Dodon s-a întâlnit cu Sîrbu la Curtea de Apel. Ce și-au urat cei doi

Fostul șef de stat, Igor Dodon, cercetat penal pentru corupere activă, acceptarea finanțării partidului politic, trădare de patrie și îmbogățire ilicită a sosit astăzi la Curtea de Apel Chișinău, unde magistrații vor examina recursul avocaților privind anularea măsurii preventive de arest la domiciliu. Coincidență sau nu, pe holurile instituției, acesta s-a întâlnit cu fostul deputat Sergiu Sîrbu, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită.

Înainte de a intrat în sala de ședință, Igor Dodon a dat mâna cu Sergiu Sîrbu, dar și cu soția acestuia și, și-au urat succes reciproc. Momentul a fost surprins de echipa TV8 care se află la fața locului.

Totodată, fostul președinte a declarat că se așteaptă la o decizie corectă.

La intrarea în Curtea de Apel, Dodon a fost așteptat de către zeci de simpatizanți ai Partidului Socialiștilor, care strigau ,,Svobodu”. În timp ce unii l-au aplaudat, alții l-au huiduit.

Îmbrățișați înainte de a fi luați de viitură. Tinerii luați de ape în Italia: una dintre fete nu știa să înoate, iar ceilalți doi nu au vrut să o lase singură

Pompierii italieni au recuperat trupurile neînsuflețite ale celor două fete din apele râului Natisone. Acestea sunt Patrizia Cormos și Bianca Doros, luate de o viitură puternică formată pe râul Natisone, în provincia Udine. Cele două cadavre au fost găsite după trei zile, la aproximativ 700 și 1000 de metri de locul unde au fost văzute ultima dată. Căutările continuă pentru băiatul Cristian Molnar. Mulți se întreabă de ce au stat îmbrățișați, când apa era până la genunchi, și nu au încercat să iasă la mal.

Din imaginile surprinse de unii trecători, care se aflau la o distanță mai mare, pe un pod, s-a observat cum cei trei prieteni stau îmbrățișați, așteptând să fie salvați de pompieri, transmite protv.ro.

„Îmbrățișați în fața viiturii”, așa au titrat ziarele din Italia povestea tragică a celor trei români luați de apele învolburate, în zona Udine. Potrivit presei italiene, tinerii au ascultat de indicațiile salvatorilor.

„Pompierul care era jos (în barca ce se îndrepta spre tineri – n.r.) a comunicat cu ei, iar cel din elicopter a fost cel care le-a sugerat să stea îmbrățișați, să fie mai puternici, pentru a se opune și a contracara forța curentului”, a declarat Michele De Sabata, primarul din Premariacco. Pompierii au încercat să îi salveze aruncându-le o frânghie de sus, pe care tinerii nu au reuşit să o prindă. De asemenea, au încercat să folosească o scară întinsă deasupra râului, dar fără rezultat. Viitura a fost prea puternică și i-a destabilizat pe tineri.

Cum au ajuns cei trei prieteni români în mijlocul râului

Cei trei români s-au gândit să facă o excursie în aer liber, spre o destinaţie cunoscută sub numele de ‘Premariacco beach’, plaja de pe râul Natisone, sub podul Ponte Romano din Premariacco. Ei au lăsat mașina pe marginea râului și s-au aventurat, pe jos, spre o insuliță de pietriș, situată în mijlocul acestuia. Apoi, apa a crescut şi ei au rămas blocaţi.

Mai mulți voluntari și salvatori din Premariacco s-au mobilizat pentru a-l găsi pe cel de-al treilea tânăr.

„E a patra zi. Toţi sunt aici. Nu renunțăm, hai să-l ducem pe Cristian acasă”, este mesajul emoționant postat de primarul localității.

Cine sunt cei trei tineri români care au fost duși de viitură pe râul Natisone din Italia

Patrizia Cormos, în vârstă de 20 de ani, era în al doilea an la Academia de Arte Frumoase Tiepolo din Udine. S-a născut în Colleferro (Roma), dar a locuit cu familia în Basaldella di Campoformido.

Bianca Doros, de 23 de ani, sosise din România cu doar câteva zile în urmă, pentru a petrece o perioadă de timp cu părinţii ei, care locuiesc la Udine.

Alături de ele se afla iubitul Biancăi, Cristian Casian Molnar, de 25 de ani, originar din România. El sosise în Italia cu câteva zile înainte, după un sejur în Austria, la fratele său.

În Chișinău s-a încheiat prima etapă de înscriere a copiilor în clasa I. Câți micuți vor merge la școală?

În Chișinău s-a încheiat prima etapă de înscriere a copiilor în clasa I, anul de studii 2024-2025.

Daniela Munca-Aftenev, șef adjunct al Direcției educație tineret și sport, a precizat, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale de luni, 3 iunie, că numărul de solicitări expediate, în perioada 1 aprilie – 24 mai, a fost de 9.124, transmite realitatea.md.

Responsabila a menționat că rezultatele finale vor fi prezentate în perioada 30 mai – 3 iunie, iar ulterior va fi prezentat și numărul locurilor rămase libere pe platforma escoala.chisinau.md.

„Astfel, din cei 10.409 copii prognozați, conform planului de înmatriculare în clasa I, în cele 387 de clase din instituțiile de învățământ primar și secundar din Capitală, ciclul I și II, în prezent, rata numărului total de copii prognozați pentru înscriere este de 86,86%”, se arată în mesajul emis de municipalitate.

Menționăm că, în perioada 3-17 iunie, se va desfășura etapa a doua de înscriere a copiilor în clasa I, anul de studii 2024-2025. De asemenea, în limita locurilor disponibile în instituțiile de învățământ municipale, va fi organizată și etapa cu numărul trei, care se va desfășura în perioada 20-30 august.

Încasările la bugetul de stat administrate de Fisc, în creștere cu 10,8% în raport cu anul precedent

Încasările la Bugetul public național (BPN) administrate de Serviciul Fiscal de Stat, conform informațiilor operative, au constituit circa 27,9 miliarde lei în cinci luni ale anului 2024, ceea ce denotă o creștere de 2,7 miliarde lei sau cu 10,8%, în raport cu perioada similară a anului precedent.

Astfel, la Bugetul de stat (BS), în cinci luni ale anului 2024 s-au încasat 11,6 miliarde lei, ceea ce constituie cu circa 450,7 milioane lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, sau o creștere de circa 4,0%.

La Bugetele locale (BL) s-au înregistrat încasări în sumă de circa 3,1 miliarde lei, ceea ce reprezintă cu 376,9 milioane lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent sau cu circa 14,1%.

De asemenea, la Bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS), în perioada menționată, s-au încasat circa 10,0 miliarde lei, ceea ce constituie cu circa 1,5 miliarde lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent, sau o creștere de 17,1%.

Totodată, la Fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală (FAOAM) s-au acumulat 3,3 miliarde lei, ceea ce constituie cu 437,2 milioane lei mai mult în comparație cu perioada similară a anului 2023 sau cu 15,2%.

Ultimul membru al tribului indigen a murit în Brazilia, după ce s-a izolvat timp de 26 de ani: „A fost într-adevăr un genocid”
Articolul anterior
Republica Moldova peste 7 ani, în viziunea autorităților: Reducerea sărăciei cu 50%, reabilitarea sistemelor de canalizare, construcția a două spitale regionale
Articolul următor