Disperat că în localitatea lui tot mai mulți oameni mor de Covid, un primar a făcut apel la vaccinare chiar din cimitir

Este situație critică într-o comună din Călărași. Valea Argovei este liderul infectărilor și codașă la vaccinări în județ. Primarul nu mai știe cum să-i convingă pe localnici să se imunizeze, așa că le-a transmis un mesaj din cimitir.

Clopotele sparg tihna toamnei la Valea Argovei. Covidul face ravagii în toate cele cinci sate. Din cei 2261 de cetățeni, 58 sunt infectați. Câțiva n-au reușit să lupte cu boala. Au murit. Ieri, virusul o femeie de 60 de ani. Nevaccinată. Azi dimineață… o mână de gropari, tot nevaccinați, i-au săpat mormântul. Primarul a mers la cimitir să discute cu ei și să transmită un mesaj întregii comune, scrie digi24.ro.

Costel Boitan, primarul comunei Valea Argovei: „Sfatul meu și sugestia e să vă vaccinați, fraților! O să facem o caravană, cum am mai făcut, cu ajutorul celor de la DSP Călărași și a SMURD-ului, și la primărie. Dar până atunci, centrul de vaccinare, fără programări și fără nu știu ce, cum era înainte, la Lehliu. Este singura soluție de ieșire din asemenea boală!

Avem 5 inși decedați la nivelul comunei, de COVID! Adică e destul de grav! Vaccinați-vă, dragi cetățeni! Este singura soluție de a trece prin boală mai ușor! Altfel, uitați ce se întâmplă!”

După discuția cu primarul, groparii din cimitir au spus că au fost convinși să se vaccineze.

Dincolo de cimitir, ulițele-s aproape goale. Oamenii ies din curți să meargă la magazin și cam atât. Mai puțin de 15% din populația comunei este vaccinată.

De teama îmbolnăvirii și de moarte, oamenii spun că se vor vaccina: „Ce să facem? De frică, de astea, de teamă de boală. Să scăpăm o dată de boala asta, de pandemia asta. E greu. E foarte greu, să știți.”  

La doar 12 kilometri distanță de Valea Argovei, conform culorilor sanitare este verde. Comuna Gurbănești are doi cetățeni infectați și mulți vaccinați în ultimele zile. Nu bat clopotele-n sate, se respectă regulile pandemiei. Comunitatea își vede liniștită de viață. Se bucură de toamnă. Unii… fac țuică la șosea.

Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Focul Haric a ajuns la Chișinău

Clipe de înaltă bucurie duhovnicească au trăit în această seară clericii și închinătorii adunați la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din centrul Capitalei. Delegația Arhiepiscopiei Chișinăului, condusă de ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alături de consilierii eparhiali și protopopi, au adus Sfânta lumină de la Ierusalim, la sediul Mitropoliei Basarabiei.

Într-o atmosferă de evlavie și rugăciune, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Luminii Sfinte, precizând că aceasta este darul prezenței lui Hristos cel înviat din morți în Biserica Sa.

„Lumina Sfântă este o binecuvântare, o bucurie pentru cei care cred în Hristos, îl mărturisesc pe El și simt iubirea Lui”, le-a spus ÎPS Petru celor adunați la Reședința Mitropolitană.

Părintele Mitropolit s-a rugat ca Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne ajute să simțim binecuvântarea și bucuria Lui pe care ne-o dăruiește din belșug.

Ulterior, Sfânta Lumină a fost distribuită de către protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, care o vor distribui în fiecare parohie din subordine. După împărtășirea Sfintei Lumini, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, se va îndrepta spre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, unde va săvârși slujba de Înviere.

sursa: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Klaus Iohannis, mesaj de Paște pentru toți românii: „Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului”

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Paşte pentru românii de pretutindeni, dar despre gândurile care se îndreaptă către ”semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”.

”Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranţă în puterea tămăduitoare a credinţei şi a rugăciunii. În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă şi către semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că ”Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace şi bună înţelegere”.

”Acestea sunt valorile noastre cardinale, aşezate de generaţii pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creştină. Vă urez tuturor, dragi credincioşi ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi, să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală”, a mai transmis şeful statului român.

Patru indivizi au furat bicicletele de 600.000 de euro ale lotului național de ciclism al Italiei
Articolul anterior
Tinerii din Franța vin în număr mare în România ca să studieze medicina
Articolul următor