Femeie de etnie romă discriminată de polițiștii moldoveni: ,,Da de când țigăncile știu a citi”

Un caz inadmisibil a avut loc pe un traseu din țara noastră, în care au fost implicați o femeie de etnie romă și un echipaj de poliție. Femeia a fost supusă unui act de discriminare. Ea a relatat întâmplarea pe o rețea de socializare. Între timp, organele de control din poliție anunță că s-au autosesizat cu privire la acest caz.

,,Astăzi am avut parte de o zi groaznică și vreau să mă împărtășesc cu voi”, povestește Elena Sîrbu, pe pagina sa de facebook.

,,Pe traseul Chișinău Orhei am fost stopati de către mașina de patrulare. La rugămintea de a se legitima și a explica cu cât s-a mărit viteza, polițiștii au început să facă glume „da de când țigăncile știu a citi”… sincer mi s-a ridicat tot sângele din vene în cap, evident că nu le-am tăcut și s-a început o ceartă „ca de zile mari”… care a durat cam 2- 3 min, după asta au pornit mașina de patrulare, girofarul și au inclus microfonul cu cuvintele „țigancaaaaa”…”, mărturisește femeia.

,,Din păcate nu am dovezi, înregistrări audio sau video pentru a depune o plângere la Consiliul de Egalitate și Prevenirea Discriminării, ceea ce îngreunează procesul de constatare. Nu ai mereu telefonul la îndemână pentru a acumula dovezi și atunci cum să demonstrezi???

Romii sunt în continuare supuși discriminării, tratamentelor josnice mai ales în sistemul judiciar. Câteva zile în urmă am fost anunțată de un caz de injustiție în adresa romilor din rn. Glodeni (nu vă pot spune mai multe la moment, suntem în proces de colectare a dovezilor și informației, voi publica detalii)”, a mai scris Elena.

Inspectoratul Național de Securitate Publică anunță că s-a autosesizat în baza declarației ,,apărute pe o rețea de socializare, unde o doamnă acuză ofițerii de patrulare, precum că a fost discriminată în timpul documentării unei încălcări în traficul rutier, aceasta fiind pasageră”.

Potrivit INSP, ,,în data de 20 iunie, aproximativ la ora 14:40, o mașină a fost stopată pentru că șoferul a depășit limita legală de viteză, acesta recunoscându-și pe deplin și a fost sancționat pentru încălcarea comisă. În procesul documentării s-a produs un schimb de replici. Precizăm, instituția a inițiat în acest caz o anchetă de serviciul pentru a stabili toate circumstațele. Menționăm, că securitatea în trafic este prioritatea INSP, iar toți participanții sunt egali în fața legii”, comunică INSP.

Doar 10% din deșeuri sunt reciclate în Moldova. În țara noastră, plasticul și deşeurile menajere rămân în sol pentru totdeauna
Articolul anterior
Călăraşi: un bărbat s-a împușcat în fața fiului de 13 ani
Articolul următor
Alte articole interesante