Directorul CIA: ,,Putin e supărat și frustrat și va înteți atacurile. Și-a bazat războiul pe 4 presupuneri false”

Directorul CIA, William Burns, a declarat marți, 8 martie, că invazia Rusiei asupra Ucrainei a fost cu mult sub așteptările lui Vladimir Putin și consideră că liderul rus ar putea escalada operațiunile militare pentru a ocupa Ucraina, potrivit npr.org, preluat de hotnews.ro.

„Cred că Putin este supărat și frustrat în acest moment. Este probabil să dubleze atacurile și să încerce să distrugă armata ucraineană fără a ține seama de victimele civile”, a mărturisit Burns în fața Comisiei de Informații a Camerei.

„Planificarea și presupunerile sale militare s-au bazat pe o victorie rapidă și decisivă”, a spus acesta.

Burns a fost unul dintre câțiva șefi de informații care au apărut în fața audierii anuale a comitetului privind amenințările la nivel mondial.

Directorul CIA a spus că Putin și-a bazat războiul pe patru presupuneri false:

  • el credea că Ucraina este slabă,
  • credea că Europa este distrasă și nu va oferi un răspuns puternic,
  • credea că economia Rusiei este pregătită să reziste sancțiunilor
  • și că armata Rusiei a fost modernizată și ar lupta eficient.

„S-a dovedit că se înșeală în toate punctele de vedere”, a spus Burns, care a fost ambasadorul SUA în Rusia în perioada 2005-2008.

Directorul CIA spune că acum se așteaptă ca Putin să intensifice operațiunile militare, în timp ce ucrainenii vor continua să reziste cu înverșunare. Rezultatul probabil, spune el, este reprezentat de „următoarele săptămâni” de luptă pentru controlul orașelor Ucrainei, inclusiv capitala Kiev.

„Performanța propriei sale armate a fost în mare parte ineficientă”, a spus Burns despre Putin. „În loc să pună mâna pe Kiev în primele două zile ale campaniei, pe care s-a bazat planul său, după aproape două săptămâni întregi, ei încă nu au reușit să încercuiască complet orașul”.

Cifrele sigure ale victimelor au fost greu de găsit. Ministerul rus al Apărării a anunțat săptămâna trecută că 498 de soldați ruși au fost uciși și aproape 1.600 răniți.

Șeful Agenției de Informații pentru Apărare din SUA, generalul de armată Scott Berrier, a declarat că cea mai bună estimare a sa este că decesele rușilor au crescut acum între 2.000 și 4.000.

Între timp, directorul de Informații Naționale, Avril Haines, a declarat că planurile pe termen lung ale lui Putin pentru Ucraina sunt încă incerte.

„Ceea ce nu este clar în această etapă este dacă Rusia va continua să urmărească un plan maximalist de a captura toată Ucraina sau cea mai mare parte a Ucrainei, despre care considerăm că ar necesita mai multe resurse”, a spus Haines. „Dacă vor urma planul maximalist, considerăm că va fi deosebit de dificil pentru ruși să dețină și să controleze teritoriul ucrainean și să instaleze un regim durabil pro-rus la Kiev”, adăugat ea.

Burns a fost de acord că Putin nu pare să aibă un plan definit pentru ceea ce ar face dacă forțele ruse preiau controlul asupra Ucrainei.

„Provocarea cu care se confruntă – și aceasta este cea mai mare întrebare care planează asupra analizei noastre a planificării sale de luni bune – este că nu are un final politic durabil în fața a ceea ce va continua să fie o rezistență acerbă din partea ucrainenilor”, a spus Burns.

Putin a poziționat peste 150.000 de soldați lângă granițele Ucrainei înainte de începerea războiului pe 24 februarie. Pentagonul a spus că Rusia a trimis acum aproape toate acele forțe de luptă în Ucraina.

Cu toate acestea, Pentagonul a spus că nu a văzut semne că Rusia mută forțe suplimentare către Ucraina în acest moment.

Oficialii și analiștii americani care urmăresc Rusia spun că armata rusă ar avea nevoie de o forță de câteva ori mai mare decât cea actuală pentru a menține o ocupație susținută a Ucrainei.

De asemenea, Putin a cerut public săptămâna trecută Rusiei să-și pună forțele nucleare într-o stare de alertă mai ridicată, iar membrii comitetului au presat-o pe Haines să interpreteze acest lucru.

Ea a spus că Putin pare să trimită un mesaj în loc să ia măsuri în acest stadiu.

„Anunțul public al lui Putin că a ordonat forțelor nucleare strategice ale Rusiei să treacă în „alerta specială” a fost extrem de neobișnuit”, a spus Haines. „Nu am văzut un anunț public din partea rușilor cu privire la un statut mai ridicat de alertă nucleară din anii 1960”.

