Distrugerea barajului Kahovka a făcut o „haldă de gunoi și un cimitir de animale” din Marea Neagră. Nu există date privind poluarea în zona Bulgariei, României și R. Moldova

Inundațiile se retrag în urma prăbușirii barajului Kahovka, dar resturile spălate de-a lungul râului Nipru transformă coasta Mării Negre din Odesa într-o „haldă de gunoi și cimitir de animale”, potrivit autorităților ucrainene, informează ziare.com.

„O mulțime de mine, muniție și alte obiecte explozive sunt transportate în mare și aruncate pe țărm”, a declarat Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei pe site-ul său în weekend, adăugând că polițiștii de frontieră au observat o „ciumă a peștelui” în zona.

„Râul Nipru se varsă în Marea Neagră, având multe semne ale devastării provocate de ruși”, a spus ministerul.

Nu există date care să indice o creștere a poluării litoralului Mării Negre, nici în Bulgaria, nici în România, în urma distrugerii barajului Kahovka de pe râul Nipru din Ucraina, a anunțat serviciul de presă al guvernului bulgar la câteva zile după spargerea barajului.

Potrivit executivului de la Sofia, citat de Sofia Globe, nivelul normal al poluării a fost demonstrat de datele din monitorizarea îmbunătățită ordonată pe 8 iunie de ministrul Mediului, Julian Popov, ca răspuns la distrugerea barajului Kahovka. Nu există date privind poluarea nici în vecinătatea României și a Moldovei, se arată în comunicatul oficial al guvernului bulgar, care mai precizează că ministerul mediului de la Sofia a solicitat informații și date oficiale cu privire la starea componentelor de mediu pe teritoriul acelor două țări. Monitorizarea urmărește impactul potențial al apelor de-a lungul cursului râului Nipru asupra Mării Negre.

Până în prezent, nu s-au găsit excese în niciunul dintre indicatorii studiați – produse petroliere, metale și radionuclizii cesiu-37 și tritiu. În Ucraina în schimb, în regiunea Odesa, apele Mării Negre au fost contaminate. „Ministerul Turismului confirmă că toate plajele bulgare de la Marea Neagră sunt curate și sigure pentru turiști”, se arată în comunicatul executivului bulgar.

„Consecințele ecocidului sunt teribile”, a adăugat acesta.

O analiză Associated Press publicată duminică arată că distrugerea barajului Kahovka din Ucraina este un dezastru de mediu, care evoluează rapid într-o catastrofă ecologică pe termen lung.

Aceasta afectează apa potabilă, surse de hrană și ecosistemele care ajung în Marea Neagră, potrivit AP.

De la distrugerea barajului, marți, apele au transportat 150 de tone de ulei de mașină în Marea Neagră.

„Acest ulei va ajunge în Marea Neagră, firește sunt 3 ecosisteme deltaice în aval de această pierdere de ulei și ele vor prelua mare parte, dar ele vor ajunge și în Marea Neagră, substanțe toxice, substanțe rezultate parțial din degradarea doar parțială acestora. Toate vietățile ce trăiesc în nordul Mării Negre, NV Mării Negre ar putea să fie afectate, în principal este o zonă deltaică”, a declarat la digi24.ro Adrian Bîlbă, doctor în științe și membru al organizației EcoDobrogea.

Salvarea ar putea să vină de la poziționarea deltei de pe Nipru. Practic, această deltă poate acționa ca un filtru împotriva substanțelor poluante, spun biologii. Partea negativă este că zona respectivă a Niprului va fi serios afectată. Dar, în funcție de direcția vântului acești poluanțiar putea ajunge și pe țărurile Mării Negre din Turcia.

În plus, el spune că un aflux mare de apă dulce va ajunge în mare. Prin urmare, salinitatea va scădea. „În ceea ce priveşte riscurile pentru Marea Neagră, există un risc hidric la un moment dat, în următoarele săptămâni, printr-un aflux foarte mare de apă dulce, care va scădea foarte mult salinitatea şi pe fondul încălzirii – Marea Neagră acum este mai caldă decât de obicei, sunt 20-21 de grade ceea ce la început de iunie nu prea era atât de cald”, a transmis biologul marin.

”Dacă e să vorbim despre ecosisteme, din cele trei rezervații naturale din Ucraina, una lângă Dunăre, în preajma României, alta – în Carpați, la fel, aproape de România, cea de-a treia, care se află aici, a fost distrusă. Restabilirea acesteia în varianta inițială nu va fi posibilă niciodată. (…) În acest moment, un pericol direct pentru România nu există, deoarece distanța este mare, adică mai mult de 300 de kilometri” a mai declarat Viaceslav Potapenko, directorul Institutului de Economie Verde din Ucraina și reprezentant al Institutului Național de Cercetări Strategice de la Kiev, citat de mass-media de la București.

Prăbușirea barajului din sudul Ucrainei pe 6 iunie este unul dintre cele mai mari dezastre industriale și ecologice din Europa de zeci de ani. Catastrofa a distrus sate întregi, a inundat terenuri agricole, a lipsit zeci de mii de oameni de energie și apă curată și a provocat daune masive mediului.

Un total de 2.699 de persoane, inclusiv 178 de copii, au fost evacuate din așezările inundate din regiunea Herson, a declarat sâmbătă șeful ucrainean al administrației militare regionale, Oleksandr Prokudin, într-o postare Telegram.

