Doi frați, de 4 și 6 ani, fac muncă de adult și îngrijesc singuri gospodăria

Viaţa i-a pus la grea încercare pe doi fraţi de doar 4 şi 6 ani dintr-o comună din municipiul Chişinău. În loc să se bucure de copilărie, copiii sunt nevoiţi să ducă în spate toată povara unei vieţi de adult.

separator
  Copiii au fost lăsaţi de mamă acum câţiva ani, iar tatăl, pentru a le asigura un trai decent, spune că este nevoit să muncească în oraş. În aceste condiţii, cei doi copii îşi petrec zilele acasă, de unii singuri, şi au învăţat să gătească, să spele şi să se ocupe de curăţenie, scrie publika.md.

Chiar de la poartă, îţi sare în ochi o sărăcie lucie. Casa stă să cadă, iar toate lucrurile pe care le au sunt vechi. „Această cameră de zece metri pătraţi este singurul adăpost a acestor doi copii. Aici ei mănâncă, dorm, se joacă şi îşi fac temele”.

Deşi alţi copii de vârsta lor se gândesc la cât mai multe jucării, tot cei își doresc cei doi fraţi este să aibă o mamă. Femeia care le-a dat viaţă i-a lăsat şi nu a mai venit la ei niciodată. „Vrem o mamă bună, să aibă grijă de noi. Nu, nu a fost, nici măcar nu a sunat. Îmi doresc o mamă, dar tata o să ne aducă o mamă bună. Să stea cu noi.”Tatăl celor doi copii munceşte la Chişinău, ca să aibă ce să le pună pe masă. Micuţii sunt nevoiţi să gătească singuri şi să aibă grijă de întreaga gospodărie. „Fac cartofi prăjiţi şi ouă. Îl chem la masă pe fratele meu şi mâncăm împreună. El mă ajută doar când măturăm. El strânge paturile, dar eu fac ceai.”

Tatăl celor doi băieţi spune că vine de mai multe ori pe zi şi-i verifică ce fac. Totuși, se întâmplă ca cei doi copii să rămână uneori și singuri, mai mult timp. Asistenta socială din sat spune că a descoperit cazul acestei familii de câţiva ani şi, de atunci, aceştia ar fi în vizorul autorităţilor. Deşi ştie că micuţii rămân deseori nesupravegheaţi, aceasta nu vede o problemă.

„În timpul vacanţei, ţinând cont că tatăl este la lucru, ei stau singuri acasă. Copiii sunt bine instruiţi şi ţin sub control bine toate lucrurile. Ţinând cont de faptul că trăiesc fără mamă, ei au grijă de ei singuri. Se întâmplă să-şi pregătească singuri şi ceaiul, dar şi cina dacă tatăl lor întârzie”, a declarat Inga Prohor, asistenta socială din localitate.

sursa: www.publika.md

Moldoveanca care a întors patru scaune la ,,Vocea Franței” a fost eliminată din concurs
Articolul anterior
Germania: Amenzi de până la 2.500 de euro pentru părinții care nu-și vaccinează copiii împotriva rujeolei
Articolul următor
Alte articole interesante