Doar 10% din deșeuri sunt reciclate în Moldova. În țara noastră, plasticul și deşeurile menajere rămân în sol pentru totdeauna

Peste trei milioane de metri cubi de deşeuri menajere şi comerciale sunt aruncate anul în Republica Moldova şi doar 10% din acestea sunt reciclate.

90% din gunoaie ajung la cele peste 1.000 de gropi de gunoi, unde sortarea şi prelucrarea nu va putea ajunge niciodată. 

Aceasta înseamnă că plasticul, sticla, metalul şi deşeurile menajere biologice vor rămâne în sol pentru totdeauna, cauzând probleme mediului şi sănătăţii oamenilor. 

La Chişinău, chiar dacă sunt instalate mai multe tomberoane unde deşeurile ar putea fi sortate, acestea sunt duse de-a valma la Poligonul municipal de la Ţânţăreni.

sursa: www.trm.md

Un artist ucrainean și-a arătat urmele de gloanțe la un protest în Germania. „Nemții se opun aprovizionării cu arme a Ucrainei!”

Cântărețul de operă ucrainean Serghei Ivanciuk, care are 5 cicatrici provocate de gloanțele primite în timpul războiului, a participat la o demonstrație în Germania, țară care se opune furnizării de arme Ucrainei. Artistul a ieșit în stradă cu torsul gol, pentru a arăta urmele gloanțelor inamice, scrie ziare.com.

Ivanciuk a ieșit cu un afiș pe care scria: „Rușii au tras în mine”. Cântărețul a postat un videoclip de la protest pe pagina personală de Instagram.

„Nemții merg la mitinguri împotriva aprovizionării cu arme a Ucrainei! În fiecare săptămână, în toate orașele Germaniei! Am ieșit și le-am arătat rănile mele pe care mi le-a provocat războiul, 5 gloanțe… o mulțime de cicatrici și amputații! Unii dintre ei au rămas pe gânduri, iar alții au râs!” spuse Ivanciuk.

Cântărețul a făcut apel la compatrioții care se află în prezent în Germania să i se alăture pentru a le demonstra germanilor că, dacă Ucraina renunță la arme și luptă, ea va înceta să mai existe.

„Ucraineni, națiune, ridicați-vă, suntem un milion aici! Strigați la ei, faceți zgomot! Nu putem permite tăcerea! Vreți să vedeți în continuare postări despre orașe distruse din Ucraina, despre familii moarte, despre infirmi, copii, femei, bărbați, bătrâni?! Ieșiți afară!”, s-a adresat artista refugiaților ucraineni din Germania.

Percheziții la o companie din România controlată de Gazprom. Există suspiciuni de divulgare a unor secrete de stat

Procurorii DirecțiEI de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au făcut luni percheziții la compania românească Nis Petrol, controlată de gigantul Gazprom, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit procurorilor DIICOT, citați de G4media, au fost efectuate nouă percheziții în București și Timișoara, parte dintre acestea desfășurându-se în sediul și punctele de lucru ale unei companii multinaționale, „într-o cauză având ca obiect comiterea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice”..

Nis Petrol este deținută de compania sârbă NIS A.D. NOVI SAD, care la rândul ei este deținută în proporție de 56% de gigantul rus Gazprom.

Reprezentanții companiei nu au dorit să comenteze pentru G4Media informațiile.

Transferul de informații se referă la date geologice și de productie privind operațiuni din domeniul petrolier, inclusiv date cu caracter clasificat.

Sentință în procesul româncei care a ucis în chinuri un italian de 89 de ani. Planul inițial al criminalei a fost să-l seducă

Nicoleta Chiță, o româncă de 28 de ani din Cluj, a fost condamnată după ce a ucis în chinuri un italian de 89 de ani, pe care trebuia să îl îngrijească.

Femeia a fost acuzată că l-a ucis pe Michelangelo Marchese chiar în casa acestuia din Palma di Montechiaro. În 20 septembrie, a fost condamnată la 23 de ani de închisoare și va fi expulzată de pe teritoriul Italiei după executarea pedepsei, informează portalul italian Sicilylab.com, citat de adevarul.ro.

Anterior, procurorul ceruse condamnarea pe viață a inculpatei. Nicoleta Chiță a fost angajată în urmă cu doi ani ca îngrijitoare pentru Michelangelo Marchese, un bătrân de 89 de ani.

Presa din Italia notează că femeia ar fi încercat să îl seducă și că bărbatul i-ar fi promis că se va căsători cu ea, urmând să îi rămână vila în care locuia și o sumă mare de bani. Totuși, când rudele bărbatului au aflat vestea, ar fi încercat să îi despartă pe cei doi.

Crezând că nu va reuși să își ducă planul la capăt, femeia a decis să îl jefuiască și să fugă. În noaptea de 11 spre 12 iulie 2020, Nicoleta i-a făcut o vizită italianului. A doua zi, bărbatul a fost găsit mort, legat de mâini și de picioare, iar anchetatorii care au preluat cazul au ajuns la concluzia că a fost torturat pentru a spune unde își ține banii.

ONU: Numărul copiilor răpiţi şi violaţi a crescut drastic în 2020
Articolul anterior
Femeie de etnie romă discriminată de polițiștii moldoveni: ,,Da de când țigăncile știu a citi”
Articolul următor