Doi frați gemeni au câștigat Olimpiada Națională de Informatică. Sora lor mai mare a obținut argintul

O familie uimitoare! Radu Ștefan și Dragoș Gabriel Loga, în vârstă de 12 ani, elevi în clasa a VI-a la Colegiul Național „Spiru Haret“ din Târgu Jiu,România, au obținut medalia de aur la faza națională a Olimpiadei de Informatică. Sora lor, cu doi ani mai mare, s-a întors cu medalia de argint.

Sora mai mare i-a ajutat pe frații săi să prindă gustul Informaticii.

Natalia i-a ajutat pe frații săi să prindă gustul Informaticii Foto: Alin Ion

Competiția a avut loc în orașul Târgu Mureș. „Au fost probleme destul de dificile. Am obținut un punctaj de 243 de puncte din maximum 300“, a spus Radu Ștefan, conform Adevarul.

Băiatul povestește că a început să studieze Infomatică din clasa a IV-a, iar primele informații le-a primit de la sora sa: „Am început să studiez Informatică din clasa a IV-a, de la vârsta de zece ani. Am văzut-o pe sora mea mai mare cu doi ani care lucra la Infomatică și am început să lucrez și eu. Mă mai ajuta la diferite lecții și probleme și a început să-mi placă. Îmi place să stau la calculator și să scriu coduri. De asemenea, îmi place să citesc diferite probleme cu titluri diferite și mai ales când sunt cu povești“.

Radu Ștefan mărturisește că își dorește să lucreze ca informatician: „Doresc să fac o carieră din Informatică. Mi-ar plăcea să realizez diferite aplicații“.

Acesta participă la olimpiada de Informatică din clasa a IV-a, iar până acum a obținut doar medalia de aur la cele trei participări. Radu a reușit să se califice și la faza națională a Olimpiadei de Fizică, iar la Olimpiada de Matematică s-a clasat pe locul al II-lea.

Dragoș Gabriel Loga a început să studieze Informatica tot din clasa a IV-a, la fel ca fratele său: „Mi-a plăcut modul în care erau formulate problemele și aveam o satisfacție mare să le rezolv“

Dragoș Gabriel participă din clasa a IV-a la Olimpiada de Informatică și a reușit de fiecare dată să se califice la faza națională, unde a câștigat medalie de bronz la primele două participări. „Este greu, dar dacă lucrez în fiecare zi reușesc să prind ideea și să obțin rezultate bune. Este nevoie de antrenament zilnic la Informatică ca să înțeleg mai bine problemele, deoarece în fiecare an sunt altele și trebuie să ai antrenament ca să înțelegi cum se folosesc anumite funcții și să înțelegi care sunt cerințele unei probleme“, spune olimpicul.

Sora cea mare a celor doi frați gemeni, Natalia Loga, are vârsta de 14 de ani și este elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Național „Spiru Haret“ din Târgu Jiu. Ea a obținut medalia de argint la Olimpiada de Informatică.

„A fost destul de dificil la olimpiadă, dar cei care au lucrat mult și s-au pregătit au obținut și rezultate foarte bune“, explică Natalia.

La Olimpiada de Informatică de anul trecut, ea a reușit să câștige medalia de aur.

Cum vor funcționa grupele cu program prelungit în școlile din Capitală, în semestrul II

Primăria Municipiului Chișinău informează că activitatea grupelor cu program prelungit, cu finanțare din bugetul municipal, în instituțiile de învățământ primar și secundar din municipiu va fi asigurată și în semestrul II al anului de studii 2024-2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Aceste grupe vor funcționa în limita surselor bugetare disponibile, conform prevederilor legislației în vigoare.În semestrul I, peste 30 000 de elevi din 113 instituții de învățământ au beneficiat de acest program, iar continuarea lui vine în sprijinul părinților și elevilor.Amintim că, orice plăți din partea părinților, formale sau informale, pentru funcționarea grupelor cu program prelungit sunt interzise. 

Tânără „kamikaze” cu o trotinetă electrică pe o stradă din Chișinău: A fost la un pas de a ajunge sub roțile mașinilor

O tânără a fost la un pas de a fi strivit sub roțile automobileleor, după ce a efectuat o manevră în plin trafic rutier și s-a prăbușit pe carosabil. Momentul a fost urprins de o cameră de bord a unui automobil implicat în trafic, scrie pulsmedia.md.

