Doi copii sunt crescuți doar de bunica lor, în condiții greu de imaginat! Cum îi poți ajuta

Într-o colaborare frumoasă, care durează de mai mulți ani, organizația CCF/HHC Moldova și artista Cezara Kolesnik lansează o Licitație Online, care va avea loc pe pagina de Facebook CCF/HHC Moldova. Toți banii adunați vor fi utilizați pentru a schimba viața a 2 frați și a bunicii lor, care îi creste în condiții greu de imaginat. De asemenea, vor fi efectuate proceduri de reabilitare pentru Anastasia, care suferă de hipoacuzie, ca într-o zi să poată auzi glasul bunicii, dar și bunica vocea nepoatei.

separator

Pandemia afectează și mai mult familiile vulnerabile din țara noastră, care se află la limita existenței. Dacă până la criză, fiecare al 8-lea copil trăia în sărăcie, atunci șomajul, disperarea și foame fac ca numărul lor să crească alarmant de la o zi la alta. Rămânând fără surse de venit și condiții adecvate de trai, riscul ca acești copii să ajungă instituționalizați este tot mai prezent.

Bunica Lidia este pensionară, crește singură 2 nepoți. Pe lângă sărăcie și lipsurile evidente, Anastasia suferă și de hipoacuzie. Din păcate, pensia mică a bunicii lor abia de acoperă strictul necesar, pe când copila are nevoie de ore de reabilitare. Fiecare sfârșit de lună este o adevărată provocare.

Acestea sunt zilele când nu le rămân resurse nici pentru hrană, iar iarna chiar dacă a fost blândă, pentru ei oricum a fost una dificilă. Au supraviețuit greu, în casa friguroasă, cu puținele lemne de foc pe care le aveau. Dizabilitatea Anastasiei a fost mereu motiv de discuții a autorităților, care îi propuneau bunicii să o ducă la un orfelinat. Dar nici una dintre greutățile lăsate pe umerii femeii nu au putut-o convinge să facă acest pas, îi iubește mai mult ca viața sa. E tot ce are, zice ea.

Cu gândul la acești copii, dar și la miile care adorm flămânzi, organizația Copil, Comunitate, Familie ne încurajează să ne solidarizăm și să contribuim la transformarea acestor vieți.

Într-o colaborare frumoasă, care durează de mai mulți ani, organizația și artista Cezara Kolesnik lansează o Licitație Online, care va avea loc pe pagina de Facebook CCF/HHC Moldova.

Toți banii adunați vor fi utilizați pentru a schimba viața celor 2 frați și a bunicii lor. Vom lucra la reabilitarea Anastasiei, ca într-o zi să poată auzi glasul bunicii, dar și bunica vocea nepoatei.

Pictorița Cezara Kolesnik este un nume cunoscut în spațiul cultural românesc şi cel european. A organizat numeroase expoziții de succes la  Paris, Bruxelles, Istanbul, Amsterdam, Lausanne, Dijon, București și Chișinău; de asemenea, acestea pot fi găsite în colecții particulare din întreaga Europă. Principala tehnică a lucrărilor sale este ulei pe pânză, dar îi place să experimenteze noi tehnici cum ar fi lemnul, sticla și hârtia.

Are un atelier de artă la Bruxelles, Belgia, unde organizează̆ cursuri de pictură pentru copii. Iar la baștina sa, la Cornești, Cezara organizează în fiecare vară tabere de pictură pentru copiii de aici, de acasă.

Cunoscută pentru stilul său aparte, prin care lucrările ei poartă amprenta copilăriei, între Cezara Kolesnik și organizația Copil, Comunitate, Familie, (CCF Moldova) deja de mai bine de cinci ani s-a dezvoltat o colaborare fructuoasă. Astfel la Chișinău în anii precedenți, au fost organizate două expoziții caritabile, în susținerea cauzei organizației. Împreună ajutând copii să se bucure de iubirea familiilor și să crească în comunitățile unde s-au născut.

Detalii despre licitația online și ,,Bentița”

Această fetiță cu bentiță vine în asocierea imaginei cu Anastasia, copilul care nu aude. Anume pentru Anastasia și pentru familia sa, CCF Moldova organizează această licitație online.

Regulamentul licitației:

–        Durata licitației este de 5 zile. Va începe luni, 4 mai, ora 19.00 și se va încheia vineri, 8 mai, ora 19.00

–        Licitația are loc pe pagina de Facebook CCF/HHC Moldova

–        Suma de start a licitației este 250 euro

–        Pasul de creștere va fi de  20 euro

–         Suma propusă va fi scrisă într-un comentariu la postarea cu licitație

–        Persoanele care vor să rămână anonime, ne pot scrie oferta în privat, sau pe emailul contact@ccfmoldova.org

Mai multe detalii despre eveniment puteți găsi pe www.ccfmoldova.org sau pe pagina de Facebook a organizației.

Protest la Copanca: Localnicii refuză lumina furnizată de Chișinău

Locuitorii satului Copanca, din raionul Căușeni, au organizat un protest spontan pentru a bloca lucrările de instalare a pilonilor electrici efectuate de Compania Premier Energy. Protestul a avut loc la marginea localităţii, unde sătenii, mobilizaţi în grupuri şi deplasându-se cu maşini, au oprit echipele tehnice care efectuau lucrările, scrie regional.md.

