Doi minori au distrus zeci de morminte într-un cimitir din Strășeni. Părinţii acestora vor fi amendaţi

Într-un cimitir din Strășeni mai multe morminte au fost distruse. Potrivit poliţiei, totul a avut loc în data de 24 martie, în cimitirul din satul Vorniceni.

separator
Doi minori de 14 şi 15 ani, ar fi intrat pe teritoriul cimitirului şi ar fi distrus mai multe monumente comemorative. Este vorba despre 13 cruci şi patru monumente.

Suspecţii au fost reţinuţi şi sunt audiaţi de poliţie.

Dacă indivizii vor fi gasiţi vinovaţi, părinţii acestora vor fi amendaţi.

sursa: www.publika.md

„Putin are probleme mari”. Rebeliunea lui Prigojin oferă armatei ucrainene o uriașă oportunitate

Conflictul latent dintre conducerea militară a Moscovei și Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, a explodat vineri seară și aruncă Rusia într-o nouă incertitudine, amenințată de un război civil.

Prigojin a declanșat vineri o nouă tiradă împotriva armatei ruse și apoi și-a trimis trupele în orașul rus Rostov pe Don.

Președintele rus Vladimir Putin a calificat acțiunile grupului Wagner drept trădare și a promis că îi va pedepsi pe cei care se află în spatele revoltei armate.

Rebeliunea lui Prigojin trebuie să fie „foarte enervantă” pentru președintele Vladimir Putin și deschide noi oportunități pentru contraofensivă ucraineană, a declarat William Taylor, fost ambasador al SUA în Ucraina, pentru CNN, citat de The Moscow Times.

„El (Putin, n.r.) are mari probleme. Armata sa este distrasă de afacerile interne, de Prigojin și Wagner. El are o serie întreagă de probleme cu care trebuie să se confrunte acum”, a spus Taylor.

„Moment important” pentru Ucraina

Diplomatul american crede că acesta este un „moment foarte important” pentru Ucraina.

„Ucrainenii lansează acum o contraofensivă. Este momentul perfect pentru a profita de haosul de la Moscova, de haosul din armata rusă”, a declarat Taylor.

Prigojin afirmă că soldații ruși îl susțin și că sunt pregătiți să se alăture grupului Wagner în oprațiunea dedicată decapitării conducerii departamentului militar.

Un atac armat asupra cartierului general din Rostov pe Don ar avea un impact semnificativ asupra operațiunilor militare rusești din Ucraina, cred și experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

La Rostov se află atât cartierul general al Districtului Militar Sudic, a cărui Armata 58 de Arme Combinate se apără în prezent în mod activ împotriva forțelor ucrainene care avansează în sudul Ucrainei, cât și centrul de comandă pentru gruparea combinată a forțelor rusești din Ucraina în ansamblu, explică ISW.

Activitatea militară la Rostov, blocată

Rostov este, prin urmare, un centru de comandă important pentru armata rusă, iar perturbarea structurilor Ministerului rus al Apărării de acolo „ar putea avea consecințe asupra unor aspecte importante ale operațiunilor militare”.

La Rostov, „activitatea autorităților civile și militare de comandă și control este efectiv blocată”, a recunoscut Putin în discursul de sâmbătă.

Autoritățile ruse au activat unități ale FSB, Rosgvardia și alte forțe speciale pentru a proteja Moscova și alte orașe, precum și drumurile care duc spre capitală.

Până de curând, Putin nu a fost dispus să se ocupe de atacurile lui Prigojin la adresa conducerii militare a Rusiei, au declarat surse guvernamentale și apropiate Kremlinului pentru The Moscow Times.

Rubla rusească se prăbușește, pe fundalul ultimelor evenimente din Rusia

Rubla se prăbușește pe fundalul ultimelor evenimente.

Rusia anulează o emisiune de obligaţiuni guvernamentale, din cauza  prăbușirii pieţelor financiare. Rubla, la cel mai scăzut nivel | Digi24

Presa notează că la marile bănci ruse dolarul a ajuns să coste peste 90 de ruble, iar euro costă peste 100 de ruble, conform tv8.md.

Între timp, liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov a susținut discursul lui Vladimir Putin, care l-a acuzat pe Evgheni Prigojin de trădare.

Kadîrov a declarat că a trimis luptători în zonele tensionate.

Liderul cecen, Kadîrov, după o tăcere de peste 12 ore de la începutul acțiunilor lui Prigojin, a numit ceea ce se întâmpla “o rebeliune militară și o trădare odioasă”.

Potrivit șefului Ceceniei, nu există nicio justificare pentru astfel de acțiuni. Kadîrov a adăugat că îl sprijină pe deplin pe Putin.

Plus la aceasta, el a menționat că luptătorii Ministerului Apărării și Gărzii Ruse din Republica Cecenă au plecat deja în zonele tensionate.

Război civil în Rusia? O coloana uriașă a grupului Wagner pare să se îndrepte spre Moscova după ce a trecut prin Voronej

Război civil în Rusia. Piloții ruși au refuzat ordinele de la Kremlin care cereau să tragă în coloanele Wagner

Șeful Statului Major al Federației Ruse a dat ordin să se ridice avioanele și să deschidă focul asupra coloanelor de „wagnerieni” care se plimbau printre mașinile pașnice și printre camioane, a declarat liderul organizației Wagner, Evgheni Prigojin, într-un nou mesaj audio.

Mercenari Wagner pe străzile din Rostov pe Don Foto Profimedia

Prigojin a adăugat că Ministerul Apărării al Federației Ruse a trimis recruți pentru a bloca drumurile, potrivit acestuia, nu au opus rezistență și „s-au dat deoparte”.

„Dacă iese cineva în cale, îi vom distruge pe toți. Mergem până la capăt”, a subliniat el, conform Adevarul.

Grupul Wagner a reacționat pe Telegram după discursul televizat al lui Vladimir Putin: „Putin a luat decizia greșită. Tot ce e mai rău pentru el. În curând vom avea un nou președinte în Rusia”. Lovitura de stat a fost reală…

La solicitarea Procuraturii Generale al Federației Ruse, rețeaua de socializare „Vkontakte” a început să blocheze mesajele liderului mercenarilor.

Pe 23 iunie, Evgheni Prigojin a acuzat Ministerul Apărării al Rusiei de un atac cu rachete asupra taberelor PMK lui Wagner.

După ce șeful Grupului Wagner a anunțat un „marș al justiției” împotriva „răului săvârșit de conducerea militară a Rusiei”, mass-media ostilă a răspândit diverse informații despre agravarea situației de pe teritoriul rus.

Spitalul Clinic Municipal nr. 1 a primit un lot de ajutor umanitar
Articolul anterior
Un tânăr a cumpărat 12 lăzi de struguri la Târgul din capitală, și le-a dus la un orfelinat
Articolul următor