Doi moldoveni, aflați în căutare internațională, extrădați din Rusia

Ofițerii Direcției investigații criminale a Inspectoratului Național de Investigații, în conlucrare cu organele de drept ale Federației Ruse, au localizat și reținut doi moldoveni în Federația Rusă,  anunțați în căutare internațională, anunță Poliția Republicii Moldova.

Un bărbat de 68 ani, originar din raionul Strășeni, anunțat  în căutare națională și internațională de către autoritățile de drept ale Republicii Moldova pentru viol, a fost localizat și reținut în Federația Rusă.

Acesta în anul 2020 ar fi  abuzat sexual o minoră de 11 ani.

În alt caz, un bărbat de 33 ani, originar din raionul Hîncești, anunțat în căutare internaţională pentru trafic de copii și proxenetism a fost extrădat din Federația Rusă. 

Bărbatul este suspectat că în perioada lunilor decembrie 2014 – ianuarie 2015, aflându-se în mun. Chişinău,  acționând împreună şi prin înţelegere prealabilă cu alte persoane au recrutat o minoră pe care au exploatat-o sexual într-un apartament închiriat din mun. Chișinău. Acesta plasa anunțuri pe diverse platforme de publicitate pentru recrutarea potențialilor clienți.

De asemenea, bărbatul este învinuit de faptul că în această perioadă, împreună cu alte persoane, a determinat mai multe tinere să presteze servicii sexuale în diverse apartamente din mun. Chișinău închiriate de bărbat.

Acesta plasa anunțuri pe diverse platforme de publicitate pentru recrutarea potențialilor clienți.

Ambii au fost extrădați  din Federația Rusă în Republica Moldova pe cale aeriană.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

Astăzi este sărbătorită Ziua Internațională a Asistenților Medicali

Astăzi, 12 mai, este sărbătorită Ziua Internațională a Asistenților Medicali.

Cu acest prilej, Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a transmis un mesaj de felicitare pentru asistenții medicali din țara noastră:

,,Asistenți medicali, moașe, felceri, specialiști în diagnostic de laborator, tehnicieni radiologi, tehnicieni dentari, igieniști-epidemiologi, etc. Ei sunt în număr de aproape 30 mii, în toate instituțiile medicale – de la medicina primară la săli de operație, de la ambulanță la servicii de sănătate publică, de la primiri urgente la cabinete stomatologice.

Fără ei sistemul de sănătate ar fi ca fără de oxigen, cea mai mare parte a muncii revinindu-le dumnealor. Tot ei sunt mult mai aproape de pacienți în comunicare, îngrijindu-i, ascultându-i, explicând. Să nu uitam că marea majoritate ai acestei armate sunt femei – domnișoare, doamne, care duc pe umerii lor o povară grea, cu ture de noapte, cu responsabilități multe și ardere profesională.

Vă felicităm dragele (și dragii) noastre/noștri!

Să ne fiți sănătoși, să aveți multe succese profesionale și recunoștință pe măsură. Noi, Ministerul Sănătății, vom continua să investim în modernizarea sistemului pentru că să dispuneți de cele mai bine conditii de muncă și echipamente performante, dar și în salarii. Dvs, stimați pacienți, vă rog să le dăruiți un zâmbet recunoscător pentru munca dumnealor.

Toate florile Duminicii de astăzi, dar și respectul nostru, sunt pentru dumneavoastră“, este mesajul Ministrului Sănătății, publicat pe o rețea de socializare.

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din municipiul Chișinău a fost organizată o festivitate în cinstea zilei profesionale a asistenților medicali. Mereu alături de pacienți, asistenții medicali din cadrul instituției au lăsat pentru câteva ore halatele albe pentru a primi în dar flori, momente frumoase și gânduri alese. Cei peste 200 de asistenți medicali care activează în cadrul secției au simțit susținerea și respectul din partea colegilor lor la sărbătoarea care le-a fost dedicată.

La mulți ani, de Ziua Internațională a Asistenților medicali!

Cum era sărbătorit Paștele Blajinilor acum 80 de ani?

Fotografia de mai jos arată cum era sărbătorit Paștele Blajinilor în urmă cu aproape un secol. Fotografia datează din anul 1941 și a fost făcută într-un cimitir din Bucovina.

separator

Cele mai frumoase femei erau cele care purtau ii brodate și costume tradiționale. De asemenea, broboadele erau un veșmânt obligatoriu.

Pe morminte poți vedea doar 24 de pomene, din cozonac, ou roșu și o lumânare, care ar simboliza cele 24 de vămi, iar mormintele nu sunt îngrădite precum se obișnuiește în prezent.

18077403_1958297821060268_836938435483462234_o

Pagina de Facebook Casa Mare a publicat această imagine rară. Iată ce se arată în descrierea ei:

 ,,Paștele Blajinilor, 1941. Moldoveni români din regiunea Bucovinei.
Atrageti atenție ce au pe morminte; 24 de pomene care simbolizează cele 24 de vămi, ele fiind strict tradiționale, din pască, ou roșu și o lumină! Atât!

Oul roșu pus pe mormânt simbolizează Paștele, iar cozonacul — trupul lui Iisus Hristos. Asupra cozonacului punem o lumânare din ceară, nicidecum din altă materie, pentru că ceara este adunată de cea mai curată ființă de pe pământ — albina, din mireasma florilor, cea plăcută lui Dumnezeu, precum și mirul cel mirositor adus de femeile mironosițe”.

„Pomenile erau date doar celor nevoiași, nu între rude, ca pomana să nu să se întoarcă de unde a pornit. Fără mese copioase și chiar fără mese, fără îngrădiri din metal, ca să ai pe unde păși. Și, ca în imagine, să te vezi cu oamenii… iarba pe morminte nu beton!”, mai scrie sursa, făcând o comparație între felul în care este marcat acum Paștele Blajinilor și cum era marcat în anul 1941.



”Regretăm…” Reacția administrației taberei unde peste 30 de copii au ajuns la spital cu intoxicații
Articolul anterior
Vacanță cu bucluc: Șeful Inspectoratului de Mediu, criticat dur pentru o fotografie lângă mașina sa
Articolul următor