Tensiunile au apărut în contextul unor nemulţumiri exprimate de comunitate faţă de proiectul care prevede conectarea localităţii Copanca la reţeaua electrică din dreapta Nistrului. Sătenii acuză lipsa de transparenţă şi consultare publică privind acest proiect, afirmând că nu li s-au oferit suficiente informaţii despre impactul lucrărilor asupra localităţii şi a mediului înconjurător.

Pentru a calma situaţia, la faţa locului au fost trimise aproximativ cinci echipaje de poliţie din raionul Căuşeni. Oamenii legii au încercat să medieze conflictul şi au îndemnat protestatarii la calm. “Respectăm dreptul cetăţenilor de a-şi exprima nemulţumirile, dar este important ca protestul să rămână unul paşnic. Vom face tot posibilul pentru a evita escaladarea situaţiei”, a declarat un reprezentant al poliţiei.

Compania Premier Energy nu a oferit încă o reacţie oficială la evenimentele din Copanca. Totuşi, potrivit informaţiilor publice anterioare, proiectul de conectare a localităţii la reţeaua electrică ar avea scopul de a îmbunătăţi infrastructura energetică şi de a asigura o furnizare mai stabilă a energiei electrice pentru locuitorii regiunii.

Protestul din Copanca evidenţiază importanţa implicării cetăţenilor în procesul decizional atunci când vine vorba despre proiecte de infrastructură de mare amploare. Evenimentele sunt în derulare, iar situaţia rămâne tensionată.

O femeie va plăti peste 200.000 lei amendă pentru un colet trimis din Israel în Moldova

Procuratura raionului Fălești a obținut o sentință de condamnare în privința unei femei în vârstă de 47 de ani, acuzate de tentativă de contrabandă cu substanțe psihotrope (art.27, art.248 din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Judecătoria Bălți, sediul Fălești, a condamnat femeia, la o amendă de 4 125 de unități convenționale, echivalentul a 206 250 lei. Totodată, s-a dispus confiscarea și nimicirea substanțelor psihotrope, precum și plata cheltuielilor judiciare în valoare de 1 680 de lei.

Potrivit acuzării, inculpata, aflându-se în statul Israel, în perioada de timp până la data de 09 iunie 2022, a obținut și păstrat asupra sa 90 de comprimate, care conform expertizei judiciare reprezintă preparate medicamentoase, ce conțin brontizolam în cantitate totală de 0,0225 grame, substanță ce se atribuire la categoria substanțelor psihotrope. Femeia a încercat să le introducă pe teritoriul Republicii Moldova, expediindu-le printr-un colet. Substanțele au fost descoperite în cadrul unui control vamal efectuat la 17 iunie 2022, asupra coletului respectiv, expediat din Israel.

Inculpata și-a recunoscut vinovăția și a solicitat examinarea cauzei în procedura simplificată.

R. Moldova renunță la curentul furnizat de Centrala de la Cuciurgan, chiar dacă Rusia va relua livrările de gaze

R. Moldova va renunța la energia produsă de Centrala de la Cuciurgan, după ce „Gazprom” va relua livrările de gaze în stânga Nistrului, pentru că Federația Rusă nu-și respectă obligațiile contractuale și poate sista în orice moment aceste livrări, a declarat joi-seară prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul unei emisiuni de la Pro TV, scrie ziarulnational.md.

Potrivit lui Recean, R. Moldova nu vrea să mai depindă în niciun fel de resursele energetice ale Rusiei, care sunt folosite în calitate de armă de șantaj.

„Noi trebuie să urmărim, în primul rând, stabilitatea livrărilor. Reluarea livrărilor de gaze în stânga Nistrului, indiferent de volum, nu înseamnă că ele nu pot fi stopate peste o lună-două sau peste trei luni, sau la fiecare două-trei săptămâni. După cum am observat, asta ne costă mult mai mult. Acum e important să ne adaptăm cu toții, să finalizăm construcția liniei electrice Vulcănești – Chișinău și, în felul acesta, să asigurăm securitatea livrărilor. După asta vom asigura și un cost optim pentru cetățenii R. Moldova”, a subliniat Recean.

Un nou contract de furnizare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan poate fi semnat doar dacă vor fi garanții ferme că aceste livrări de gaze nu vor fi întrerupte, doar că nimeni nu poate să ofere astfel de garanții. Premierul a amintit că acum este în vigoare un contract dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” în privința livrării gazelor în stânga Nistrului, însă Rusia a oprit unilateral livrările de la 1 ianuarie 2025.

„Doar dacă avem garanții ferme că nu vor fi întrerupte livrările de gaze naturale, ceea ce nu văd posibil. Și nu văd cine ar putea să ofere astfel de garanții. Iar noi am observat că, dacă nu există astfel de garanții, atunci pe cetățeanul R. Moldova îl costă mai scump curentul electric”, a punctat Dorin Recean.

Un tânăr din Chișinău a dispărut fără urmă. Familia cere ajutor
Articolul anterior
,,Nu anulați, ci reprogramați!”. Acesta este îndemnul agențiilor de turism pentru cei care au plătit avansuri și nu au reușit să meargă în vacanță din cauza pandemiei!
Articolul următor