Dar ea a adăugat: „De asemenea, nu am observat schimbări nucleare la nivel de forță armată care să depășească ceea ce am văzut în momentele anterioare de tensiuni sporite în ultimele”.

Mulți analiști se așteptau ca Rusia să efectueze atacuri cibernetice extinse împotriva Ucrainei, dar până acum acest lucru nu s-a întâmplat la scară largă.

Totuși, șeful Agenției Naționale de Securitate, generalul Paul Nakasone, a spus că agenția sa face o supraveghere atentă.

„Suntem foarte, foarte concentrați pe hackeri ransomware”, a mărturisit Nakasone. El a spus că rămâne îngrijorat de „activitatea cibernetică care este proiectată probabil pentru Ucraina, care se răspândește mai larg în alte țări”.

Putin a călătorit în China luna trecută pentru a se întâlni cu liderul chinez Xi Jinping la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă. Cele două țări și-au declarat o prietenie „fără limite”.

Dar Burns a spus că nu crede că China mizează pe o invazie majoră rusă a Ucrainei și pe turbulențele internaționale pe care le-ar crea.

„Cred că președintele Xi și conducerea chineză sunt puțin neliniștite de ceea ce văd în Ucraina”, a spus Burns.

„Cred că sunt nemulțumiți de prejudiciul reputației care poate veni odată cu asocierea lor strânsă cu președintele Putin. Cred că sunt puțin neliniștiți cu privire la impactul asupra economiei globale. Apropo, cred că sunt puțin nemulțumiți de felul în care Vladimir Putin i-a apropiat și mai mult pe europeni și pe americani”, a spus el.

Cum a votat publicul din Moldova la Eurovision 2024

Chiar dacă Republica Moldova nu a reușit să se califice în finala Eurovision 2024, publicul și juriul din țara noastră a avut ocazia să voteze concurenții celorlalte țări participante. Astfel, spectatorii și juriul din Moldova au acordat punctaj maxim – câte 12 puncte – prestației reprezentantelor țării vecine Ucraina. 

Potrivit site-ului Eurovision, la ediția concursului muzical din 2024, publicul din Moldova a acordat Ucrainei 12 puncte, Israelului – 10, Suediei – 8, Croației – 7, Franței – 6, Elveției – 5, Italiei – 4, Greciei – 3, Irlandei – 2, iar Armeniei – 1.

La rândul său, juriul din țara noastră a acordat Ucrainei 12 puncte, Italiei – 10, Croației – 8, Elveției – 7, Franței – 6, Lituaniei – 5, Portugaliei – 4, Israelului – 3, Luxemburgului – 2, iar Suediei – 1, scrie Newsmaker.

Precizăm că Eurovision Song Contest, ediția 2024, a avut loc în perioada 7 – 11 mai, în orașul Malmo, Suedia.

Elveția a câștigat concursul muzical din acest an. Țara a fost reprezentată de interpretul Nemo, cu piesa „The Code”, despre indentitatea nonbinară. Croația, reprezentată de Baby Lasagna, cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, a completat podiumul liderilor, clasându-se pe locul doi. Pe locul trei s-a clasat Ucraina, reprezentată de interpretele alyona alyona & Jerry Heil cu piesa „Teresa & Maria”.

Interpreta Natalia Barbu, care a reprezentat Republica Moldova în acest an, nu a reușit să se califice în finala concursului Eurovision.

Cel mai bun rezultat pe care l-a obținut vreodată Moldova la Eurovision a fost în 2017. Atunci, trupa Sunstroke Project, cu piesa Hey Mamma, s-a clasat pe locul 3.

Primăria Chișinău adresează un apel către conducătorii auto, în contextul Blajinilor

În scopul asigurării unei bune desfășurări a serviciilor de transport către Cimitirul “Sfântul Lazăr”, Primăria Chișinău adresează un apel către conducătorii auto.

Se solicită ca locurile destinate autobuzelor de rută să fie păstrate libere, evitând parcarea neregulamentară în aceste zone.

„În atenția conducătorilor auto!

Vă rugăm să nu parcați neregulamentar în locurile destinate autobuzelor de rută către Cimitirul „Sfântul Lazăr”.
Păstrarea acestor locuri libere este esențială pentru buna desfășurare a serviciilor de transport și pentru a facilita accesul călătorilor către destinație. Totodată nu parcați neregulamentar sau fiți atenți cum staționați astfel ca să nu fie blocată circulația altor unități de transport, inclusiv unităților publice”, se arată în declarația Primăriei Chișinău.

Universitatea din Chișinău, gigantul universitar care urmează să apară în Republica Moldova

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate, conform www.bani.md.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Propagandă în vreme de război: presa rusă susţine că Zelenski se află în România, la Braşov
Articolul anterior
Moldoveanca Doina Gherman, nominalizată la premiul International Women of Courage
Articolul următor