 Din imaginile surprinse de camera de bord se vede că aceasta se deplasa neregulamentar și haotic printre mașini, iar când ar fi încercat să efectueze o manevră de virare la dreapta, prin fața unui automobil, și-a pierdut echilibrul și a căzut pe carosabil.

Ulterior s-a ridicat și s-a deplasa pe banda destinată transportului public, pe unde au dreptul să se deplaseze conducătorii de trotinete electrice și biciclete, dar și să fie exhipați corespunzător.

În conformitate cu noile modificări ale Regulamentului Ciruclației Rutiere, celor care se deplasează cu trotinetele și biciclete le ESTE INTERZIS SĂ:

circule pe partea carosabilă drumului, în cazul în care în direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclişti; 

📌să se ţină cu mâna de un vehicul în mers;

📌să transporte persoane, indiferent de vârstă.

📌să circule pe trotuare, în zonele pietonale, pe aleile din parcuri şi prin grădinile publice (cu excepţia copiilor care se deplasează pe biciclete sub supravegherea celor adulţi);

📌să execute manevra de virare la stânga sau de întoarcere pe drumurile care au mai mult de o bandă pe sens;

📌să conducă trotineta electrică fiind în stare de ebrietate, sub influența drogurilor sau a altor substanțe contraindicate;

📌să traverseze strada pe trecerile pentru pietoni în timp ce se află pe vehicul.

Aceștia SUNT OBLIGAȚI să:

📌1) Conducă pe drumurile publice trotinete electrice persoanele care au împlinit vârsta de 14 ani.

📌2) Trotinetele electrice circulă doar pe pistele special amenajate (benzile, pistele pentru bicicliști), iar în cazurile în care acestea nu există, circulația lor este permisă numai pe sectoare de drum, cu respectarea cumulativă a următoarelor cerințe:

a) persoana care conduce a împlinit vârsta de 16 ani;

b) viteza maximă admisă pe tronsonul respectiv de drum este de 50 km/h.

📌3) Conducătorii de trotinete electrice, trebuie să circule pe drumul public numai într-un singur rând, menținând în timpul deplasării, în raport cu marginea din dreapta a părții carosabile, un interval nu mai mare de 1 m, fiind îmbrăcați pe timp de noapte, în condiții de vizibilitate redusă, fie cu vestă de protecție reflectorizantă, fie cu îmbrăcăminte cu elemente reflectorizante. 

📌4) Atunci când este amenajată banda rezervată bicicliștilor, delimitată de partea carosabilă prin marcajul 1.2 și semnalizată cu indicatorul 5.42.3, conducătorii de trotinete electrice vor circula doar pe această bandă. 

Deplasarea pe banda, pista pentru bicicliști trebuie să se efectueze doar pe partea dreaptă, în sensul de mers. 

📌5) Conducătorilor de biciclete, trotinete, biciclete și trotinete electrice, ciclomotoare li se interzice să circule pe drumurile publice cu sens unic contra sensului de circulație a autovehiculelor.

Se scumpesc și creditele în Moldova: Explicațiile BNM

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis astăzi, 10 ianuarie 2025, majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, stabilind-o la 5,60% anual, scrie voceabasarabiei.md.

BNM menționează că decizia a fost luată în urma unei analize a informațiilor macroeconomice recente, care au evidențiat presiunile inflaționiste generate de creșterea tarifelor interne la gaz, energie termică și electrică, în special în lunile decembrie 2024 și ianuarie 2025.În urma acestei măsuri, au fost stabilite și noi rate de dobândă pentru diferite operațiuni financiare:a) la creditele overnight, la nivelul de 7,60 la sută anual;b) la operațiunile repo, la nivelul de 5,85 la sută anual;c) la depozitele overnight, la nivelul de 3,60 la sută anual.

BNM subliniază că ajustarea ratei de bază este destinată să temperaze efectele inflaționiste generate de majorarea tarifelor reglementate și să ancoreze așteptările inflaționiste, având ca scop aducerea ratei anuale a inflației în coridorul de variație de la ținta inflației de 5% anual într-un termen rezonabil.

Fiica Doinei Sulac a împlinit 18 ani. Moment emoționant pentru interpretă: ,,Ești mândria mea!”
Articolul anterior
O tânără din Tiraspol și-a creat propriul studiou modern, grație unui grant oferit de Uniunea Europeană
Articolul următor