorul interimar al Spitalului Raional Ungheni, Vladimir Popovici. 

Alexei Ceban, membru al grupului de comunicare privind campania de vaccinare împotriva COVID-19, susţine că, potrivit informaţiilor OMS, 10% din flacoanele cu ser produs de AstraZeneca au o cantitate mai mare.

” – Dar 13 doze pot fi extrase? – Pot fi şi cazuri, dar sunt destul de rare şi necesită o mânuire foarte bună ca asistentul din cabinetul de vaccinare să poată să extragă dozele pline a câte 0,5 ml, noi întotdeauna folosim doza plină 0,5 ml pentru vaccinul AstraZeneca”, a spus medicul epidemiolog, Alexei Ceban.

Potrivit lui Alexei Ceban, contează mult și seringa folosită.

”Adițional, producătorul include peste 10 la sută în flaconul cu multe doze pentru a se asigura în cazul în care se administrează se foloseşte o seringă care nu este predestinată procesului de imunizare şi spaţiul mort este mai mare”, a menționat medicul epidemiolog, Alexei Ceban.

Experţii în imunizare susţin că eficacitatea vaccinului a fost calculată pentru o anumită cantitate de ser.

”Condiţia a fost ca fiecare doză să conţină 0,5 ml, respectiv dacă era o doză care conţinea mai puţin de 0,5 ml, acea doză nu este utilizată”, a comunicat membrul grupului de comunicare privind vaccinarea, Angela Paraschiv. 

Campania de imunizare în ţara noastră a început în data de două martie, cu vaccinul AstraZeneca. Până acum au fost vaccinate peste 38.000 de persoane.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Cristina Gheiceanu va fi mămică pentru a doua oară. Arată senzațional
Articolul anterior
În Chișinău s-a deschis primul Centru de vaccinare anti-Covid
Articolul următor