Accident grav la Ceadîr-Lunga. Poliția a publicat imagini video cu impact emoțional puternic

Un accident grav cu implicarea unui motociclist a avut loc astăzi in orașul Ceadîr-Lunga.

Polițiștii ajunși la fața locului au stabilit preliminar că, un bărbat de 52 de ani, având și o pasageră, deplasându-se cu viteză excesivă s-a tamponat într-un pilon.

În urma impactului, șoferul și pasagera au primit diverse leziuni corporale. Barbatul a fost transportat la spital, unde ulterior a decedat.

Acesta nu deținea permis de conducere și nu era echipat corespunzător cu cască și echipament de protecție.

Pasagera a declarat că împreună au consumat băuturi alcoolice, ulterior pornind la drum.

Pe caz a fost inițiat un proces penal în cadrul căruia urmează a fi stabilite toate circumstanțele producerii accidentului.

O fetiţă de 16 luni, lăsată singură acasă timp de 10 zile, în timp ce mama ei era în vacanţă

O fetiţă de 16 luni a murit de foame, lăsată singură acasă timp de 10 zile, în timp ce mama ei era în vacanţă. Kristel Candelario, în vârstă de 31 de ani, este arestată şi acuzată de crimă după ce copilul ei, Jailyn, a fost găsit fără viaţă în casa lor din Cleveland.

Un copil de 3 ani, găsit de polițiști rătăcind singur pe o stradă din  Capitală | Unica.md

Jailyn Candelario, în vârstă de 16 luni, a fost găsită „extrem de deshidratată” după ce mama ei, Kristel Candelario, a plecat într-o vacanţă şi a lăsat-o singură, a declarat poliţia, potrivit NBC News. Mama ei a plecat 10 zile în vacanţă, fără să fi luat vreo măsură pentru îngrijirea fetiţei de 16 luni, transmite mediafax.ro.

Kristel Candelario, în vârstă de 31 de ani, a fost arestată şi acuzată de crimă după ce fetiţa ei, Jailyn, a fost găsită fără răspuns în casa lor din 3129 W. 97th St.

Potrivit poliţiei, asupra fetiţei nu au fost identificate semne de agresiune, însă investigaţia a arătat că a fost lăsată nesupravegheată şi singură, ceea ce a dus la deces.

Când Candelario s-a întors acasă după vacanţa de 10 zile făcută în în Puerto Rico şi Detroit, a găsit-o pe Jailyn într-o stare gravă de deshidratare. Patul copilului era murdar şi plin de urină şi fecale.

Vecinii au declarat că mama le ceruse în trecut să aibă grijă de Jailyn şi nu înţelegeau de ce nu le-a cerut şi acum ajutorul. Ei se declară şocaţi, declarând că ţineau foarte mult la copilă. O vecină a spus că Jailyn era lăsată adesea în grija bunicii sale. „Mama voia mereu să iasă în oraş şi o lăsa adesea cu bunica ei”, a declarat aceasta pentru WOIO.

Preţurile locuinţelor din Germania au scăzut considerabil. Care este cauza

Preţurile locuinţelor din Germania au scăzut cu o rată record de 6,8% în primul trimestru al acestui an. Costurile mai mari ale împrumuturilor, inflaţia şi creşterea economică mai slabă şi-au pus amprenta asupra celei mai mari pieţe imobiliare din Europa.

Merită să cumperi imobil în Germania? | Români în Germania

Biroul federal de statistică a explicat că indexul proprietăţilor rezidenţiale a scăzut cu cea mai rapidă rată anuală de la începutul măsurătorilor, în anul 2000, transmite mediafax.ro.

Scăderea preţurilor locuinţelor este cel mai recent semn al problemelor de pe piaţa imobiliară rezidenţială germană, unde construcţia de locuinţe este, de asemenea, în încetinire. Doar 21.200 de apartamente au fost aprobate pentru construcţie în aprilie, cu 31,9% mai puţin decât în anul precedent. Aceasta a fost cea mai mare scădere din martie 2007.

„Cererea mai scăzută din cauza costurilor de finanţare mai mari şi inflaţia ridicată sunt probabil în continuare principalele motive pentru declinul preţurilor de achiziţie”, a transmis agenţia de statistică.

Biroul de statistică a precizat că preţurile au scăzut în primul trimestru atât în oraşe, cât şi în zonele rurale, deşi au scăzut mai puternic în zonele urbane. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în cele mai mari şapte oraşe din Germania, Berlin, Hamburg, Munchen, Köln, Frankfurt, Stuttgart şi Düsseldorf, unde preţurile pentru locuinţele unifamiliale şi bifamiliale au scăzut cu 10,4%, iar cele pentru apartamente au scăzut cu 6,4%.

Datele arată că mulţi germani nu-şi mai permit să cumpere o casă sau un apartament, ceea ce duce la scăderea numărului de tranzacţii imobiliare. Cererea de credite ipotecare este în scădere din mai 2022, deşi a existat o uşoară revenire în martie.

Jennifer Aniston, abdomen cu pătrățele la 54 de ani. Imaginile care fac furori pe internet
Articolul anterior
Ce au pățit Smiley și Gina Pistol în luna de miere
Articolul următor